CARA ATASI "KELEMBAPAN" LAPTOP BERUSIA 6 TAHUN

CARA ATASI "KELEMBAPAN" LAPTOP BERUSIA 6 TAHUN | Assalamualaikum. Ya ampun, laptop ni ekkkkkkk dia punya tahap slow tu Allahu. Kadang rasa nak je beli laptop baru tapi yela, beli baru pun nak buat apa? Kite bukan student lagi. Laptop ni guna untuk update blog, tak pun paling paling untuk edit gambar sikit sikit, buh watermark dekat gambar. Haa gitu je. Tah macam mana skrol Twitter, terjumpa pula cara atasi kelembapan laptop berusia 6 tahun nih. Ya Allah, selamat duit. Tak payah gatal nak format atau beli laptop baru. Uyul dapat segala infografik ni dari Twitter maukerja.


1. KURANGKAN STARTUP


Okay, Uyul dah pun disabled startup yang tak perlu seperti yang tertera di bawah. Ikut je arahan dekat atas. Step yang ini nampak senang kan? Terus buat laaa apa lagi.





2. CLEAN UP DISK




3. KOSONGKAN RECYCLE BIN



Haaaa kosong terus. 20k file lesap!


4. GUNA DISK DEFRAGMETER



Fuhhh, berejam juga nih yaaaa. Tak apa pelan pelan kayuh, Uyul boleh!


5. GUNA PERFORMANCE TROUBLESHOOTER



6. SETTING VISUAL EFFECT



7. BUANG DOKUMEN


Okay yang ini wajib buat! Later Uyul akan buat step ni pulak. Sememangnya banyak sangat dokumen dan gambar gambar tak bergunaaaaaa untuk disimpan. Biarkan lahh kenangan lama terbuang terus, jangan tengok tengok dah! Hahaha, gituuuuu.


8. BUANG CRAPWARE



9. BUANG VIRUS



10. TUTUP SEARCH INDEXING


Fuhh! 10 step je okay, ada step yang Uyul dah buat, ada yang masih belum lagi berkesempatan nak buat. Senang je step ni semua, alhamdulillah even belum guna kesemua step, laptop dah tak slow macam selalu. Dah laju berdesup! Sayang tauuuuu, laptop ni lahhh masa Degree dulu kite pakai sehingga dapat genggam segulung Ijazah Kelas Pertama. Semoga jangka hayatnya lebih lama lagi. 

No comments:

DISCLAIMER: Comments are welcomed. However, noted that, tasteless and insulting comments may be deleted. Any personal remarks and attacks may be deleted. The same holds true for off-topic comment. Any comments that reek of link spam or marketing messages will be deleted.

I am not responsible for the content in comments other than those made by me, or in blogs, or other online content that I may link to.

Powered by Blogger.