Aku cepat cepat amek wudu'. Sebab Zuhur betul betul tinggal 20 minit. Itu pun lepas meseg dengan Pika dan Pika cakap nak solat Zuhur sebab dah hujung hujung waktu sangat. Dan aku, campak phone, pandang jam dinding. Masha Allah, rasanya baru 20 minit aku dengar Azan. Lekas lekas aku pergi toilet, amek wudu' dan solat Zuhur. 


Tengah tengah basuh muka, hati aku terdetik. Ya Allah, aku dah patut kahwin rasanya supaya ada suami yang akan rotan aku bila aku lambat lambatkan untuk berjumpa dengan Kau.  Ya Allah, sungguh, bila terdetik sahaja, aku rasa macam sebak. Tengah tengah solat, khusyuk aku lari ke lain. Aku masih terbayang seandainya aku sudah bersuami, dan suami aku akan pukul aku akan rotan aku jika aku tinggalkan atau melewatkan solat. Sungguh, adakah ini sekadar permainan Syaitonirajim sewaktu aku di dalam solat?


Sungguh, masa doa tadi, aku rasa pipi aku berbahang. Ye, aku menangis sambil berdoa. Dan aku tak tahu kenapa dalam detik hati, aku masih fikirkan jika aku punya suami, suami aku akan hentak aku pakai batang mop sebab melewatkan solat. Masha Allah, kenapa perasaan ini perlu ada. Aku tahu aku belum layak Ya Allah. Tapi aku mahukan seseorang yang boleh bimbing aku untuk Istiqomah. 


Berapa ribu kali Ya Allah, aku berdosa kepada Mu dan Kau memberi peluang untuk aku bertaubat? Berapa ribu kali Ya Allah, aku tadahkan tangan nih memohon sejuta keampunan Mu. Dan Kau tidak pernah menolak, barang sedikit. Ya Allah. Berdosanya aku. Setiap kali aku selingkuh, Kau tidak pernah menolak keampunanku. Kau masih berikan aku peluang untuk bertaubat kepada Mu. Dan kebongkakan aku ini, seringkali membuat aku alpa dan terus berdosa kepada Mu, Ya Allah. 


Ya Allah, jika masa silam ku menjadi punca kenapa aku tidak mampu Istiqomah ke jalanMu, aku mohon Kau tarik lah ingatanku terhadap kisah silam ku. Aku berdosa Ya Allah. Aku tak pernah lupa walau sedetik pun kisah hitam ku masa lampau. Demi Mu Yang Maha Agong, aku ralat aku palat aku sakit Ya Allah. Hanya kau sahaja yang maha Mengetahui betapa aku cuba melupakan semuanya. Jijiknya aku Ya Allah.


Ya Allah, aku takde tempat mengadu selain Kau. Aku tahu Kau lebih mengetahui apa yang ada dihadapanku. Aku mohon Ya Allah, seandainya Kau takdirkan aku untuk hidup sendiri, lupakan lah aku dengan kisah kisah hitam yang telah lama terpalit dalam diriku. Seandainya tiada ruang untuk aku menjadi seorang suri kepada seorang lelaki yang bakal membawa ku ke syurga Mu, kau tetapkan pendirian aku untuk melupakan semua kisah hitam, noda hitam itu.


Ya Allah. Bertahun Ya Allah. Bertahun aku cuba bangun. Tapi hanya Kau sahaja yang maha mengetahui sejauh mana kemampuan ku. Hanya Kau. Aku mohon, Istiqomahkan aku untuk menjaga solatku, walaupun tiada orang lain akan ingatkan aku untuk beribadah kepada Mu. KeranaMu Ya Allah.


Astagfirullahalazim..

Ampunkan dosaku.








Hai hai hai. Seperti dijanjikan, aku akan update berkenaan kursus-siap-lengkap-percutian-bersama-kerja-sebeban! Actually, lama dah aku tanya Syed Asyraf merangkap YDP MPP UiTM (Melaka) Kampus Bandaraya bila agaknya HEP nak buat KPO. Dari sebelum naik sem aku dah tanya Asyraf. Tapi Asyraf kata KPO nih setahun sekali. Oke, takpe lah aku cakap. Kalau ade KPO Sem nih, aku cuma nak prepare aktivit jer pun.

Tapi tak sangka lah plak. Khamis 18 September 2014, Azmira merangkap MPP jugak, Whatapps aku nak kan nama peserta yang akan ke KPO. Haaa. Hamekk kau hmenjajau aku cari kau tau tak. Mana tak nya. Aku tahu mesti nak kene come out with 3 activity this semester. Alaaahai. Sebab aku, Ammar dan Mahfudz dah pergi KPO 1.0 Semester lepas. Pening kepala hotak kitorang nak memikirkan program apa BOSS nak anjurkan. KPO kali nih bakal diadakan di Kompleks Falak Al Khawarizmi, Masjid Tanah.

So, aku pun malas nak fikir kronik sangat. Aku contact dua tiga orang calon Majlis Tertinggi BOSS yang kebetulan baru jer lepas interview tuari. Aku contact Nora, Ismira, sape lagi eh. Ada lah lagi tak ingat. Last last semua tak boleh nak join. Sebab dorang dah plan nak balik kampung. So, aku try contact Zurinahidayah. Haaa hamekauuu nama panjang sekali. Well. Alhamdullillah. Mujur Zurinahidayah nih free tau. So aku pun bagi lah nama Zurin nih kat Azmira.

Settle hal tuh. Now masa dekat KPO, baru aku tahu orang panggil Zurin nih Kak Long. So, aku pun nak lah jugak panggil Kak Long. Acam best je kan. Ye laaa. Kak Long nih sebaya aku jer pun. Asek tersasul nak berkakak dengan dia je. Sebab nya junior junior lah nih asek akak akak akak! So far, masa aku berkursus 3 hari dua malam tuh, Kak Long banyak bagi idea dan banyak membantu aku. Secara tak langsung memudahkan kerja aku.

Dah balik semula ke KPO. Well, KPO nih banyak membantu Majlis Tertinggi Persatuan/Kelab dalam merancang program/aktiviti yang bakal dijalankan sepanjang semester. Apa yang aku boleh komen antara KPO 1.0 dengan KPO 2.0, well MPP dah banyak lakukan penambahbaikan. Program berjalan lancar. Flow smooth jer. Template Takwim dah diedarkan awal, semua orang pun tak stress nak berkursus. Cuma pengisian macam kurang sikit lah. Mungkin sebab masa tak mengizinkan. Tapi apa pun aku tabik lah dengan MPP.

Paling best aku jumpa balik MT Persatuan lain. Antara yang aku rapat, Iman from MASA, Marketing Student Association. Kitorang satu bilik lagi. Oh bukan bilik. Tapi Dorm. Dalam tuh ada 12 orang. Aku kenal jugak MT baru yang baru attend kursus tuh. Cuma tak kenal sangat lah kan. Sessi Taaruf takde plak masa tuh.

Haa. panjang sangat aku bebelkan? Sebenarnya tadi lepas Isyak aku tidur sebab kepala sakit sangat. Dalam pukul 11:00 pm aku bangun, mandi mandi dan settlekan Assignment. So skang dah pukul 5:00 lebih, Journal pun dah dapat, Survey Questionnaire BEL pun dah setel. Sempat jugak aku buat Timetable yang fancy fancy. Lagi ape eh? Banyak lah jugak kerja da settle. Cuma esok kelas start jam 3:00 pm. ingatkan nak lepak library settlekan proposal Health.

So aku stop sini lah eh. 

Muka konon suci kan aku nih hahaha.

Edit kemain ekk?

Hai, Kapten Zurin dan Co Pilot Uyul bakal berlepas ke Planet Pluto.

Muka muka happy masa sukaneka.

Kan dah putih melepak.

Ada jugak ekk gambar berdua? Tak pelaaa masukkan je ok?
hahaha

So guys.

Jom layan Youtube bawah nih.
Budak GRADE yang buat montaj nih.
GRADE stand for Grafic Design Club.


kbai~~

Yang dah mengantuk tapi masih nak update blog, 
Aku, perempuan pailang yang cuba bangkit.


Triangulate? Kejadah ape doe. Well, aku nih benda lawo pada mata aku, semua aku nampak cantik. No wonder lah kan sebab aku bukan jenis manusia yang shopping dua tiga hari untuk cari sepasang dress. Sebab dah nampak cantik pada mata aku, terus aku sapu. Dalam erti kata lain, aku tak CEREWET lah.  

Back to topic. Apa itu Triangulate? Bergaduh doe aku dengan en.Merah. Aku jumpa Triangulate nih dekat  ---> IG Dribblack. So aku pun mintak lah en.Merah buatkan Dribblack nih. Mati mati lah kan, aku asek sebut DribblackDribblackDribblack. 

Terus en.Merah kata, BUKANLAH! INI TRIANGULATE! DRIBBLACK TUH OWNER IG TUH! Okefoine dah termalu. 


Patutlah kan, en.Merah balas chat Line aku lambat. 
Kadang tuh dua tiga kali haaa aku chat baru berbalas. 
Rupa rupanya. 
Haaaa ini haaa kojer dia.

Kantoi masa aku skodeng IG dia lah nih.
Ohhh TERHARUNYAAA kite!





So amacam? Amatur buat. Memang tak cukup halus lah kan. So, aku pun bagi lah kata semangat sikit kan. Then dia buat lah lagi kan. Dia buat gambar aku lak tuh. Terharu doe! Ye lar dia try buat sampai pandai guna gambar aku tau. Berani lah dia guna gambar perempuan lain. Jeles aku nanti tau. Hamboi kau Uyul. Hahaha.

Meh aku bagi korang tengok mana Triangulate yang dia dah siapkan.



Nih gambar time Diploma nih. 
Aku ingat lagi.
Nih masa Part 3 kot.
Rasanya time nih snap gune iPod jer.

Lawoooonya Triangulate nih hoi!!



\

Gambar nih aku tak tahu bila pulak en.Merah snap.
Handsome pulakk aihh aku nengok
Dah jadi Wallpaper iPhone pungg.

See.


Haaa TERHARU TAK en.Merah ku sayang?
Choiii!




Haaa nih pulak gambau baru snap petang tadi masa nak keluar dengan Omak Den.
Macam menawan tantikkk je kan.
Oke perasan!


Well. Ini pun dah cukup membanggakan aku dah tau.
Rasa macam en.Merah nih anugerah Tuhan paling indah dalam hidup aku.
Mintak jela buat ape pun.
Kalau memang dah bidang dia, memang boleh je dia buat.

Last aku skodeng Dropbox, en.Merah ada save file ni dalam Dropbox kitorang.
Yang nih macam tak siap lagi jerkk.
Dia buat iPod rasanya.



Hamekk kau.
Adobe Illustrator dia guna haaa.
Thumbupss sayang!
I know you can do it.

Kalau rasa bidang nih boleh bawak dia pergi jauh, aku dengan berbesar hati akan sokong apa jua bidang yang dia nak ceburi.

In Shaa Allah lepas Degree nanti memang aku nak bukak business printing.
And this will be one of our business. 
In Shaa Allah. Amin.

Oke lah. 
Dah jam 4:18 am yayyy dah nak pagi!
Kejap lagi nak siapkan sarapan pagi Dekbil dengan Adik.
Nanti aku update entry lain oke.

Nunyte peeps!


Yang TERHARU SANGAT,
BamBam Awak, Faizi Redza hoi.





Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 18 Ogos 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2014.

 tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
Kaki masih gah naik turun tangga bas. Kalau pun ada transport, cuma Motor KRISS100 Abah. Apa nak buat, aku takde kereta, takde motor sendiri. BERSYUKUR. Tiba tiba nak cerita pasal BERSYUKUR. Bersyukur kah aku? Cukup REDHA kah aku? Cukup cukup kah aku dengan rezeki Allah bagi? Mungkin korang bosan kan kalau aku asek cerita pasal en.Merah jer. Tak abes abes up status pasal en.Merah. Macam aku sorang jer lah yang ada boyprennn. So guys, if you don't mind, aku teringin nak cerita pasal adik adik aku. Dah besar panjang dah masing-masing. Hurm.

LET BEGIN.

..Bismillahirahmanirahim..

First, bawah aku, Muhammad Nur Hadi. Adik lelaki pertama aku dan merupakan MANAGER di Pizza Hut, sudah berkereta. Motor pun dah ada. Rumah? Aku tak tahu either dia dah beli rumah senyap senyap or tak. Sudah berpunya. Kalau ada rezeki, tahun depan naik pelamin. Ohhh.. dia berusia 23 tahun. Selain pengurus di Outlet PH, dia juga sedang menguruskan tender Vegie bersama-sama Mak untuk diedarkan ke Outlet sekitar Batu Pahat, Muar dan Kluang. Alhamdullillah, aku tengok business dia run smoothly. Syukur tengok Mak bersengkang mata sama sama dengan dia uruskan business tuh. Dia sudah punya tanah tapi aku tak tahu berapa ekar. Bestkan? Everything in his hand. Its quite impressive to me. He got everything in just his 23 years old. Bagi aku, dia dah cukup sempurna untuk menjadi seorang suami. I means, da cukup bersedia lah. Mungkin dia ade personal saving yang semua orang tak tahu kan. Ye lar nak jadi suami orang. Kalau betul dah cukup simpanan, alhamdullilah. Next year boleh lah naik pelamin. Amin.

********************

Nurulatiqah. Berusia 22 tahun. Sudah bersuami. Bulan 6 tahun lepas selamat diijabkabulkan. Oh ye, adik ipar aku merangkap rakan sekerja dia jugak dan rakan sekerja aku jugak lah. Kenal pun masa kerja kt Pizza Hut BP Mall. Alhamdullillah. Walaupun mereka masih menyewa, tapi dah ada Toyota Vios. Suami dia pun ada Motor besar, aku tak tahu model ape. Tapi aku teringin jugak lah nak bawak, sebab motor motor besar nih idaman aku sebenanrnya. In Shaa Allah, one fine day. Aku akan ada jugak Motor Idaman aku kan kan. Btw, adik aku masih belum ada anak. Takde rezeki lagi. Dua kali gugur. Rezeki Tuhan bagi kan, nak buat macam mana Tuhan lebih sayang anak dia.

********************

Hurm. Adik nombor 3 aku, Muhammad Zulfadhli. Berusia 21 tahun. Well, dia pun dah jadi suami orang. Anak nak masuk 2 dah. Terkejut? Yes. Aku tak tipu. Dia nikah lepas SPM masa usia dia 18 tahun. Dah jodoh kan. Kun fayakun. Allah dah tetapkan jodoh awal untuk dia. So anak nak masuk dua orang. Aku tengok dah matang dah dalam berfikir. Dah jadi Baba kan. Kalau tak matang lagi, tak tahu nak kata apa. Tapi kalau korang tengok dia sekarang pun, memang tak macam usia 21 tahun. Dia kenal wife dia pun dekat Pizza Hut jugak. Satu tempat kerja. In Shaa Allah, akhir bulan nih, dapat lah aku anak sedara nombor 2. Harap harapnya perempuan lah ye. Ada sepasang dah nanti. 

So.. 3 orang adik aku yang bawah aku nih, semua kenal pasangan masing masing di Pizza Hut. Selalu aku cakap kat dorang, "Nasib baik lah pakwe aku bukan jumpa kat Pizza Hut jugak." Haha.

********************

Yang nombor 4, Nurdiyana, 20 tahun. Sekarang masih belajar kat INSTEDT. Amik Legal Secretary. In Shaa Allah sem depan dia dah nak praktikal. Lepas tuh boleh lah sambung Degree kalau dia nak. Aku tak banyak cerita sangat pasal dia. Sebab jarang jumpa. Ye laaa aku balik pun jarang jarang.

********************

Next, Nurdiyana Nabilah. Dia amik SPM tahun nih. Dia je lah harapan Mak yang tinggal. Antara adik beradik, bagi aku dia paling untung. Sebab dia paling pandai. So Mak Abah mengharapkan dia. PMR last 2 year pun dia dapat straight A. Impact besar kat family aku. Ye laa, mana ada lagi dalam adik beradik yang dapat straight A. Aku pun belajar tak pandai. So I hope, SPM nih dia boleh lah kekalkan prestasi dia. Dapatkan straight A jugak. Maknanya kene lah aku kumpul duit, belikan dia iPad. Dah berjanji kan. In Shaa Allah, jika Allah izinkan, straight A lah Dekbil.

********************

Adik bongsu aku, Muhammad Haziq Hanis. Darjah 3 sekarang. Paling bongsu kan. Apa je yang dia mintak, tak pernah tak dapat. Tapi nak compare zaman kanak kanak dia dengan zaman kanak kanak aku mana boleh. Zaman aku, Mak Abah tengah susah lagi. Bersengkang mata nak besarkan aku. Sekarang Mak Abah dah ada rezeki sikit nak bagi kesenangan pada adik adik aku.


Yes, aku anak sulung daripada 7 beradik. Berusia 24 tahun. Penuntut Tahun Akhir pada semester akan datang dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat. Mempunyai seorang kawan rapat yang serapatnya merangkap special BF, en.Merah. Masih belum bertunang mahupun berkahwin. Masih milik tunggal Mak dan Abah. Masih terkial kial dalam hidup. Masih belum punya harta benda terutama sekali rumah. Masih menumpang teduh bersama Mak Abah. Masih tidak punya apa apa untuk dibangga.

Kadang kadang kan, kalau firasat jahat aku datang, aku mesti compare hidup aku dengan adik adik aku. Bagi aku, aku macam tak bertuah langsung. Punya lah berangan nak kawen awal, tapi adik beradik aku dah naik pelamin dulu. Punya lah nak ada kereta awal, adik adik aku dah lama tinggal tangga bas. Alahai aku jer lah yang masih naik turun tangga bas. Masih pinjam Motor Abah untuk ke mana mana. Kadang kadang aku rasa macam, Ya Allah haih. Kenapa aku tak bernasib baik seperti mereka.

Tapi kan, kalau nak fikir balik, kenapa aku compare hidup aku dengan mereka? Oh. Sebab aku anak sulung. Aku anak pertama. Sepatutnya aku dah lebih maju daripada adik adik aku. Aku rasa macam kosong. Tak de apa apa untuk dibangga. Kadang kadang aku give up. Kenapa aku takde macam apa yang adik adik aku ada. Aku tak rasa bersyukur langsung. Sampai aku rasa aku sepatut stop belajar, dan cari kerja dan punya segalanya macam adik adik aku. Atleast ada Motor ke kan. Ini langsung takde. Kadang nak tambah lagi firasat jahat, ohh tengok kawan kawan yang Mak Bapak belikan kereta ke motor ke kan, wahhh bestnya. Mewahnya dorang. Aku yang dapat ANC nih pun takde dapat hadiah kereta macam dorang.

Itu kalau aku ikut firasat jahat aku. Cuba belajar bersyukur sikit. Aku tinggal setahun jer lagi nak habis Degree. Lepas nih kerja lah. Kerja kuat kuat. Cari duit. Beli kereta beli rumah. Banggakan diri sendiri. Lepas tuh nak kawen, kawen lah. Itu pun kalau en.Merah sudi nak nikah dengan kau, Uyul oi. Manusia kan. Mana pernah cukup. Mana pernah puas. Aku selalu cakap kat diri aku. Sabar. Sabar. Sabar. Nanti dah kerja, beli lah kereta. Belilah apa pun yang aku nak. Sekarang fokus dulu study. Doalah banyak banyak dapat First Class Degree. Nanti tayah bayar PTPTN. Boleh jadi scholarship terus. 

So guys. Aku nih tak reti bersyukur ker? Aku memang selalu merungut. Tapi aku tak pernah stop pun study. Aku teruskan jugak usaha untuk jadi orang berjaya. Memang nampak aku mengeluh. Tapi aku tak pernah pun stop usaha semuanya. Aku sedar, Abah takkan bagi aku kereta even Kancil buruk sekali pun. Mak takkan hadiahkan aku Motor, even Motor Honda Kapcai sekalipun. Aku sedar Abah dan Mak takkan bagi pun apa yang aku nak. Sebab Motor atau Kereta adalah dua benda yang sangat mahal. Takpe. Aku tak mintak. Dan cukup cukup lah aku menyusahkan hidup Mak Abah selama ini.

Kepada adik adik aku, kalau korang baca post nih, ketahuilah. Beruntungnya korang, sudah terlepas daripada dosa berzina, tidak kira zina kecil atau zina besar. Dah ada hubungan yang halal. Dah ada kehidupan sendiri. Cuma jangan lupa, Mak dan Abah, dua manusia yang pernah besarkan korang.





Bie, whatever it is, aku tetap dengan kau. 
Susah senang kita sekarang, siapa tahu kan esok lusa.
Aku sayang kau bie.
Sayang masa kau susah.
Sayang masa senang kau.
Demi Allah.


notakaki : Kau kene sentiasa bersyukur, sebab rezeki kau, Allah yang bagi, Uyul.


Yang benar,
Aku.


Hurm, tips kali ini  yang aku rasa macam dah ketinggalan je la kan. Clorox usus korang dengan lemon. Istilah clorox tuh macam kejam sangat kan kan? Orang selalunya sebut DETOX tapi aku saja nak kasi gempak sikit, bubuh lah CLOROX. Kahkahkah oke-ta-klaka.

Disebabkan Mak sekarang dah ambik tender hantar vege ke Outlet Pizza Hut, makanya kalau ada lemon lemon lebih tuh kira rezeki aku lah ye. Memandangkan masih ada balance sebakul lagi, so aku cakap ler ke mak yang aku nak buat detox. 

Bila aku cakap kat Dekbil, dia dengan selenganya, "Haaa? Detokkk. Apanya kau nih Long?" Ewah si bengong nih, aku terajang jugak. Aku cakap DETOXXX bukan DETOKK!!


Apa itu DETOX??
Alaaa.. Aku cakap DETOX Dekbil tak paham, tahu pulak dia sebut DETOXIFICATION. 
Reti pulak dia cakap ada belajar kat sekolah. 
Sengal ko Dekbil. 
Meh sini aku explain in English jugakk!

DETOXIFICATION is a process of removal of toxic substances from human body.

Haaa! Hamekk! Baru kau paham ye Dekbil.




Fungsi dia tak lain tak bukan untuk membuang segala toksin toxic tokmak tokayah dalam badan!
Toksahh nak nipu tokmak tokayah pulak!

Oke, camni, aku just potong lemon tuh slice by slice dan masukkan dalam botol kaca.
Kalau ade Epal ke, Mangga ke, perghhhh wa cakap luuu lagi masyuk.
So kira macam peram lah lemon nih.
Aku peram dalam botol kaca, tuang air masak sikit, letak gula setengah sudu.
Simpan dalam fridge.

Taraaaa!!!

Dah boleh minum sebab dah sejuk gila bakhang.
Oke camni, kalau nak minum.
Tuang sikit je dalam gelas oke.
Lepas tuh sila tuang air suam kasi penuh gelas.

Kau cuba minum!
Perghhh!! Dia punya bau, buat aku telan air liur.
Masa nak  minum, merenyeh muka aku haaa tahan dia punya MASAM.

Lepas setengah jam aku minum, rasa macam nak terberyyy doe.
Memang betul cuci usus aku.
Takde ler sampai abes dia kasi cuci.
Tapi oke lahhh untuk kosongkan perut kan.

So guys!! Cepat ler beli Lemon.
Sebijik mak aku tolak harga kat Outlet Pizza Hut RM1.20.
Aku tak tahulah harga kat luar berapa.
Sebab aku dapat free jekkk pungg.

Terima kasih, Omakku sayang.


 Yang dah lapar nihhh,
Aku dengan detox ku.



Oke foine!! Aku dah grad. Baru Kak Fynn sampai Lendu. UiTM Lendu oke. Lendu! Memang tak berkesempatan langsunglah kalau ikutkan. Aku dah grad hoi. Dari duduk kampung sampai dah tercampak ke bandar. Ye laa. Dari UiTM Alor Gajah ke UiTM Bandar Melaka. Alahai.. Time ni lah Kak Fynn datang Lendu. Sodehhh gila babeng.. 

By the way. Kau tayah nak chonggg sangat Uyul. Setakat Bandar Melaka nak ke Lendu bukan makan berejam pun. Apa ada hal. Nak seribu daya tak nak seribu berdalih. So nak diikutkan, 26hb June tuh aku sedang bermood FE. Kalau ikutkan gap antara paper sebelum dan selepas that date hanya dua hari. So aku decide untuk study dulu paper AOM masa study week.

Tengok hok yang PINK je sebab BIRU tuh en.Merah punya.

Kita kene merancang FE dengan sebaiknya oke. So, disamping aku bercita-cita nak jumpa Kak Fynn, pelajaran mesti diutamakan jugak. Jangan main hembus je, abes result kau nanti Uyul oi. 

Hurm dipendekkan cerita. Aku sampai jugak Lendu sebelum magrib. Aku ke sana naik kereta bakal adik ipar aku. Memandangkan dia kerja masa tuh, so kawan aku dengan gf dia teman lah aku. So kami berempat lah pergi. Dorang nih classmate aku, Rezza Firdaus dan Nurana Faezah. Sebbaiklah si Nana nih ada. Kalau tak mati kutu jugak lah aku sensorang terkinja kinja. Thanks Nana dan Fahin Celup!

Nak dijadikan cerita, Kak Fynn sampai lambat masa tuh. Aku setia jugak lah nunggu. Walau jam dah nak nginjak ke angka 9:00 pm. Gedebak gedebuk. Akhirnya sampai jugak this cute family. Kak Fynn, Bongtri dan Nuna Tuna. Ohkey, EXCITED bakhanggg aku cakap kau.  Yela, kau jumpa someone yang inspired kau a lot. Bukan sedikit kot. Mau tak excited. Nak nak pulak aku duduk antara yang paling depan. Yang betul betul menghadap Kak Fynn.

Sumpah doe. Menitik airmata aku bila Kak Fynn start bercerita. Bukan kerana excited punya pasal. Tapi sebab segala yang Kak Fynn cerita, sedikit sebanyak sama macam perjalanan hidup aku. Bukan 100% sama lah tapi macam kau tengok wayang dan jalan ceritanya adalah berkisarkan hidupkan. Kau rasa tak macam kau sepatutnya ubah jalan hidup kau jadi lebih baik. Kau sepatutnya jadikan cerita hidup kau lebih sempurna dari apa yang kau lalui.  No matter what, no ones is perfect. And I am those who love imperfect. Acah acah konon, one fine day akan datang seorang lelaki yang perfectkan hidup aku. Macam Kak Fynn, ada Abang Tri dan plus plus plus Arjuna untuk lengkapkan hidup dia.


 

Antara ayat Kak Fynn yang paling aku suka, "Kita terlalu mengagungkan kawan kite berbanding kita yang sepatutnya di kawankan kita." Yes. Exactly. Aku dah tak nak jadi KAWAN yang mengagungkan kawan. Kau paham tak agungkan kawan macam mana? Kau terlalu jaga hati orang sampai kau terfikir tak, yang orang langsung tak kisah andai kau tak de pun dengan dorang. Kau kena fikir, tak semua orang suka kau jadi kawan dia. Mungkin untuk masa masa terdesak, yes. You did. Tapi tak semua orang suka untuk kau ada dengan dia. Mungkin kerana perangai kau yang kalah setan buat orang tak suka dengan kau.  For me, untuk apa buat orang suka kita. I dont need it. Mungkin kerana aku trauma. Trauma untuk buat orang suka aku. Sedangkan ke akhirnya, dalam kubur pun aku sorang sorang doe.


Nak dipendekkan cerita, so sampai lah masanya Kak Fynn baca soalan aku. 


Soalan : Institusi pendidikan dulu dan sekarang banyak perbezaannya. Peluang yang diberikan cukup mewah. Sehingga untuk melihat generasi muda sekarang tidak ke sekolah adalah sesuatu yang mustahil. Pada pendapat kak Fynn, bagaimana transformasi mahasiswa sekarang dapat menjadikan institusi pendidikan sebagai salah satu teras kehidupan dalam Malaysia khususnya?

So ini jawapan Kak Fynn. 



Nak cerita panjang panjang pun tak guna tol tak. Takpe, aku memang rakam from the start apa Kak Fynn cerita. Nak layan kat sini boleh, nak layan dekat Youtube pun boleh. Ikut korang lah.


Selamat menyelami diri sendiri korang!
Enjoy watching.


#notakaki : Oh, sorry. Baru sekarang aku nak update. Sebab rindu Kak Fynn kot. Tuh yang update. Love
you forever kak!

Salam sayang, 
Aku tanpa suami dan anak anak.







Rasa nak sambung entry yang lepas lah.
Sapa tak baca lagi, dah pergi ----> 2014 PART 1.

Rasanya takde lah benda yang best pun aku nak sambung cerita. Cuma mungkin aku rasa perlu untuk aku masukkan cerita nih dalam blog. Atleast, if one day, Allah give me amnesia, boleh jugak godeh godeh blog I yang bercapuk bersarang tebuan nih. Itu pun kalau aku ingat lah aku ada blog. Kahkahkah TAK LAWAK DOE.

Alaaa. Tak de apa pun. Cuma nak kongsi cerita pasal aku buat program dekat rumah anak yatim.  Tak pernah sebenarnya buat event berkonsepkan training nih. So bila Madam Mimi cakap kene conduct training program di rumah anak yatim, aku excited gila nak mati. Rasanya aku lah paling excited form group, call 2 3 rumah anak yatim sekitar Melaka.  Naseb menyebelahi, dalam sehari aku dah dapat confirmation untuk laksanakan tugas nih. 

Dipendekkan cerita, taraaa. Tempat program kami adalah di Kompleks Anak Yatim Fatimah Al Zaharah, Bukit Katil Melaka. Opps, sebelum terlupa. Ahli kumpulan aku cuma 13 orang. Separuh separuh haa Madam Mimi pecahkan. So bila Madam cakap je kene submit proposal, on that week, aku da submit. Memandangkan aku nak bagi peluang pada orang lain untuk jadi Ajk Tertinggi, so aku cuma bantu mana aku rasa perlu. Antaranya, aku finalize Proposal yang Bieha buat. Banyak lah jugak nak kene edit, sebab Bieha takde pengalaman buat proposal event.  Bila dah submit tuh, Madam Mimi puji lah pulak sebab proposal aku tuh concise dan complete. Alhamdullillah.  Senang lah kerja. Sebab kalau proposal awal awal kene reject, mau tak mati nak kene delay lagi. Nak dapat cop Puan Zaini sikit punya payah. Kelulusan HEA pun lambat nak tahu. Geram betul.

Hurm.. Bincang punya bincang. Persetujuan sudah dibuat. Program Semai Kasih Pupuk Cinta nih akan diadakan pada ketetapan berikut :


Antara aktiviti yang kitorang buat, Ice Breaking yang dihandle oleh Azie dan Ismail. Pahtu ade Bunga bunga Cinta yang dikelolakan oleh Zura dan Rina. Aku dengan Pika pulak handle Baloon Pop. Ain dan Bieha yang gila Running Man, handle Running Sketching. Lily dan Amirul handle Cabaran Tisu.  Ada jugak aktiviti Rakit Kita Bersama yang dikemudi oleh Hanna dan Jedot. Dan seterusnya Helmi handle Hikayat Abjad. Tak lupa jugak Cameran of the day, Faizi Redza.

Alhamdulillah. Tuhan permudahkan semua usaha kami dalam melaksanakan program ini. Segala aktiviti yang dirancang dapat dijalankan dengan mudah.  Adik adik pun sporting abes. Senang keje ahkak ahkak ahbang ahbang nih dik oi. Terima kasih sayang sayang semua. 

Apa yang paling berharga aku dapat dalam program nih? Selalunya persepsi orang tentang anak yatim, "Kesiannya. Takde Mak takde Ayah." Selalu kita rasa yang duduk di rumah anak yatim nih adalah kanak kanak malang. Tapi, after aku buat program kat sini, aku perhatikan, mereka sangat sangat beruntung. Duduk di rumah anak yatim yang punya ramai adik beradik, ada ummi, ada ibu, ada mak. Seronok. Tak nampak pun air muka anak anak yatim nih bermasalah. Mungkin pada awalnya sukar bagi mereka nak adapt dengan suasana baru, lebih lebih lagi baru kehilangan ahli keluarga kan. Tapi aku for sure, dorang sangat selesa dan terjaga apabila dah berada lama di sana. Ini sekadar pandangan aku. Hakikatnya aku tak pernah rasa duduk di rumah anak yatim. Jadi aku tak boleh nak selam 100% perasaan adik adik nih.

Dan satu lagi, paling aku kagum. Perghh.. Konfiden level adik adik nih sangat sangat tinggi. Kau bayangkanlah, mereka boleh lakukan semua aktiviti yang kitorang buat tanpa sebarang masalah. Senang je bagi mereka nak buat segala bagai aktiviti dalam kumpulan. Mungkin sebab mereka dah hidup bersama dah lama. Dah tahu perangai masing masing. Jadi takde masalah communication among them. Masa pengagihan kumpulan pun, takde lah macam pelajar UiTM, sebuk nak tukar tukar group. Steady je dorang bila dapat group masing masing. Bila bercakap di hadapan orang ramai pun mereka relax je. Kagum betul aku. Aku pun tak macam mereka.

Paling seronok bila Madam komen program kitorang. We all got full mark. Aku rasa semua kumpulan dapat full mark kot. Effort banyak doe labur dekat event nih. Madam ada lah jugak komen sikit sikit. Penambahbaikan untuk masa akan datang. Dan masa aku handle groupmate aku untuk buat report, alhamdullillah. They give high commitment on that. Tapi aku jugak lah macam nak mati, sebab nak kene compile 13 orang punya report. Pening jugak lah kepala hotak nih. But then, aku rasa sangat berbaloi sebab our group got 9 out of 10 mark on documentation. Ini menjadikan kitorang paling highest mark untuk training program. 29 over 30 hoi! Terima kasih Madam. 


Dah jom ler layan gambo. Bosan dah ye baca bebelan aku. Hahaha.


Sesi Ice Breaking akak abang Fasi. :)




*****
Ice Breaking by Azie dan Ismail.













*****
Bunga Bunga Cinta by Zura dan Rina.










*****
Balloon Pop by Pika dan aku.





*****
Running Sketching by Bieha dan Ain.




*****
Cabaran Tisu by Lily dan Amirul.





*****
Rakit Kita Bersama by Hanna dan Jedot.








*****
Hikayat Abjad by Helmi




*****
Kesian adik adik, kene denda. Hihihi.





*****
Nih lah dia Madam Mimi.
She is very sporting, adorable and I admire her.


*****
Majlis Penutup.
Adik adik dah get ready nak jawap Post Test.










*****
Alhamdullilah.
Feedback dari Madam sangat memberansangkan.






*****
Sikit je nih gambo #selfie kami.
Kahkahkah.






*****
Melepaskan lelah di Klebang.
Lega, segalanya selesai seperti dirancang.









Oke done.
Thanks for reading.


Yang BamBam,
Uyul
Pelajar Semester 4
Bachelor in Office Systems Management
UiTM Kampus Bandar Melaka