POPULAR NEW FEATURES TO REVOLUTIONISE YOUR HOME | Hi. Whats Up gais. Did you know, with the advancement of technologies, we are reaping the benefits for our homes to live comfortably and convenience. There are some household items that has been upgraded and revolutionised from tighter security to high tech gadgets to maximize storage and ease of use.



 Apart from being highly functional, most of the gadgets and appliances are designed to match and cater for different house designs. Either they come in different colours, shapes and sizes but they are definitely designed to suit your Forest Woods luxury home or humble HDB flat. Here’s how you can revolutionise your home.


1.       Installing digital lock


Digital lock – for your house makes you feel like you’re accessing to your high end secret room by scanning your thumbprint or key in passcode. There are different ways for your access to be granted – biometric, keypad, RFID and Bluetooth, such flexibility. Besides tighter security, the digital lock is a convenience, you won’t have to carry bulk of keys out, don’t have the need to worry if you misplaced your keys anywhere or getting stolen. While you’re on vacation, you can set a specific timeframe to restrict access from anyone. One of the thoughtful features for the digital lock is there is an application for smartphones. It will send notifications to you when there is someone failed the authentication or track anyone who and when has returned home.


2.       Open concept kitchen


These days improving and upgrading the house is all about space efficient for airy and spacious living. Now the trending features for these spaces efficient is open concept in kitchen. The popular features inclusive bar top and island which eliminates the social barrier but enhancing the social bonding with family and friends. It also enhance the aesthetic luxurious look to your Forest Woods condominium.

The worry with open kitchen is often the cooking smell that will dispersed to other parts of the house. But, younger couple these days preferred to do light cooking or cook lesser so this wouldn’t be an issue for the younger couples. Although open concept kitchen cost more due to wall hacking but it does enhance the lighting and space efficient. Dining tables can double up with converting the bar top to a table. Check here for small spaces open concept kitchen.


3.       Rain shower


The trend is here in your bathroom, the rain shower, that’s to give you the feeling of showering in the rain and feeling refreshed after. Rain shower’s spread head is usually larger than the handheld spray but the water flows from shower rain is often steady, wider coverage and gentler droplets. Most of the rain showers come with additional handheld shower head for users to switch to their preferences. There are plentiful of shapes and designs with multiple materials and finishes available such as steel, chrome and brass to suit your preferred palate design. Of course, different materials and finishes come with different prices but definitely it adds the touch to your shower room, giving you tranquillity and relaxation.


4.       Smart refrigerators


Smart refrigerator usually comes with a programmed to detect types of food, ingredients or products stored inside it. Best part is smart fridge keeps track of the stock inside and notify you to replenish stocks. Don’t worry if you ever run out of milk and eggs. Smart fridge also known as the internet fridge, it comes in handy when you needed cooking recipes with the food, ingredients or stocks left in the smart refrigerators, speaking of meal planning. You can even keep track of your food expiry by scanning the barcode without you lifting your hands to open the refrigerator door. On top of that, there are custom settings that’s suit to your preferences like adjusting the cooling settings, deodorization or energy saving functions.


5.       Walk-in closets


The lady of the house’s happiness comes from walk-in closets, though trendy as it seems for decluttering and getting rid of the extra stuffs. It has been the trend for the lady of the house to design and build walk-in closets of their dreams. However, it is not expensive as there are plenty of custom made built-in wardrobes and drawers to store clothes, shoes etc. It keeps the house neat and clean with proper storage and it can be custom made according to the number of drawers or wardrobes and conveniences.


6.       Bamboo wood flooring


This natural surface covering natural is a trend that elevates the elegance and vibes of the house with its light colour. Also, known for the durability and stealth strong but with a properly harvested un-carbonized bamboo, it can be as hard as the red oak. On the pricing side, it’s a price that is the same level of most hardwood floors. The easy maintenance bamboo wood flooring only requires vacuum and sweep off the small particle debris. Occasionally, you will need damp mop to the bamboo flooring.
TIPS ATASI SINKI TERSUMBAT | Salam. Haihhhh spoil terus mood bila tengok sinki tersumbat. Dah lah banyak bahan mentah dalam peti ais. Nak tak nak kena laa masak. Ada ikan, ada seafood, ketam pun ada. Daging korban pun ada Mak bekalkan. Tapi bila tengok sinki tersumbat camni. Cane laaa nak masak. Pulak balik kerja penat penat, tengok sinki pula tak boleh kompromi lahh. Korang pernah alami tak sinki tersumbat? Jom tengok tips atasi sinki tersumbat di bawah.


Korang cuma perlukan Soda, Garam dan Air Panas. Tips ini Uyul dapat dari uncle kedai hardware. Korang juga perlukan pam macam dalam gambar nih. Mula mula tuh Uyul nak guna acid. Tapi risau pulak rosak paip kalau guna acid. 


Pam ni harga dia cuma RM6.50 saja. Boleh dapatkan dekat hardware. Memang bagus kalau setiap rumah ada pam ni. Uyul kalau tak sebab tersumbat, takdenya nak beli. Haaa ni dah ada so lepas ni takde la moody tengok sinki tersumbat. Apa yang korang perlu buat adalah, pam sinki sampai air dah takde dalam sinki. Apabila sinki dah kosong, korang letak garam dan soda di lubang sinki. 


Soda tu pula boleh dapat dalam harga RM10, garam pulak baru RM1 sebungkus. Bukan guna semua pun. Agak agak je masa tabur tuh weyh. 



Seperti biasa seketul Uyul ni memang suka main campak campak dan agak agak je. So campaklah garam dalam 1/4 bungkus. Seterusnya letak pulak soda. Ready nak jirus air panas nih. 


Jerang air secukupnya. Air perlu panas ya kawan kawan. Masak je terus jirus. Jangan pula guna air yang dah sejuk. Tak menjadi nanti. 


Seterusnya jirus air panas ke dalam sinki. Uyul ulang dua kali sebab tak puas hati takut tersumbat lagi. Hasilnya, tiada lagi sinki tersumbat. Licin berkilat weyh. Baru lahhh syok nak masak. 


Bila dah tak confirm tak tersumbat, korang cuci lahh sinki tuh dengan sabun. Yela dah sehari semalam dia tersumbat, bau pun tak sedap. Uyul biasa cuci guna sabun serbuk.



Taraaaaass. Berkilatttt weyhhh! Baru lah mood masak pun datang kepadaku. 


Selamat mencuba korang! 
EYES STEAK DI KILANG BATERY JB SESUAI UNTUK PENGGEMAR WESTERN FOOD | Salam. Ada penggemar Western Food? Uyul nih sejak sejak menetap di JB, ada je tau tempat makan dia nak terjah. Sebab tu laaa tak kurus kurus ek. Alaaa selagi hidup, makan je lah. Asalkan kita tahu kawal pengambilan diet seharian tuh. Macam Uyul ni, kalau nak makan Western pun ikut mood jugak. So kebetulan tempoh hari keluar jumpa Ayu untuk makeup makeup session, tu yang ajak Ayu makan sekali.


Bincang punya bincang, makanya kami decide nak ke Kilang Batery. Haaaa apa lagi, sejurus je bersiap dari rumah Ayu, Uyul pun drive lah ke Kilang Batery. Bagi yang tak biasa ke Johor Bahru, Kilang Batery ini merupakan platform JJCM wanted dekat JB. Pernah tular di awal pembukaannya dan sangat popular dengan kedai kedai hipster. Terdapat juga butik butik dan kedai menjual accessories telefon. Uyul pun hampir setahun dah tak ke Kilang Batery nih. Itu yang terus je nak ke sana. Kot kot dapat laaa cari  restoran yang menghidangkan Western Food yang sedap dan berbaloi.


Sesampainya di Kilang Batery, terus cari parking dan pusing seround dua cari port lepak. Haaaa terus nampak Eyes Steak. Kebetulan kami sampai dalam jam 6:00 pm, so macam tak ramai orang lagi. Dengan langkah kanan, kita masuk ke dalam restoran. Boleh pilih nak dekat luar ataupun dalam. Kami pilih untuk makan kat dalam lahh sebab ada aircond dan agak privacy sikit.


Korang  boleh tengok ruang makan di bahagian dalam very condusive. Kalau nak lepak lepak dengan kawan kawan, memang okayy sangat nih. 


Mungkin sebab tak ramai orang, jadinya makanan yang kami order pun tak lah ambil masa yang lama untuk siap dihidang. Uyul percaya servis Eyes Steak ni memang laju. Tukang amik order pun peramah dan beliau sendiri recommend apa yang best dekat sini. Semua yang kami order adalah signature dish Eyes Steak. Wow! Banyak tauuu. Jangan terkejut ehh dua orang makan.

Jom kite ngok apa kitorang try dekat sini.


Chicken Grill with Aglio Olio Pasta
RM15. 90


Rib-Eye Steak
M23. 90


Lamb Shank
RM29. 90


Ice Blended & Cheezy Wedges
RM7.90 & RM6.00

Antara hidangan lain yang korang boleh cuba ada dekat bawah. Yang ini pun menyelerakan weyh. Pakkal je perut dah penuh. Kalau tak kat situ jugak kami habiskan. Hehehehe. 


Beef Bolognese
RM13. 90


Aglio Olio Seafood
RM13. 90


Chicken Parmigiana
RM18. 90

Tengoklahhh gambar gambar di atas tuh. Menyelerakan kan? Telan airliur je ke? Pi laaa lekaihhhhhhh weyhhh. Uyul ni update entry pun masih telan air liur. Hahahaham terasa kerangupan wedges, kesedapan Lamb Shank dia. Aduhhh rasa nak ajak Parzival pulak lahhh.


Acah acah cantik je kan Uyul tuh. Hahahah. Posing pun nak pegang garfu dan sudu. Cehhhh. 


Di sebalik gambar yang cantik, tengok lahhh Ayu tuuhh. Heheheh. 


Dia kata amikkan gambo dia. Haa yela yelaaa. Retis kannn. Hahahaha opsss jangan marah ek Yuuu. 


Ohhh okayyy, rupanya tukang amik order tuh owner Eyes Steak. No wonder lahh PR dia bagus. Thumbsup boss! Good food, good service. Highly recommended! 


Ini lahh dia Owner kedai tersebut. Uyul lupa pula nak interview dia tauuuu. Hahahah rushing pulka nak balik sampai lupa nak tanya nama.

So korang yang datang JB tu tak tahu nak makan Western dekat mana, boleh ke Eyes Steak di Kilang Batery. 

📍Eyes Steak, Kilang Batery
No. 83, Jalan Tampoi
81200 Johor Bahru, Johor

5:00 pm - 12:00 pm

016-3212606


Selamat mencuba and have a nice day!



THE BEST ONLINE FLOWER IN JOHOR | Salam. Hai korang. Selamat pagi. Mulakan hari anda dengan positive vibes, nescaya satu hari nih hari anda akan dipenuhi dengan perkara bermanfaat. So, apa yang senyum senyum bangun pagi nih Syazwani? Ecehhh lain maciammmm dia punya happy tau. Mana tak nyaaa, sekarang dah ada the best online flower in Johor tau. Ingat tak Uyul pernah review tentang Flower Chimp? Alaaaa pelaburan hampir 6 Juta di Asia Tenggara tuh? Boleh baca di entri ini >>>>> http://www.uyulrosli.com/2018/08/pelaburan-6-juta-flower-chimp-di-asia-tenggara.html.



Ni yang rasa nak buat surprise untuk yang tersayang nih. Sebab dah available dekat Johor jugakkkkk! Maknanya boleh laa kan order senyap senyap untuk ehem ehem. Hahaha. Takde laaa bukan nak order untuk sesiapa pun, ingat nak order untuk Mak dan Abah. Tapi anniversary mereka da lepas bulan April. Haa tapi, kalau nak buat surprise tak perlu pun tunggu hari hari istimewa. Betul tak?

Apa yang menarik perhatian Uyul, Flower Chimp ini diusahakan oleh dua orang usahawan muda kacak berasal dari Jerman. Wow! Bila baca profile mereka, rasa macam lagi lah teruja nak order untuk orang tersayang.

Haaa jom tengok latar belakang Flower Chimp secara ringkas di bawah:

Flower Chimp telah ditubuhkan oleh dua usahawan dari Jerman, Maximilian Lotz dan Niklas Frassa yang telah lama bertapak di Asia Tenggara. Selepas menghabiskan masa di Belanda yang terkenal sebagai pusat perkembangan bunga-bungaan dunia, mereka mengambil keputusan untuk menceburi bidang perniagaan berkaitan bunga dan meletakkan penanda aras baharu dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Dengan mengutamakan kepuasan pelanggan, Flower Chimp telah memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga berpatutan yang turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara. Sejajar dengan peningkatan perniagaan tersebut, mereka terus meningkatkan perkhidmatan dan menjalankan penyelidikan dan pembangunan untuk menawarkan lebih banyak pilihan bunga-bungaan kepada pasaran yang semakin berkembang.



Buat masa ini, Flower Chimp beroperasi di Malaysia, Indonesia dan Filipina. Dalam masa terdekat, dua usahawan bercita-cita tinggi ini bakal melancarkan platform mereka di Singapura dan negara Asia Tenggara lain.



Kalau korang nak tahu, Flower Chimp nih kalau order sebelum 1:00pm boleh dapat pada hari yang sama juga. Order online je! Mana ada florist lain nak ambil tempahan secara online kan? Rasanya ini yang paling best service sebab Uyul order dari Johor Bahru, boleh flower delivery ke Batu Pahat. Wahhhhh Flower Chimp rupanya merupakan Online florist in Malaysia yang pertama! Wahhhh penghantaran percuma ke seluruh negara termasuk Sabah & Sarawak tanpa pesanan minimum. Sila rujuk senarai lokasi penghantaran di sini >>>> https://www.flowerchimp.com/pages/most-popular-locations. Macam Uyul cakap pada previous entri, Flower Chimp turut membuat penghantaran ke Indonesia dan Filipina dan lokasi akan datang ialah Singapura.



Jom korang layari website Flower Chimp, klik sini >>>>> https://www.flowerchimp.com. Korang boleh tengok semua collection dari Flower Chimp di sini >>>>>  https://www.flowerchimp.com/collections. Fresh flower yang digubah cantik dan harga juga sangat berpatutan. Wahhh menarikkkk sangat. Boleh laa yang nak hadiahkan untuk kekasih masing masing, sebab lawaaaaa sangatttt. Uyul pula tertarik dengan dengan bunga mawar, korang boleh tengok dekat sini >>>> https://www.flowerchimp.com/collections/roses. Eh, lepas godeh godeh website dia, boleh juga laa kalau nak bagi hadiah kepada kawan kawan yang baru bersalin. Haaa jom tengok sini pula >>>>> https://www.flowerchimp.com/collections/new-baby.

Rupa rupanya website Flower Chimp siap ada tips lagi kalau nak shopping. Korang yang mana takde idea tuh boleh tengok dekat pautan ini https://www.flowerchimp.com/pages/card-message-ideas. Nice kan? Senang betul nak buat keputusan nak beli macam mana. Heyyy teruja nyaaaa Uyul.




Yang bestnyaaaa, korang boleh gunakan kod baucher UYUL15 dan akan dapat menikmati potongan harga sebanyak 15% di seluruh platform di  https://www.flowerchimp.com/ perbelanjaan minima. Syarat syaratnya seperti tertera:

1. Baucar hanya boleh digunakan sekali bagi setiap pesanan.
2. Baucar adalah terhad kepada sekali penebusan bagi seorang pengguna.
3. Kod baucar tidak boleh digabungkan dengan promosi lain.
4. Tiada pemulangan atau ganti rugi berbentuk tunai bagi potongan harga yang diberi.
5. Kod baucar sah dalam tempoh 3 bulan selepas ulasan ini diterbitkan

Untuk maklumat lanjut tentang Flower Chimp korang boleh layari www.flowerchimp.com. Sila hubungi mereka menerusi emel: [email protected] atau telefon bimbit: +6013-886 9948 untuk sebarang pertanyaan berkaitan media.
GARLIC BALM MELEGAKAN SELSEMA DAN SAKIT KEPALA | Salam. Fuhhh. Baru lega dari sakit kepala nih kemahin berdesup update blog. Korang tahu tak, selsema pun boleh menyebabkan sakit kepala. Uyul memang ada migrain, kadang kala migrain tuh sampai tak boleh bawah bincang. Tapi kali nih memang bukan sebab migrain nih. Ni confirm sebab selsema melampau ni. Tu yang sakit kepala. Yelaaaa kan JB sekarang ni musim sejuk. Mahu tak selsema weyh. Lagi lagi bila bangun pagi, kemahin dasyat selsema dia.


Bila dah selsema, kepala sakit, nak buat apa pun semua payah. Nak pulak kita memang jenis banyak kerja dekat office. Nak tak nak kena cari solusi permasalahan tersebut. Kalau tak memang tak boleh nak buat kerja. Kebetulan sangat rakan JDT Blogger, Kak Juju ada mengesyorkan satu produk nih untuk melegakan selsema yang Uyul alami iaitu Garlic Balm.


Garlic Balm dari ZM Beauty merupakan rawatan alternatif tanpa ubat dari inovasi petua tradisi nenek moyang sejak berabad lamanya daripada minyak bawang putih kepada Garlic Balm untuk memudahkan cara ibu ibu moden menggunakannya untuk anak anak, malah ianya sesuai digunakan seisi keluarga dari bayi hingga ke dewasa.



CARA PENGGUNAAN

Sapukan pada telapak kaki, belakang badan, dada (rusuk kiri & kanan), tengkuk, ubun ubun, bahagian sinus (dahi, tepi kiri & kanan hidung).

Nota:
Boleh sapukan pada perut untuk masalah kembung perut & pakai stoking semasa tidur.



KELEBIHAN GARLIC BALM

Antara kelebihan Garlic Balm adalah seperti berikut:
- Merawat batuk berkahak.
- Merawat selsema.
- Merawat kembung perut.
- Buang angin dalam badan.
- Merawat asma ringan.
- Merawat gatal-gatal akibat gigitan serangga




DAPATKAN GARLIC BALM SEKARANG!


AYU AZIZ | MAKEUP ARTIST JOHOR BAHRU. Salam. Hai hai hai semuaaaa. Ada yang mencari makeup artist area Johor Bahru? Mana laaa tahu kot kot ada reader Uyul yang nak menikah dalam masa terdekat ni ke? Uyul nak recommend sorang friend of mine, Ayu Aziz makeup artist Johor Bahru yang baru menetap di Johor Bahru.


Sesiapa yang mengikuti Uyul di Instagram atau Facebook, korang mesti perasan Uyul suka makeup look more to orangey, nampak macam warm warm sikit. Jarang nak makeup look soft and sweet more to pinky pinky. Tak reti betul nak makeover ghupa ni jadi lembut lembut, sedap mata memandang hahaha. So bila Ayu kata nak makeup look soft and sweet, Uyul macam teruja lahh. Ehhh acane lahh rupa Uyul kalau makeup soft soft nih.

Dalam pukul 3 macam tuh Uyul sampai rumah Ayu, haaa terus buat live dekat IG. Ayu pun mula makeup Uyul sejurus Uyul sampai di sana. Actually Uyul baru kenal Ayu setahun lebih. Banyak kali dah plan nak jumpa minah sorang nih. Banyak kali jugak laa cancel akibat kekangan hidup masing masing. So bila kali pertama jumpa tuh memang kepohlahh dua dua. Ayu memang sejenis kepoh, Uyul pulak kalau tak serasi jarang nak kepoh. Sambil makeup makeup tu, Ayu pun ada share macam macam tips. Haaa Uyul pun memang suka laa. Boleh belajar cara Ayu pulak.

Jom tengok rupa sebelum dan selepas Uyul dimakeupkan. 


Seeeeee. Berbeza kan rupa Uyul selepas dimakeover? Kalau nak tahu Ayu tak apply Foundation tebal tebal pun. Tapi semua kesan parut jerawat tak nampak pun. Tona tak sekata bawah bibir tu pun Ayu buh corrector sebelum apply Foundation. Haaaa hasil dia sangat amazingggg.


Kebetulan hari yang Ayu makeupkan Uyul tuh, Uyul merajuk dengan Parzival. Satu hari tu berangin je masing masing. Ehhh tapikan ada orang tuhh macam tergugat tau. Esoknya terus ajak Uyul movie date. Hahahahaha. Takut laaaaa tuhhhh. Hahaha. Takde lahhh serius tak boleh move on tengok rupa sendiri. Macam ni rupanya Uyul kalau makeup nikah nanti. Adoi berangan! 

Jom tengok hasil makeup dari tangan Ayu Aziz. 





Ada sesiapa yang perlukan khidmat MUA area JB? Boleh contact Ayu seperti yang tertera dibawah:



HOARDING DISORDER SEJENIS PENYAKIT SUKA SIMPAN BARANG | Salam. Korang ada tak habit suka simpan barang yang tidak lagi digunakan? Yelaaaa kalau tengok mak mak kita tu ada je barang yang dia simpan bertahun tahun semata mata sebab sayang nak buang padahal sesetengah barang / benda tersebut dah tak digunakan lagi pun. Kalau korang nak tahu, itu adalah Hoarding Disorder sejenis penyakit suka simpan barang yang akan ada banyak consequences kalau tidak dibendung.


Ya Allah apa yang banyak sangat sampah tuh Syazwani oi! Hahahaha cerita dia sebenarnya macam ni. Setelah 10 bulan Uyul menetap di Johor Bahru, bilik Uyul memang takde katil. So memang bentang tilam kat lantai. Kebetulan semalam Uyul beli katil terpakai berharga hanya RM150 termasuk caj pengangkutan. Haaa dah alang alang ada niat nak makeover bilik, Uyul decide nak buang semua benda yang dah tak digunakan.

Kalau korang nak tahu, kebanyakkan barang yang Uyul dispose tu adalah barang yang memangnya Uyul tak pakai. Dannnnn, paling banyak adalah makeup. Ada yang tak pernah guna pun. Lagi lagi macam contact lens, solution untuk contact lens, ada juga barang barang review yang Uyul rasa tak sesuai digunakan, pun Uyul buang. Ada juga sebahagiannya yang Uyul dah bagi pada orang yang lebih memerlukan. Sayang nak buang jugak. Haishhhh betul betul penyakit. Hahaha.

Satu lagi habit Uyul, kalau beli barang apa pun lah, dapat kotak, mesti kotak tu Uyul simpan. Ya Allah, dia ingat zaman kanak kanak ke kumpul kotak nak buat keretapi macam cikgu Pendidikan Seni suruh tuhhhh. Aisehhhmannnnn mangkuk betul lahh Uyul nih. Itu pasal semalam nekad nak buang je semua. Korang nampak kan produk VSL tuhhh? Alaaa yang viral produk sampah tuh. Yessss, Im the one of the user yang degil nak cantik cara express. Haaa yang itu nanti Uyul cerita pada entri lain ye.

Betapa Hoarding Disorder sangat tauuuu kotak pun nak simpan. Siap masa nak buang tu pandang dua tiga kali. Masih lagi ada perasaan SAYANGGGNYAAAA NAK BUANGGGGGG.



APA ITU HOARDING DISORDER?

Uyul tahu tentang Hoarding Disorder pun melalui perkongsian Aiman Amri di Facebook. Hoarding Disorder ni sebenarnya ntara keadaan mental yang agak berbahaya dan sukar untuk dibuang. Penghidap biasanya akan mengalami kesukaran untuk membuang, menjual atau melepaskan apa-apa barang miliknya, walaupun barang tersebut sudah hilang nilai kegunaannya. Tambahan lagi menurut Aiman, mngkin ada yang menganggap barangan tersebut sebagai sentimental value, tetapi itu hanya sebagai pemula. Keadaan yang semakin teruk, apabila sudah masuk sebagai Disorder.

Yang lebih menyukarkan lagi rawatan ialah, kerana penghidapnya tidak melihat penyakit ini sebagai satu masalah, malah satu perkara normal. Rawatan untuk keadaan mental menjadi pulih, salah satu faktor kritikal ialah penghidapnya mahu diubati. Namun bagi penghidap Hoarding Disorder ini, mereka berada kesukaran di peringkat ini.

Kondisi awal mereka bermula sebagai:

1. Perhubungan melampau (obsessive attachment) terhadap objek yang sudah tiada guna dan tak nampak keperluan untuk dilepaskan

2. Tempat penginapan mereka akan menjadi semakin padat dengan barang-barang yang dikumpul dan disimpan (walaupun tiada guna). Malah makanan pun boleh dikumpul dalam peti sejuk sehingga sudah berkulat.

3. Semakin melarat, apabila mula mengumpul sesuatu yang bukan milik peribadi, contohnya tisu daripada restoran bekas makan, atau surat-surat lama yang tak terpakai, dan akhirnya mula menyimpan sampah-sampah.

Ada juga yang jenis tidak bersepah, malah tersusun rapi, cuma sayangnya, penyakit itu tetap ada. Tetap barang-barang yang sudah tidak perlu yang disusunnya.

Cara mengatasi Hoarding Disorder:

Antara cadangan untuk mengawal diri daripada kondisi ini semakin melarat ialah, TOTAL CLEANING.

Kemas rumah anda, buang barang-barang yang anda tidak perlukan. Tip nya mudah, sekiranya barang tersebut tidak disentuh atau digunakan selama 3-6 bulan, secara psikologinya memang dah tak diperlukan, walaupun semahal mana pun harganya.

Tak semestinya buang, boleh juga diberi hadiah atau dijual, contohnya jika melibatkan perabot, pakaian atau sebagainya. Jika barang masih elok, boleh dibawa ke FREE MARKET.


Haaaa gituuuuu lahhh perkongsian dari Aiman Amri, Pengkaji Minda Manusi. Jadinya Uyul ni baru tahap pemula laaa eh. Naseb mampu jugak laa nak buang semua yang tak digunakan tuh. Bila kemas bilik, sapu habuk apa semua, mop lantai, spray pula pewangi, ehhhhh rasa tak nak keluar bilik dah. Nak duduk dalam bilik sepanjang hari. Yelaaa kan, sejenis busy melampau sampaikan balik kerja tu rasa nak tidur memanjang.

Jangan ditanya mana gambar makeover bilik katanya tuh. Uyul belum siap lagi makeover. Nak beli cermin sangkut kat dinding dulu. Tapestry pun belum pasang dekat wall lagi. Actually nak makeover bilik sebab Uyul teringin nak buat video makeup. And then kalau ada barang review yang memerlukan ruang untuk buat video, kan dah tak payah pening pening. Bilik sendiri kan adaaaaa. Yayyyy! Doakan Uyul dapat makeover bilik Uyul yaaaa korang!