LEGOLAND 5TH BRICK-VERSARY CELEBRATION | 21 OGOS - 30 SEPTEMBER. Salam. Hai semua. Jam sekarang menunjukkan jam 11:10pm. Kurang dari 12 jam Uyul akan berangkat ke Johor Bahru. Cehh macam jauh sangat lahh Johor Bahru tuh kan. Padahal dah biasa dah ke JB, acah acah trip jauh bebenor je nih. Ohh ye, tak sabar sebenarnya esok nak ke Legoland, Malaysia. Uyul antara blogger yang terpilih untuk sambutan 5th Brick-Versary yang berlangsung dari 21 Ogos sehingga 30 September.


Seingat Uyul, Uyul pernah ke Legoland 4 tahun lepas. Masa tuh Legoland baru baru bukak. Permainan dia pun tak banyak lagi. Masa tuh pergi dengan Mak Abah, adik adik dan pakcik Redza tuh pun ada jugak. Untuk kali ini ada 4 tiket, Uyul bawak Dekna, Adik Haziq dan Redza sekali lagi hehehe. Tak sabar nyaaa nak berkubanggg esok hoi hoi! Seronok duk baca entri kawan kawan yang dah pergi atas jemputan sebagai media. Haihh meriahhh.

Sorry gais, update ringkas je. Esok nak drive pagi pagi. Tak nak terlepas peluanggg. Have a nice trip Uyul mok mok!

Assalamualaikum dan Salam Negaraku Malaysia,

Sukacita dimaklumkan sempena Ulang Tahun PTPTN ke 20 pada November depan, PTPTN menganjurkan Pertandingan Video Pendek 20 Tahun PTPTN mulai 15 September  2017 – 14 November 2017.  Hadiah yang ditawarkan ialah wang tunai dan simpanan SSPN dengan nilai keseluruhan sebanyak RM18,000.



Pelajar IPT awam dan swasta sangat digalakkan untuk menyertai Pertandingan ini.




MAKLUMAT PERTANDINGAN
  1. Pertandingan ini diadakan sempena Ulang Tahun PTPTN ke 20 pada November 2017;
  2. Pertandingan ini adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia;
  3. Kakitangan PTPTN dan keluarga (pasangan dan anak –anak) adalah tidak layak menyertai pertandingan ini.
  4. Konsep video adalah berteraskan tajuk "Sambutan 20 Tahun PTPTN" yang boleh terdiri daripada elemen-elemen seperti Fungsi PTPTN, Nostalgia PTPTN, Produk PTPTN, Sumbangan PTPTN kepada masyarakat.
  5. Pertandingan ini akan diadakan mulai 15 September 2017 sehingga 14 November 2017;
  6. Penganjur pertandingan ini adalah Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)


MENANG CONTEST REVIEW SEO DARI ZEETA | Salam. Hai selamat pagi semua! Bulan lepas Uyul ada join satu contest anjuran Zeeta Pakar Mawar. Contest tersebut telah berlangsung dari 10 Ogos hingga 10 September. Alhamdullillahhhhhh tak sangka Uyul menang Contest Review SEO dari Zeeta. Syukur syukur syukur! Entri yang menang tuh korang boleh baca dekat http://www.uyulrosli.com/2017/08/rose-face-serum-zeeta-cara-hilangkan.html.



3 Pemenang Utama telah dipilih berdasarkan kedudukan entri yang paling tinggi  di muka PERTAMA enjin carian Google dengan kata kunci ROSE FACE SERUM ZEETA. Carian telah dibuat dengan Google.com menggunakan private browsing. Manakala tempat ke 4 hingga ke 7 akan dipilih berdasarkan artikel yang kreatif dan menarik. Berikut antara hadiah yang telah dimenangi oleh para pemenang:

  • 1st Prize: WANG TUNAI RM1000
  • 2nd Prize: WANG TUNAI RM500
  • 3rd Prize: WANG TUNAI RM300
  • 4th - 7th Prize: WANG TUNAI RM50

Untuk contest kali ini, Uyul telah menang tempat kedua. Allahu syukur sangat sangat. Dapat hadiah RM500 tuh. Yayyyy! Seronokk sangat sangat sampai tak terkata. Masa tahu Uyul menang, menjerit Uyul kat office. Hehehe.


Dikesempatan ini, Uyul nak ucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Zeeta kerana menganjurkan contest sebegini. Semoga pihak Zeeta akan terus maju di masa akan datang. Selain dapat apply apa yang Uyul belajar dengan sifu AFBdotmy tentang entri SEO, secara tak langsung contest sebegini telah naikkan lagi momentum Uyul untuk terus menulis sebagai blogger yang boleh bagi inspirasi dekat orang lain. Alhamdullillah.

Syukur, satu lagi achievement blog www.uyulrosli.com. Tahun ini sahaja Uyul dah menang Contest Blogger sebanyak 2 kali dengan hadiah berupa wang tunai RM500. Boleh baca dekat entri http://www.uyulrosli.com/2017/07/menang-wang-tunai-rm500-blogger-contest.html.


So hadiah kali ini nak buat apa? Yang lepas Uyul topup modal beli lens kamera. Kali ini Uyul nak bayar duit kereta laaaaaa apa lagi. Dah ada WUR kena lahhhh duit ke WUR je hahahaha. Tatau apa WUR? Boleh baca dekat entri ini http://www.uyulrosli.com/2017/09/genap-3-tahun-dari-rm5-ke-rm50-seminggu.html. Ehh  macam banyak pulak backlink entri korang kena baca kan? Hahahahah. Sila lahh baca! Masheshhhhhhh! 

GOOD LUCK CALON PEPERIKSAAN ONLINE LHDN | Salam. Ada calon peperiksaan online untuk jawatan Pegawai Eksekutif N41 LHDN dekat sini? Goodluck semua. Uyul dan Redza dah ready depan PC nih. Semoga urusan kita semua dipermudahkan.

Well hari nih Uyul cuti, sengaja amik cuti sebab nak buat persiapan akhir dengan Redza. Then kitorang  jawab exam online nih dekat CC. Based on experience lepas, tengah jawab soalan Matematik, connection lost pulak. Haaa trauma pulak kita.



Haaa orang lelaki memang selamba dek kan? Sempat lagi tau dia main game. Siap suruh Uyul buat entry blog dulu. Wakakaka. Kita nih punya lahh dua tiga kali haa nak pergi tandas. Tah pasal apa tah cuak semacam je. Haihhh lahhh.


Uyul masih lagi ngadap eBook, baca sikit sikit lagi. Alaaaa baca sekali imbas je. Takde nak push sangat. Kang gabra terlebih terus stuck kang. Hehehe.


Semoga ada rezeki kita semua. Amin Ya Rabbal Alamin.
MENANG HADIAH MISTERI GIVEAWAY TENGKUBUTANG | Salam. Wahh semalam ramai betul ucap tahniah. Rupanya Uyul menang Giveaway dari Tengkubutang. Last minit penyertaaan, rezeki memihak kepada Uyul. Alhamdullillah.

http://www.uyulrosli.com/2017/09/tengkubutang-6-million-pageview-giveaway.html



Tak sabar nak tahu apa hadiah misteri yang Uyul menang. Uyul dah pun PM kak TB. Yayyy. Rezekiii Giveaway. Alhamdullillah. Jarang jarang sekali tau Uyul menang.



TIPS MENJAWAB PEPERIKSAAN ONLINE LHDN 20 SEPTEMBER INI | Salam. Hai, tahniah semua yang telah berjaya untuk menduduki peperiksaan online LHDN bagi jawatan Pegawai Eksekutif N41 pada 20 September ini. Uyul pun tak terkecuali untuk menjawab peperiksaan online tersebut. Katanya lebih 50,000 graduan yang berjaya sesi kali ini. Uyul nak kongsikan tips menjawab peperiksaan online LHDN untuk korang buat persediaan rapi.




5 TIPS MENJAWAB PEPERIKSAAN ONLINE
  • Pastikan anda talian internet anda berada dalam keadaan yang baik. Jika anda menggunakan ‘broadband’ yang mempunyai limit kouta penggunaan, pastikan ianya mencukupi untuk mengelakkan talian perlahan.
  • Komputer anda dalam keadaan yang memuaskan. Sejujurnya Tim Infokerjaya tidak dapat memastikan sama ada sistem peperiksaan ini ‘mobile friendly’ untuk diambil menggunakan tablet/telefon bimbit. Jadi kami cadangkan anda siap sedia dengan desktop/komputer riba.
  • Pastikan anda masuk ke laman rasmi SPA lebih awal untuk cari link akses peperiksaan online. Mengikut pengalaman, laman tersebut akan sedikit perlahan. Jadi masuk awal dan akses secepat mungkin.
  • PENTING!! Pastikan anda tahu angka GILIRAN anda kerana itu adalah PASSWORD untuk anda akses kepada sesi peperiksaan nanti.
  • PENTING!! Pastikan anda tahu LINK AKSES peperiksaan anda. Ianya ada pada surat/semakan panggilan peperiksaan anda. Rujuk semula di sana.

Beri perhatian kepada 5 perkara ini dan mudah-mudahan anda tidak tertinggal barang penting dan menjawab soalan dengan tenang dan yakin tanpa gangguan yang menyebabkan anda ‘kalah sebelum bersilat’.


Tak tahu kat mana nak study apa? Jom beli eBook. Korang baca dekat entri http://www.uyulrosli.com/2017/09/semakan-peperiksaan-online-pegawai.html


Sumber: TIM Info Kerjaya
GENAP 3 TAHUN DARI RM5 KE RM50 SEMINGGU | Salam. Alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi. Penantian selama ini berbaloi. 3 kali submit loan tak lepas, 3 kali juga Uyul giveup. But for now dah boleh senyum lebar sikit. Yes, genap 3 tahun sebenarnya Uyul menunggang motorsikal ke mana mana. Dan tak sangka, dalam bulan yang sama juga Uyul bakal memandu kereta pula. Yeah September bulan kemenangan. Alhamdullillah.


Actually sebelum ini, Uyul dah submit loan untuk Perodua Axia, Proton Saga, dan Perodua Myvi. Malang sekali, income below par! Maksudnya memang tak layak langsung lahh tuh nak buat loan kereta. Belum lagi Uyul sangkut dekat CITOS. Tambah pulak Uyul memang tak mengharapkan ada orang akan tolong Uyul untuk dapatkan sebuah kereta idaman. So Uyul bersabar je lah.

Kalau nak ke mana mana, Uyul memang akan sewa kereta ataupun pinjam kereta adik adik Uyul. Tapi sampai bila? Sampai bila nak menyewa? Nak mengharap bantuan orang lain? Kos sewa kereta pun dah boleh bayar ansuran sebulan sebuah Honda City idaman kalbu. Yela, sehari sewa RM100. Kalau sebulan sewa sampai 7 hari? Tak RM700? Itu belum minyak dan tol lagi.

Nak dijadikan cerita, ada sorang lecturer Uyul nak jual kereta dia. Proton Saga BLM tahun 2010. Bermakna, akan ada balance lagi 2 tahun untuk habis bayar. Lepas berbincang dengan Madam, Uyul memang dah decide nak juga amik kereta nih. Balance around RM10k lebih macam tuh dan deposit dalam RM4k. So total dalam RM15k within 2 years. Loan ke? No, Uyul deal untuk sambung bayar term. Alhamdullillah, Allah permudahkan urusan Uyul. Ye laa kalau refinance dan masuk loan under Uyul memang tak lepas jugak lahhh. InshaaAllah penghujung 2019, habis bayar dah. Ya Allah bersyukur sangat sangat.

Apa yang best, kereta Madam masih cantik masih cun, tak pernah terlibat dengan major excident. Cuma pernah kena hentam dengan kereta dekat parking tapi dah ketuk, dah cantik semula. Kebetulan bulan lepas adik Uyul ke KL dan dah pun tengok keadaan kereta, lagi bertambah percaya lah yang Uyul buat keputusan yang betul.

Rezeki. Yes, its about rezeki. Finally. Dapat juga Uyul pegang stereng kereta instead of handle motor. Pergi kerja dah tak berhabuk berasap lagi dah. Dah tak payah nak sewa kereta dan meminjam lagi. Lagi boleh tumpukan pada komitmen kereta pulak. Subhanallah, perancangan Allah memang sangat baik.

Cuba korang fikirkan, kalau beli kereta baru, terang terang lagi 7 atau 9 tahun baru habis komitmen. Belum lagi nak renew roadtax dan insuran saban tahun. Beli kereta sambung bayar nih? Uyul cuma sambung 2 tahun lebih sahaja lagi. Roadtax dan insuran pun tak pening pening nak bayar beribu, dah cut cost dekat situ.

So Uyul, komitmen dah bertambah. Dari RM5 seminggu ke RM50 seminggu. Kena berjimat, kena fikirkan komitmen dulu. Dah tak boleh berhuhahuha sangat. Kena kerja lagi keras. Kena pulun buat job, kena rajin buat side income. Tak ada siapa nak tolong kalau sangkut bayar bulanan. Kamon, RM383 je sebulan.

Alhamdullillah. Esok kita jumpa ye Baby Jericho Rosales. Oh, nama Madam bagi kat baby nih hahaha. Comel betul.
Macam dah lama kan tak join Giveaway.
Okay jom lah join Giveaway Tengkubutang. Hari nih last day!
Sempat tak nak join nihh. Hehehe.


CEPAT korang! Banyak hadiah untuk dimenangi weyh.
Salah sorang sponsor dari Kak Dilah, JDT Blogger.
KESAN PENGGUNAAN PENCUCI WANITA | Salam. Pernah dengar tentang pencuci wanita atau feminine wash? Feminine wash digunakan oleh golongan wanita untuk membersihkan bahagian intim atau Miss V. Korang semua terutama sekali yang wanita, tahu kah anda bahawa feminine wash yang berada dipasaran tuh akan memberi kesan yang tidak elok terhadap alat sulit kita samaada untuk jangka masa pendek mahupun jangka masa panjang. So hari nih Uyul nak kongsi dengan korang apa kesan penggunaan pencuci wanita sekiranya digunakan terlalu kerap.


KESAN PENGGUNAAN PENCUCI WANITA

1. Menghapuskan kedua dua bakteria baik dan bakteria jahat yang terdapat dalam faraj.
Menurut fakta sains, tubuh badan manusia memerlukan bakteria baik untuk membunuh bakteria jahat. Asid laktik yang dikeluarkan oleh bakteria baik akan membantu seseorang itu terkena serangan virus. Kalau korang nak tahu, pengeluaran asid laktik disekitar faraj mengawal kebersihan faraj wanita. Bakteria baik (normal vaginal flora) adalah perlu untuk kita mengekalkan tahap keasidan vagina yang memberi keupayaan untuk menentang sebarang jangkitan pada bahagian tersebut. Sekiranya kita menggunakan pencuci wanita terlalu kerap, ianya akan membunuh bakteria bakteria baik ini.


2. Mengeringkan dan menegangkan kulit pada bahagian alat sulit wanita.


Untuk pengetahuan korang, pH level bahagian bahagian Miss V sangat berbeza dengan pH level pada tubuh badan kita yang lain. Terdapat sesetengah feminine wash ini yang mengeringkan kulit pada bahagian alat sulit wanita. Sekiranya korang menggunakan feminine wash jenis sebegini, keberangkalian untuk kulit korang melecet amat tinggi. Ada sesetengahnya boleh mengakibatkan luka dan ini akan memberi kesan buruk seperti mendapat jangkitan kuman, HIV adan HPV.

3. Mengakibatkan keradangan dan mengeluarkan keputihan.
Haaa, jangan tak tahu, penggunaan feminine wash terlalu kerap boleh mengakibatkan keradangan dan mengeluarkan keputihan yang teruk. Keputihan biasanya berwarna jernih atau kelabu keputihan. Sekiranya keputihan tiada berubah warna kekuningan atau kehijauan bermakna tiada jangkitan. Sama juga jika keputihan bersifat berlendir dan tidak berbeku seperti susu basi atau berubah berbau hanyir, atau terdapat radang dan kegatalan pada faraj menandakan jangkitan. Keputihan yang terlalu kerap jugak boleh menyebabkan kanser sekiranya tidak dirawat. 

4. Boleh mengakibatkan kanser servik.


Terdapat pencuci yang mengandungi antiseptik yang kuat, yang boleh menyebabkan jangkitan kulat dan bakteria kebal jika digunakan dengan kerap atau terlalu lama. Jika ini terjadi, kulat dan bakteria tersebut tidak akan bertindakbalas dengan rawatan perubatan, menjadikan ia sangat sukar untuk dielakkan dari merebak ke seluruh bahagian vagina. Ada sesetengah feminine wanita nih memang boleh menyebabkan kanser servik. Yelaaa, kalau dah bakteria baik yang berfungsi sebagai benteng kepada bakteria jahat tuh terhapus, apa lagi yang akan melindungi faraj kita. Korang pernah terfikir tak ke mana bakteria tuh akan merebak sekiranya tiada protection dari luar?

FEM MIST BY FURLEY BIOEXTRACT


Namun, semestinya kita perlu menjaga kebersihan Miss V kita kan? Penggunaan feminine wash dalam kalangan wanita boleh dielakkan apabila korang megunakan Fem Mist dari Furley Bioextract. Fem Mist dicipta untuk membantu masalah Miss V seperti keputihan, kegatalan, kekeringan, keradangan, bau yang kurang menyenangkan dan rasa tidak selesa.



CARA PENGGUNAAAN FEM MIST
Apa yang seronoknya Fem Mist nih, ianya direka dengan botol semburan yang kecil sahaja saiznya. Ianya bertujuan bagi memudahkan ianya dibawa ke mana mana sahaja tanpa mengambil ruang yang besar. Sebagai contoh, korang boleh simpan botol Fem Mist ini di dalam handbag. Korang cuma perlu semburkan pada Miss V dalam jarak 15cm ataupun korang boleh je spray dekat pantyliner. Haaa yang bestnya tak perlu bilas pun sebab ianya sememangnya diformulakan berasaskan air dan dirumuskan dengan khasiat manggis dan manjakani yang mampu mengekalkan keseimbangan pH di bahagian Miss V. Bagi yang memiliki kulit sensitif, tak perlu risau dah. Sebabnya Fem Mist nih sangat sesuai untuk semua jenis kulit. Korang digalakkan menggunakan Fem Mist nih 3 kali sehari untuk kesegaran sepanjang hari.




KELEBIHAN FEM MIST UNTUK MISS V ANDA
Mudah dan cepat digunakan
Menganjalkan dan mencerahkan
Menghilangkan bau dan kegatalan
Mengurangkan keputihan
Menyegarkan
Boleh digunakan setiap hari
Bersifat semulajadi dan berasaskan air
Selamat dan sesuai untuk semua jenis kulit
Tiada bahan kimia yang merbahaya
Diluluskan oleh KKM


Bahan bahan yang terdapat dalam Fem Mist 
Aqua, DermaXan (Garcinia mangostana peel extract), Quercus infectoria (Oak) gall extract, PEG-40, Hydrogenated castor oil, Tocopherol, 2-phenylethanol, Caprylyl glycol, Lavendula angustifolia (pure lavender) oil.

HARGA FEM MIST
Fem Mist hanya RM48 SAHAJA!


DAPATKAN FEM MIST SEKARANG
Segala maklumat lanjut tentang Fem Mist nih, korang boleh refer website mereka seperti tertera:

Website:
Online Store:
Facebook:
Intagram:
Twitter:
Email:
Contact No:
03 8724 3280


Jom dapatkan sekarang! Lebih baik mencegah dari mengubati kan?


Sumber Gambar: Google
PRIME BUST CREAM BOLEH ANJALKAN ASET WANITA ANDA | Salam. Hai semua apa khabar? Di harapkan rakan rakan semua dalam lindungan Allah Taala hendakNya. So topik Uyul kali nih agak menonjol sikit ehh, yela tak biasa tau nak buat entri pasal aset wanita. Kehkehkeh. So readers lelaki pun boleh je baca, mana tahu tergerak hati nak belikan untuk para isteri. Well, setiap wanita confirmlah obses nak cantik dan memiliki payudara yang anjal, montok dan padat itu satu impian. Banyak sebab kenapa payudara wanita boleh kendur. Namun, Prime Bust Cream boleh anjalkan aset wanita anda semudah ABC. Nak tahu apa sebab payudara boleh kendur?




5 SEBAB PAYUDARA BOLEH KENDUR

1. PEMILIHAN SAIZ BRA YANG SALAH
Pemilihan saiz bra yang salah merupakan salah satu sebab payudara boleh mengendur. Hal ini yang demikian, kalau kita pakai bra yang terlalu kecil, ianya akan mengecikkan payudara dan kadang kala akan menyebabkan kesakitann. Namun, memakai bra yang terlalu besar menyebabkan payudara kita menjadi kendur. So korang, sila pilih bra yang bersesuaian dan tips paling bagus tukar bra korang setiap 6 bulan sekali.



2. PERUBAHAN BERAT BADAN DAN OBESITI
Macam mana perubahan berat badan dan obesiti akan menyebabkan payudara menjadi kendur? Okay, macam nih. Bila kita gemok, seluruh tubuh badan kita termasuk segala aset kita pun akan gemok sekali. Eh kamon takkan nak gemok tang perut je, lengan tak gemok ke? Pipi of course lah akan membolat sekali. Haaa begitu jugak dengan payudara. So, bila kita on diet dan lakukan senaman untuk kurus, tak semestinya payudara akan anjal kembali melainkan kita mengamalkan senaman yang betul. Get it?


3. MELAHIRKAN DAN MENYUSUKAN ANAK
Of course babe, melahirkan dan menyusukan anak akan menyebabkan payudara wanita menjadi kendur. Kita sebagai wanita akan mengalami situasi sebegini. Ianya disebabkan kelenjar susu yang membesar untuk menghasilkan susu. Haaaa jangan lahh risau kalau korang yang baru melahirkan anak tuh tengok perubahan macam nih dekat payudara korang. Its normal. And harus diingat, susu ibu banyak khasiat dia.


4. TIDUR DALAM KEADAAN MENGIRING
Posisi tidur juga memainkan peranan dalam keanjalan payudara. Rupanya baru Uyul tahu, tidur mengiring pun menjadi sebab payudara menjadi kendur. Melalui pembacaan di internet, apabila kita tidur mengiring, tak ada yang menyangga payudara kita. And ofcourse masa tidur kena bukak bra ye kakak adik sekalian. Lain bila kita tidur terlentang, payudara kita akan disangga oleh tubuh.


5. KURANG NUTRISI DALAM BADAN UNTUK IBU MENGANDUNG
Antara penyebab lain payudara kendur adalah kurang nutrisi terutama sekali protein dalam badan khasnya untuk ibu ibu yang mengandung. Nutrisi nutrisi ini sangat diperlukan oleh tubuh badan si ibu terutama sekali payudara untuk menghasilkan susu yang mencukupi. Haa so, kena lah dapatkan nutrisi yang cukup ya ibu ibu sekalian.





PRIME BUST CREAM PENYELESAIANNYA
So korang dah tahu kan kenapa payudara kita boleh kendur, tidak anjal dan tak mantoppp!! Banyak cara untuk dapatkan kembali keanjalan payudara korang selain daripada melalukan senaman. Haaa ini lahh nih Uyul nak kenalkan satu produk khas kat korang. Pernah dengar tak Prime Bust Cream? 



  • Prime Bust Cream adalah krim semulajadi yang boleh membantu membesarkan, menganjalkan serta mencantikkan bentuk payudara wanita semudah ABC.
  • Kesan boleh dirasa seawal 3 hingha 7 hari (denyutan lembut disekitar payudara) dan yang pasti bau epal dia sangat-sangat wangi.
  • Untuk kesan pembesaran dan penganjalan yang kekal digalakkan untuk menggunakan 3 botol Prime Bust Cream.
  • Produk Prime Burst Cream  bukan sahaja dikenali di Malaysia, malah semakin dikenali pasaran luar negara.
  • Prime Burst Cream telah disahkan oleh KKM anda tidak perlu ragu-ragu untuk menggunakannya.
  • Prime Burst Cream juga telah menjadi  kegilaan para model terkenal seperti Lisaa Pinelle dan Holly Wolf.




CARA PENGGUNAAN PRIME BUST CREAM


Cara menggunakan Prime Bust Cream sangat mudah. Ikuti 6 langkah mudah menggunakan Prime Bust Cream seperti tertera:
  1. Mulakan dengan sapuan lembut secara menyeluruh di seluruh kawasan payudara anda (Termasuk daripada otot tepi, kiri dan kanan dan daripada atas bahagian menghala ke bahu.
  2. Mulakan dengan urutan secara menekan lembut dan menarik otot-oto yang disebut ke atas.
  3. Pastikan urutan tarik menghala ke bahagian tengah payudara anda.
  4. Urutan secara membulat (lawan arah jam) di atas centre payudara anda atau lebih dikenali sebagai circular motion.
  5. Ulang urutan di bahagian sebelah lagi payudara.
  6. Teruskan urutan selama 3 ke 5 minit untuk setiap belah payudara anda.
NOTA:
  • Penggunaan sebanyak 2 kali sehari (pagi dan malam) dan dan selepas mandi.
  • Dilarang memakai semasa period hari pertama hingga ke 4 atas sebab hormon tidak stabil dan boleh pakai pada hari ke-5.

TESTIMONIAL PENGGUNA
Berikut adalah antara testimoni pengguna yang telah menggunakan Prime Bust Cream. Kesan boleh didapati dalam masa 7 hari gaissssss. Haaa apa lagi, jom lah dapatkan Prim Bust Cream!





JOM DAPATKAN PRIME BUST CREAM

Jom dapatkan Prime Bust Cream sekarang! Korang boleh ke Facebook Beauty Cosmetic atau ke Instagram @pbc_hq untuk keterangan lanjut.




MACARONI CHEESE DAN CHICKEN GRILLED FOR LUNCH | Salam. Hai semua. Makan apa tuh? Uyul baru baru nih agak rajin jugak lahhhhh nak main masak masak dengan Dekna. Amboiii dietttt ke tuh. Hahaha. Tak de lah diet mana pun. Since Uyul jarang nak makan nasi, haaa memang makan merapu rapu lah kan.


Sejak kerja satu company dengan adik sendiri nih, memang rajin lah kami masak sama sama. Uyul yang pemalas nih pun terus jadi rajin hahahah. Ehhh nak kahwin mana boleh malas hoi. Ehhhh Uyul nak kahwin dahhhh ke. Hahaha InshaaAllah, soon.

So disebabkan Dekna rajin nak masak Chicken Grilled. Uyul pun rajin lah nak masak Macaroni Cheese. Sebelum nih masak Macaroni Sup laaa nih kita buhh cisbedebahhh sikit! Senang je weyh nak masak Macaroni nih. Mudah dan ringkas pulak tuh. Jom! Uyul nak share resepi Macaroni Cheese masak 15 minit! Resepi Chicken Grilled nanti Uyul tanya Dekna ehh hahaahah.


RESEPI MACARONI CHEESE 

Bahan-bahan
1 bungkus Macaroni
5 ulas Bawang Putih (tumbuk)
3 ulas Bawang Merah (tumbuk)
5 batang Cili Padi (tumbuk)
1 kotak kecil Susu Full Cream
5 keping Cheesedale
Serbuk Parsley
Garam Secukupnya

Cara Penyediaan
  • Rebus Macaroni sehingga masak.
  • Tumis bahan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  • Apabila dah kekuningan, masukkan Susu Full Cream sehingga mendidih.
  • Masukkan Macaroni yang telah direbus dan seterusnya masukkan Cheesedale dan tabur serbuk Parsley. Buh garam sikit jangan lupa.
  • Siap untuk dihidang.

[NOTA]
Uyul lupa daging cincang, patutnya kannnn masukkan awal awal. Lagi umphhh rasanya kalau ada daging cincang tuh. Come onnn! Janganlah kecam! Kasi channnceee ahh kita tunjuk bakat memasak. Padahal senang gila namateyyy resepi nih weyhh. Hahahaha. Oh yes, Uyul suka dia basah basah sikit, so susu pun Uyul letak lebih. 



Pencuci buah untuk hari tuh, adalah oyennn! Khasiat buah oren nih korang jangan tak tahu. Ianya menyegah penyakit buah pinggang dan membantu mencegah kanser. Ehh banyak lagi khasiatnya, nanti Uyul listkan dekat entri lain di masa akan datang.

Thank you for reading gais!!! Komen lahhh sikit! Hahaha.



Regards,
Uyul Rosli / Uyul Cantik
- Bakal menantu mak awak!



PEJUANG KANSER JELAJAH BORNEO DENGAN RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com


SEMAKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI EKSEKUTIF GRED 41 (PENGAMBILAN LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA). Salam. Ada yang apply untuk jawatan Pegawai Eksekutif Gred 41 tak? Dah boleh buat semakan atas talian ye kawan kawan.

Korang klik http://e-semakanntt.spa.gov.my dan masukkan nombor kad pengenalan.


Alhamdullillah Uyul dan Redza berjaya untuk menduduki peperiksaan online pada 20 September ini. Yayy semoga ada rezeki kami. Goodluck anak anak Rosli!




Dah lama tak jawab exam nih. Takut pulak kita. Ehhh tapi dah tak perlu takut. Korang semua nak tahu tak cara mudah untuk lulus exam online? Untuk pengetahuan korang, jawatan Pegawai Eksekutif Gred N41 ini sama sahaja format dan penilaiannya seperti PTD N41 atau PTN N41. Dan melalui pengalaman Uyul menjawab peperiksaan sebelum ini, memang perlu persediaan rapi kalau nak lulus. So Uyul nak kongsikan dengan korang apa persediaan sebelum dan semasa peperiksaan online ini dijalankan.

PERSEDIAAN SEBELUM DAN SEMASA PEPERIKSAAN ONLINE

PERSEDIAAN SEBELUM PEPERIKSAAN DIJALANKAN
Sebelum peperiksaan berlangsung, calon telah di maklumakan satu bulan dari tarikh peperiksaan dijalankan. Makluman daripada pihak LHDN ini sama ada menerusi surat,sms mahupun email. Antara tips persediaan sebelum peperiksaan yang boleh kongsikan adalah:

1. Pastikan anda membuat sedikit catitan untuk peringatan anda. Antaranya :-
  • Bila tarikh peperiksaan online dijalankan
  • Nama jawatan yang anda di panggil
  • Nombor angka giliran anda
  • Link/pautan web peperiksaan online
2. Pengatahuan dan isu-isu semasa
Seperti peperiksaan lain, sebagai calon peperiksaan online, sebaiknya anda membuat sedikit ulangkaji mengenai jawatan peperiksaan yang anda di panggil.

3. Buat ulangkaji mengenai:
Tugas-tugas dan fungsi jawatan yang anda dipanggil
Ketahui nama-nama menteri berkaitan,ahli kabinet, Raja-raja,Permaisuri,Yang Di-Pertuan Agong
Isu-isu semasa dalam dan luar negara
Tips mudah, anda faham dan anda tahu tugas dan jawatan anda, dengan siapa anda bakal berurusan jika menyandang jawatan tersebut.

Peka dengan isu-isu dua bulan sebelum tarikh peperiksaan online. Logiknya, penyedia peperiksaan tidak ada masa untuk kemaskini soalan-soalan dengan isu semasa yang baru berlaku seminggu sebelum tarikh exam dijalankan.


4. Akses internet dan bahan rujukan
Oleh kerana anda akan menghadapai peperiksaan secara online, maka anda kena membuat persiapan ini. Pastikan anda mempunyai akses capaian internet yang baik, tanpa ada ganguan. Penting,peperiksaan online spa ini, tidak mengkhususkan anda untuk hadir lokasi-lokasi yang telah ditetapkan untuk anda menghadiri peperiksaan ini. Anda boleh saja mengambil dan menghadiri peperiksaan online ini dari rumah.

Sekiranya anda tidak melanggan mana-mana perkhidmatan internet, anda boleh lah berkungjung ke pusat-pusat seperti cyber cafe, Pusat Jalur Lebar, perpustakaan atau mana-mana lokasi yang anda tahu ada menyediakan perkhidmatan melayari internet yang baik dan selesa untuk anda mengambil peperiksaan online.

5. Persedian mental dan fizikal
Pastikan anda menjaga kesihtan. Bayangkan anda sudah bersedia untuk menjawab soalan peperiksaan online, malangnya anda menghidap penyakit demam selsema. Sudah tentunya prestasi dan fokus anda akan terjejas sedikit dengan keadaan ini.

Perlu diingat, walaupun peperiksaan online ini, anda bebas untuk mengambil peperiksaan dimana-mana lokasi sahaja, namun masa menjawab peperiksaan adalah terhad. Anda kena gunakan masa untuk menjawab soalan peperiksaan dengan sebaiknya.

Jika anda sedang bekerja, disyorkan agar anda mengambil cuti sehari untuk menghadapi peperiksaan online ini. Dengan ini, anda lebih bersedia dan fokus untuk menjawab soalan-soalan peperiksaan kelak.

PERSEDIAAN SEMASA PEPERIKSAAN DIJALANKAN
Tahukah anda, semasa peperiksaan online SPA, anda bebas dan boleh membawa bahan rujukan semasa menjawab soalan peperiksaan?

Ambik kesempatan dan peluang ini, sediakan nota ringkas anda, dan jangan lupa untuk sediakan kalkulator untuk menjawab soalan matematik.


CONTOH SOALAN SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI EKSEKUTIF LHDN

Bagi anda yang menduduki Peperiksaan Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41, terdapat beberapa bahagian di dalam peperiksaan tersebut yang kita akan lihat dengan lebih teliti. Kita akan melihat satu per satu bahagian-bahagian yang terkandung dalam soalan peperiksaan tersebut dan disertakan sekali dengan contoh-contoh soalan dan cara menjawabnya yang betul. Bahagian-bahagian atau seksyen-seksyen yang terdapat di dalam peperiksaan tersebut adalah seperti berikut:

Seksyen A (Pengetahuan Am)
Tempoh masa: 40 minit
Masa peperiksaan bermula: 8:00 malam
Masa peperiksaan tamat: 8:40 malam

Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah)
Tempoh masa: 50 minit
Masa peperiksaan bermula: 8:55 malam
Masa peperiksaan tamat: 9:45 malam

Seksyen C (Kefahaman Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) – Seksyen baru untuk 2017
Tempoh masa: 20 minit
Masa peperiksaan bermula: 10:00 malam
Masa peperiksaan tamat: 10:20 malam

Jom kita tengok contoh contoh soalan yang mungkin boleh membantu korang untuk jawab soalan exam Rabu nih.

Contoh Soalan Peperiksaan Seksyen A: Pengetahuan Am
Untuk soalan-soalang terkandung dalam Seksyen A bagi Peperiksaan Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41 ini, soalan-soalan dalam seksyen ini adalah soalan yang menguji anda atas pengetahuan am mengenai negara Malaysia secara am dan secara terperinci, dan ia juga termasuklah soalan-soalan yang bertanyakan mengenai keadaan sekeliling anda. Format soalan bagi Seksyen A: Pengetahuan Am ini dalam Peperiksaan Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41 ini adalah berbentuk soalan objektif atau aneka pilihan (multiple choice), yang mana anda harus memilih jawapan yang betul (A, B, C, D) bergantung kepada soalan yang ditanyakan.

Peperiksaan Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41
Contoh-contoh soalan dalam Seksyen A: Pengetahuan Awam dalam peperiksaan Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41 ini adalah seperti berikut:

1. Cukai kepenggunaan semasa adalah:
i. Cukai jualan
ii. Cukai pintu
iii. Cukai tanah
iv. Cukai perkhidmatan
A. i dan ii
B. i dan iv
C. ii dan iii
D. iii dan iv

(jawapannya adalah B. i dan iv)

2. Cukai Jualan diperkenalkan pada
A. 3 Mac 1985
B. 31 Ogos 1963
C. 1 April 2015
D. 29 Februari 1972

(jawapannya ialah: D. 29 Februari 1972)

3. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) merupakan agensi di bawah kementerian mana?
A. Kementerian Kewangan
B. Kementerian Dalam Negeri
C. Kementerian Perdagangan Antarabangsa Dan Industri
D. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan

(jawapannya ialah: A. Kementerian Kewangan)

4. Apakah tujuan utama LHDN ditubuhkan?
A. Menanam tabiat berjimat cermat dan menyimpan
B. Memungut dan mentadbir cukai langsung negara
C. Mempertingkatkan penguatkuasaan Akta Wang Tak Dituntut 1965
D. Pemungut hasil negara, memberi fasilitasi perdagangan dan penguatkuasaan undang-undang

(jawapannya ialah: B. Memungut dan mentadbir cukai langsung negara)

DAPATKAN RUJUKAN DAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI EKSEKUTIF LHDN GRED N41 SEKARANG!!
Okayy yang ini Seksyen A, kalau korang nak tengok soalan Seksyen lain, korang boleh ke CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI EKSEKUTIF GRED41 LHDN. Oh ye, kalau nak tahu lebih banyak contoh soalan, jom lah beli eBook! Uyul dah pun selesai submit order untuk persediaan sebelum peperiksaan Rabu ini.

Pergi ke SINI sekarang!!!!


TESTIMONI CALON YANG TELAH BERJAYA!




TEKAN LINK Profhariz.com/lhdn ini UNTUK TERUS KE WHATSAPP SEKARANG !


HADIAH TOP COMMENTOR DAH SIAP DESIGN | Salam. Bulan 7 yang lepas, Uyul baru pasang Widget Top Commentor dekat blog kesayangan nih. Boleh baca dekat entri http://www.uyulrosli.com/2017/07/widget-top-commentor-di-blog-uyul-rosli.html Kalau korang nak tutorial pasang Widget nih pun ada sekali tuh. So dijadikan cerita bulan lepas Uyul Umumkan top Commentor untuk bulan 7 sekali jalan dengan bulan 8. Boleh baca dekat entri http://www.uyulrosli.com/2017/08/top-commentor-julai-tahniah-kak-ana.html. Tahniah Kak Ana sebab dapat hadiah Top Commentor di blog Uyul.

So today, Uyul dah siapkan design untuk namecard Kak Ana.


Alhamdullillah Kak Ana suka design nih. Boleh lah submit order kat kilang dah. So ada ke yang nak namecard percuma? Haaa rajin rajin lahh komen blog Uyul. Mungkin lepas nih 5 top commentor akan dapat ke kan. Yayyy!