TOP COMMENTOR JULAI | TAHNIAH KAK ANA SUHANA. Salam. Fuhh Ogos pun hampir menutup tirainya. Cik Uyul nih bila nak update blog banyak banyak. Mana target 1 bulan 30 entri nih. Ke laut dalam ke? Haihh lahhh  tatau bila nak rajin macam mengkome yang rajin update blog tuh. Padahal Uyul nih banyak je topik nak cerita, bila tengah mandi ke makan ke, ada je benda nak update kat blog. Bila dapat keyboard? Hampeh. Banyak terdraft adalah. Hahaha. 

Well, entri kali nih, Uyul nak umumkan Top Commentor blog Uyul untuk bulan Julai. Tahniah kepada Kak Ana Suhana sebab rajin komen dalam blog Uyul. Hadiah untuk Top Commentor kali ini adalah 2 box Namecard, dimana 100 keping untuk setiap satu box. Yayyyy!!!

Uyul dah pun PM Kak Ana dekat Facebook untuk bagitahu Kak Ana bakal dapat 2 box Namecard. Ehh tapi kebetulan sangat malam tuh Kak Ana WhatsApp Uyul nak order Namecard. Laaa rupanya Kak Ana tak on messenger Fb. Haaa happy betul Kak Ana bila tahu Uyul nak hadiahkan dia Namecard. Tahniahhh Kak Ana!

Kenapa Uyul suka bagi orang hadiah Namecard?
First, Namecard nih sangat penting untuk Blogger sebagai salah satu medium komunikasi antara Blogger dan PR ataupun potential client.

Second, Uyul nak kawan kawan blogger aware yang Uyul ada satu Business Design dan Printing. Kira ini salah satu cara Uyul nak buat marketing untuk busines Redzney Creative Network.

Third, Uyul teruja dapat share rezeki dengan ramai orang. Namecard nih antara yang universal kalau nak bagi kawan kawan hadiah untuk Giveaway Uyul compared nak bagi Kad Kahwin ke, Sticker ke kan.

Forth, haaa nih kesan daripada Uyul Rosli 1st Giveaway lahh nih. Hadiah untuk Giveaway yang lepas setiap pemenang dapat 100pcs Namecard. Ramai jugak yang PM nak mintak Uyul buatkan. Hehehe So lepas nih boleh laaa teruskan tradisi hadiah Namecard. Hehehe. Boleh baca kat entri http://www.uyulrosli.com/2017/08/hadiah-uyul-rosli-1st-giveaway-sorry.html.


Tak sabar nak submit order. Yayy!
Uyul tak sabar nih nak design Namecard Kak Ana dan submit order! Hopefully Uyul boleh commit untuk bagi hadiah Top Commentor setiap bulan. InshaaAllah. Doakan Uyul murah rezeki ya. Nextime boleh buat Giveaway Namecard pulak yay.



Regards,
Uyul Rosli / Uyul Cantik
HADIAH UYUL ROSLI 1ST GIVEAWAY | SORRY PARA PEMENANG SEBAB LAMBAT PROSES. Salam. Pada 17 Mac yang lepas, Uyul ada anjurkan Giveaway julung julung kalinya. Korang boleh baca dekat entri Uyul Rosli 1st Giveaway. Seramai 50 orang blogger yang dah join Giveaway tersebut. Alhamdullillah. Ramai jugak tuh.



Hadiah bagi Giveaway yang telah Uyul anjurkan adalah namecard sebanyak 100pcs untuk 7 orang dan topup bernilai RM10 & RM5 untuk 4 orang. Pada 28 Mac, Uyul telah umumkan pemenangnya. Uyul dah pun minta para pemenang tuntut hadiah di inbox Fanpage Uyul Rosli Official. Untuk pemenang topup macam takde masalah sangat sebab lepas pemenang inbox nombor masing masing Uyul terus je masukkan topup masing masing. Seramai 7 orang pemenang, hanya 6 orang yang PM Uyul dan Uyul reach sorang sorang dekat WhatsApp untuk dapatkan details namecard. Tapi hanya 5 sahaja yang bagi kerjasama.

Untuk pemenang namecard, Uyul perlu sediakan design dan tunggu pemenang proceed baru Uyul hantar print. Yang menjadi masalah adalah apabila pemenang nak tukar design. Even Uyul kata hadiah tuh ada term and condition nya, tapi budi bicara Uyul ikutkan design yang kena pada mata pemenang. Yelaa, namecard nih kan nak pakai. Mestilah nak nampak cantik. Namecard nih salah satu medium komunikasi antara kita dengan penerima namecard. Orang kata first impression. Haaa nak nak kalau blogger, mestilah nak bagi dekat PR, dengan rakan blogger lain. Mestilah kena cantik dan menarik.

Lepas dah proceed design, baru Uyul boleh submit order. Kalau nak submit sorang sorang, dah rugi dahh untuk postage dari kilang. Kang nak post ke pemenang pun kena kira kos postage 5 orang. Yang bestnya, disebabkan kelewatan dari pihak penganjur, Uyul tambah lagi 100pcs setiap sorang pemenang namecard. Total 200pcs setiap pemenang. Yayyyy!!! So, here 5 design yang dah Uyul sediakan untuk para pemenang.







Bila design dah siap, nak proceed hantar print pulak. Jadi masalah bila supplier kami pulak hold tempahan namecard. Ahhh masakk. Berbulan jugak lahh tunggu. Even kalau Redzney Creative Network dapat order pun kami tolak. Sampai lah minggu lepas dapat tempahan namecard dari satu company nih. Nak tak nak kena cari juga supplier baru. Pappp! Terus dapat. Haaa kemahin happy lahh Uyul Boleh laaa print sekali namecard pemenang. Alhamdullillah. Selesai satu masalah.

Dikesempatan ini, Uyul nak mintak maaf kepada para pemenang sebab delay lama sangat untuk hadiah Giveaway nih. Terima kasih sebab sabar menunggu. Haihh serba salah jadinya. Lagi laaa ada isu blogger anjurkan Giveaway, lagilahhhh hadiah dia wang tunai, ada blogger complain tak dapat lagi hadiah wang tunai tu padahal transfer je ke akaun pemenang. Itu yang bahaya tuh kalau anjurkan Giveaway berupa wang tunai. Kalau tak boleh commit, jangan anjurkan Giveaway. Kesian pemenang nak tunggu lama lama.


DESIGN & PRINTING SERVICES
So korang korang yang nak buat program atau event perlukan kami design poster, banner, bunting atau pun apa sahaja, boleh je WhatsApp Uyul di talian 0137766426. Meh lahh ramai ramai follow Instagram Redzney Creative Network untuk design dan printing services dan FlashSync Photoworks untuk photography services.



********************
[Intro]
One, one, one, one, one...

[Verse 1]
Talkin' in my sleep at night, makin' myself crazy
(Out of my mind, out of my mind)
Wrote it down and read it out, hopin' it would save me
(Too many times, too many times)
My love, he makes me feel like nobody else, nobody else
But my love, he doesn't love me, so I tell myself, I tell myself

[Pre-Chorus]
One: Don't pick up the phone
You know he's only callin' 'cause he's drunk and alone
Two: Don't let him in
You'll have to kick him out again
Three: Don't be his friend
You know you're gonna wake up in his bed in the morning
And if you're under him, you ain't gettin' over him

[Chorus]
I got new rules, I count 'em
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself

[Verse 2]
I keep pushin' forwards, but he keeps pullin' me backwards
(Nowhere to turn, no way)
(Nowhere to turn, no)
Now I'm standin' back from it, I finally see the pattern
(I never learn, I never learn)
But my love, he doesn't love me, so I tell myself, I tell myself
I do, I do, I do

[Pre-Chorus]
One: Don't pick up the phone
You know he's only callin' 'cause he's drunk and alone
Two: Don't let him in
You'll have to kick him out again
Three: Don't be his friend
You know you're gonna wake up in his bed in the morning
And if you're under him, you ain't gettin' over him

[Chorus]
I got new rules, I count 'em
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself

[Bridge]
Practice makes perfect
I'm still tryna learn it by heart (I got new rules, I count 'em)
Eat, sleep, and breathe it
Rehearse and repeat it, 'cause I... (I got new...)

[Pre-Chorus]
One: Don't pick up the phone (yeah)
You know he's only callin' 'cause he's drunk and alone (alone)
Two: Don't let him in (uh-ooh)
You'll have to kick him out again (again)
Three: Don't be his friend
You know you're gonna wake up in his bed in the morning
And if you're under him, you ain't gettin' over him

[Chorus]
I got new rules, I count 'em
I got new rules, I count 'em
(Whoa-ooh, whoa-ooh, whoa)
I gotta tell them to myself
I got new rules, I count 'em
(Baby, you know I count 'em)
I gotta tell them to myself

[Outro]
Don't let him in, don't let him in
Don't, don't, don't, don't...
Don't be his friend, don't be his friend
Don't, don't, don't, don't...
Don't let him in, don't let him in
Don't, don't, don't, don't...
Don't be his friend, don't be his friend
Don't, don't, don't, don't...
You're gettin' over him
********************

FOLLOWER KE 777 BLOG UYUL SILA TUNTUT TOPUP | Salam. Disebabkan my favourite number is 7, so follower ke 777 Uyul sila tuntut topup dari Uyul. Haa sebenarnya malam nih sahaja lah siapkan entri yang dah Uyul drafkan. Agak banyak juga entri kerja yang perlu dilangsaikan nih. Tertiba ternampak angka pada Widget Follow Me nih bertambah ke angka 777.



Iffah Hussin, sekiranya awak perasan entri Uyul nih, sila tuntut topup dari Uyul bernilai RM10 ya. Boleh WhatsApp Uyul link blog awak di 013 7766426. Thank you dan tahniah!


HEADER BARU BLOG UYUL ROSLI | Salam. Fuhh. Nampak tak header blog Uyul dah bertukar. Actually, template blog Uyul nih Cik Maisarah Sidi yang tolong design. Tapi lepas Mai install template Sora nih, Uyul ada ubah sikit untuk dapat macam yang Uyul nak. Nak ngadap coding tu yang takde masa sebenarnya. Uyul pun ada mintak Mai untuk design header. Harga untuk header hanya RM5 dan keseluruhan editing Mai caj Uyul RM35. Murahh kan? So disebabkan Uyul nak minimaliskan lagi header Uyul, nahhhh header baru blog Uyul Rosli! Taraaaaa.




Okay yang atas nih header yang tak sampai 5 minit pun Uyul design. Papppp terus siap! My favourite font nih hahh. Hahaha. Memang nak design macam nih je. Lebih suka nampak template blog tak serabut.


Yang ini pulak header yang Mai designkan. Dah cantik dah pun Mai design. Cuma Uyul kan gedik. Hahaha. Selagi Photoshop depan mata, memang asek bertukarlah dia. 

So korang yang tak tahu mana nak design blog, boleh contact Mai di Facebook Maisarah Sidi. Murah murah je weyh. Cepat dan efisien pulak tuh. Confirm puas hati!



Regards,
Uyul Rosli / Uyul Cantik.

TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan

Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik.

Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik.

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 
GIVEAWAY MERDEKA BY KISAHSIDAIRY.COM | Salam. Hai korang. Kisahsidairy.com sedang mencari lebih 10 orang pemenang untuk memenangi Wang Tunai, Voucher, Top up dan barangan lain. Uyul antara sponsor untuk Giveaway kali ini. Jom pakat Join Giveaway yang mudah ini.



Giveaway berlangsung bermula 16 sehingga 29 Ogos 2017.

ROSE FACE SERUM ZEETA | CARA HILANGKAN BEKAS JERAWAT DENGAN CEPAT DAN SELAMAT. Salam. Nightmare rasanya bila Miss J bersepah sepah dekat muka kan? Bertambah nightmare bila kesan jerawat tuh bagaikan tak nak hilang dan akhirnya meninggalkan parut. Haishhhh. Parut jerawat nih bahaya dia satu lah bagi gadis yang suka bermekap macam Uyul nih, punya lah rasa muka tuh kelabu yakmatt bila mekap. But dont worry, Uyul dah dapat cara hilangkan bekas jerawat dengan cepat dan selamat, boleh gunakan tanpa was was okay.




ROSE FACE SERUM ZEETA
Apa yang Uyul tahu, bunga ros sememangnya mengandungi khasiat tersendiri untuk kecantikan kulit wajah. Tapi ye lah kan, bukan mudah sebenarnya nak proses sendiri bunga ros untuk dijadikan serum. Ianya melalui banyak fasa nak nak kita kena Cara paling mudah ialah dengan menggunakan Rose Face Serum Zeeta.

Rose Face Serum muka ini berasaskan Rose Organik No.1 di Malaysia yang menggunakan kaedah semburan untuk menghilangkan jeragat dan parut jerawat seawal 14 hari. Serum muka ini tidak melekit dan sangat sejuk apabila disapu di muka. Kandungan serum ini terhasil daripada 100% bunga Rose Organik dan Rose Merah. 

Apa yang menarik, ianya digunakan dengan hanya spray ke muka. Berbeza dengan serum yang terdapat dipasaran. Ianya diperbaharui dengan formulasi baru iaitu mudah meresap ke dalam kulit dengan teknologi 30,000 iu dalam Vitamin E Oil. Hasil teknologi ini juga memberikan kesan positif kepada kulit muka dengan selamat dan cepat.



KELEBIHAN ROSE FACE SERUM
  • Mengandungi Vitamin E,Vitamin C, Omega 3 dan Omega 6 yang sangat penting untuk melindungi kulit dari kesan panas cahaya matahari.
  • Semburan yang halus untuk serapan maksimun,menyamai teknologi nano.
  • Mengandungi Vitamin E 30,000 iu yang baik untuk kulit.
  • Serum semburan NO.1 tidak meleleh dan tidak melekit.
  • Parut jeragat hilang seawal 7 hari.



4 NUTRISI HEBAT ROSE FACE SERUM

Vitamin E
– Antara fungsi Vitamin E adalah untuk menghalang kotoran dari udara masuk ke wajah kita. Vitamin E berfungsi sebagai anti oxidant yang baik dan yang seronoknya Rose Face Serum ini boleh melambatkan proses penuaan pada kulit. Haaaa, sebab itu lah antara rahsia untuk kelihatan muda, spray kan sahaja Rose Face Serum.

Vitamin C
– Jika Vitamin E kaya dengan antioxidant, Vitamin C pula berperanan mengaktifkan sel kulit muka untuk menghasilkan collagen, molekul penting utk kulit yg sihat. Samada kita makan atau kita sapu pada kulit, ianya memang kan dapat merangsang kulit untuk menghasilkan collagen. Apa yang menarik, Vitamin C ini sangat diperlukam sebab dia yang akan merawat Ultraviolet (UV). Kalau korang nak tahu, UV nih lah yang akan rosakkan kulit muka, nama dia Photodamage. Dengan Rose Face Serum, korang spray sahaja di wajah dan biarkan kulit secara semulajadi hasilkan collagen tersebut.

Omega 3
– Kulit manusia sememangnya memerlukan Fatty Acid seperti Omega 3 untuk mengekalkan kelembapan wajah, menormalkan pengeluaran minyak dan untuk maintain keanjalan kulit wajah kita. Omega 3 dalam minyak ikan yg kita makan, akan pergi ke liver, di proses dan akan ke kulit utk fungsi yg sama. Omega 3 yg kita sapu kat kulit akan pergi ke kulit dgn lebih cepat. Sama seperti khasiat Vitamin C, Omega 3 sangat penting untuk melindungi kulit dari Photodamahe dan kesan sunburn. Kesan sunburn ni dipanggil “inflammatory skin response”. Alaaa lebih kurang macam kesan kulit macama kena minyak panas tuh.

Omega 6
– Kalau korang nak tahu Omega 6 kaya dengan linoleic acid. Ianya lebih ringan dan nipis rasa minyaknya. Peranan Omega 6 adalah untuk menyuburkan kulit tapi dalam masa yang sama tak rasa berat berminyak. Ianya tujuannya utk mengekalkan fungsi kulit sebagai pelindung muka kita dan mengurangkan sel kulit dari mengelupas. Orang yang ada masalah jerawat nih, dia kurang linoleic acid, tu yg muka dia kurang keupayaan “melindungi” dan kulit jadi senang di serang bahaya dari UV dan toxic udara.

Sebab tu, Rose Face Serum sememangnya di fomula untuk ada 4 benda yang Uyul explain kat atas nih. Haaa bila spray dekat muka umpama kita menggunakan teknologi sama dengan nano, serum tu tak akan meleleh, dia cantik je kat muka, slowly meresap. Paling penting tak melekit.


CARA PENGGUNAAN ROSE FACE SERUM 


Cara penggunaan Rose Face Serum nih, korang cuma perlu semburkan ke wajah dua kali sehari iaitu pagi dan malam. Dan kalau nak dapat effect glowing pada mekap, semburkan sebagai setting spray sebelum dan selepas mekap. perghh baru lahh boleh dapat mekap tahan lebih lama.




Untuk dapatkan mekap yang flawless macam Uyul nih, sememangnyaaa perlu penjagaan kulit diperingkat awal. Tak kisah pun apa jenis skincare korang nak guna, tapi kulit yang sihat akan menghasilkan mekap yang cun macam nih. Kahkahkahhh menyempat promot muka sendiri ye Uyul. Ya ampun! So kalau korang rasa skincare yang korang gunakan sekarang tak dapat nak hilangkan parut jerawat mahupun jeragat, jom lah ramai ramai bertukar ke Rose Face Serum! Parut hilang, mekap flawless, cik abang setia!





HARGA ROSE FACE SERUM
Sebotol RM50 sahaja tidak termasuk postage. Ianya tahan selama 2 bulan bergantung kepada kekerapan pengguna. Wahh takde lah mahal sangat pun untuk dapatkan kulit yang cantik.


DAPATKAN ROSE FACE SERUM SEKARANG!

Facebook page: Zeeta Pakar Mawar
Instagram: @zeetaofficial
Whatsapp untuk order: 019-2209069




Keyword:
DESIGN POSTER UNTUK MADRASAH AS-SAIDIYYAH, KAMPUNG PONDOK RASAH | Salam. Alhamdullillah, siap juga design poster untuk Madrasah As-Saidiyyah, Kampung Pondok Rasah nih. Actually kalau ikutkan dah banyak 3 kali Azam tempah poster dengan kami di Redzney Creative Network. Berikut adalah design poster as requested dari Azam untuk kali ini.



CONTOH POSTER DARI REDZNEY CREATIVE NETWORK


Design poster untuk Simposium Tarekat Tasawuf ke 8.



Actually before this pun Uyul dah designkan poster untuk Simposium Tarekat Tasawuf ke 7.


Yang ini pula design untuk poster Majlis Ilmu mingguan tak silap Uyul. Hok yang nih en.Merah Design.


CAJ UNTUK DESIGN
Caj untuk design macam nih antara kami di Redzney Creative Network caj dalam RM50 ke RM100. Tengok pada cerewetnya kehendak customer. Untuk poster Madrasah kali ini, Uyul caj RM40 sahaja tapi rezeki kami, pihak Madrasah buat bayaran RM70.

So korang korang yang nak buat program atau event perlukan kami design poster, banner, bunting atau pun apa sahaja, boleh je WhatsApp Uyul di talian 0137766426. Meh lahh ramai ramai follow Instagram Redzney Creative Network dan FlashSync Photoworks.



ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH | Salam. Dah lama rasanya tak join Giveaway kan. Bulan nih macam kurang pulak nak join kan. Haaaa jom laa join beramai ramai Giveaway Blogger Atie.

*Klik Banner Untuk Join*


CARA-CARANYA :

1 : FOLLOW blog kakak
  • kakak akan follow awak balik nanti..
2 : FOLLOW G+ kakak
  • pun sama !! kakak akan follow balik jugak nanti..
3 : FOLLOW INSTAGRAM kakak
4 : LIKE FANPAGE kakak
3 : TULIS entri berkaitan ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

kakak akan pilih pemenang secara random tau.. hee~ dan pemenang nanti kakak akan bagi !!!

terima kasih WATSONS Malaysia + Marissa Shoppe + Kleenso Malaysia !!


MAKEUP ON FLEEK | LAWA LAWA NAK PERGI MANA? Salam Ahad semua! Okay Uyul di Johor Bahru. Esok ada kerja nak buat sikit dekat sini. Nak ke UTC, settle PTPTN. Lepas tuh ke Pasir Gudang nak calibrate Laptop. Then nak dating dengan en.Merah. Hahaha. So hari nih makeup on fleek lawa lawa nak pergi mana? En.Merah pun kerja. Memang tak lah saya ke mana mana hari nih.


Ehhh tertiba je hari nih makeup menjadi dohh. Rasa macam lawa pulak kita makeup hari nih. Hahaha. Tak malu betul puji diri sendiri. Kahkah. As usual, bila upload gambar dalam Facebook je, ramai nau yang nak makeup tutorial. Masalahnya kite nih pulak takde lah pandai makeup sangat. Haaa rasa tercabar nak buat video pulak. Hahaha. Doakan Uyul kuat ye nak hasilkan video. Ecehcehcehhh padahal kamera ada, barang makeup cukup dah, masa je takde nih haaa. 
Sebenarnya kan, Uyul bukan lah terlalu addicted dengan makeup. Sebabnya, ada je masa masa Uyul tak makeup. Slumber badak je keluar rumah, pergi office, makan kat luar dengan family, tak pakai makeup pun. Nih Uyul start rajin makeup bila muka Uyul sunburn teruk lepas buat job dua minggu lepas. Dua minggu lepas memang topup barang makeup, lepas tuh tukar skincare.

Breakout kat bawah bibir nih makin teruk. Yang atas dahi pun teruk gila. Tumbuh ruam ruam merah, then ruam ruam tuh akan jadi kehitaman. Mula mula macam tak risau. Anggap macam jerawat biasa. Tapi bila ruam ruam tuh dah masuk bulan ke 2, haihh tak ley jadi. Yang breakout bawah bibir tuh dah hampir setahun.

*Gambar 2 minggu lepas*

Dia punya teruk tuh, sampai kadang kadang rasa give up ah. Walaupun slumber badak je keluar tak pakai makeup, tetap ada perasaan macam malu weyh. Hahaha. So now, memang kena rawat dulu skin. Korang tengok je Uyul macam flawless. Hahaha. Itu namanya the power of makeup. Jangan tertipu sangat eh.

Uyul pernah cakap dengan en.Merah, "I kalau buang makeup, you mesti takut." Lepas tuh dia jawab, "Haa kalau macam tuh jangan buang makeup." Sambil gelak jahat! Hahaha. See, drop terus confident kita tau!!

Korang mesti nak tahu kan apa rahsia Uyul makeup on fleek macam tuh, sampai parut parut dan kesan lebam tuh pun tak nampak? Hahahaa. Rahsia makeup glowing dan tahan lama tuh sebab pakai WowSkin Vitamin Serum. Boleh baca dekat entri nih Makeup Tahan Lama dengan WowSkin Vitamin Serum.

Ini lah sebab Uyul malas nak buat makeup tutorial. Sebab muka breakout teruk. Hahahaha. Tak confident langsung nak tunjuk kat orang muka breakout kita. Tapi takpe, nanti ada masa Uyul buat tutorial okay? Tunggu experiment skincare baru Uyul nih. Dah hilang sikit breakout nih baru Uyul mampu buat tutorial. So far, breakout nih dah elok sikit. Cuma tak nak tunjuk kat korang dulu.


Regards,
Uyul Rosli / Uyul Cantik

BUSINESS PERTAMA REDZNEY CREATIVE NETWORK | Salam Jumaat semua! Hari nih Uyul terlebih rajin "bersihkan" external hardisk. Haihh nyawa business Uyul dan en.Merah nih weyh external hardisk nih weyh. Tengah duk buang mana file yang tak penting, sambil sorting balik folder supaya in future senang nak cari balik, sekali terjumpa satu poster yang buat Uyul tersenyum lebar. Ini lah dia business pertama Redzney Creative Network.




PRINTING SERVICE
Uyul start jalankan business printing dari zaman study masa Degree dulu. Yela, costing kot bila dah final sem kerja nak print assignment je. So Uyul dan Redza decide nak beli printer sendiri untuk print assignment kami berdua. Ianya bagi memudahkan kami dan jimatkan kos untuk print assignment. Tapi bila dapat request dari kawan kawan nak print jugak, so kami pun start lah business printing secara kecil kecilan ini.


Apa yang bestnya bila ada printer sendiri masa study dulu, dah cut cost satu hal dan dah tak perlu nak keluar jauh jauh cari kedai printing. Nak nak bila esok urgent nak submit assignment, tengah malam pun boleh print sendiri kat bilik. Printer yang kami beli masa tuh berharga dalam RM300, share berdua, so bila start buat business tuh, kami rolling dengan business printing nih. Yang paling kelakarnya, masa tuh takde kereta, bawak printer nih naik bas balik Apartment. Nasib lahhh Apartment Yayasan Melaka tuh dengan AEON Jusco tak jauh mana tau. Haihh laa kenangan betul.


 FORMAT SERVICE

Haaa, service untuk format laptop pun kami ada buat. Tapi Uyul tak pandai lah. Semuanya Redza yang buat. So saja lah tampal poster nih kat Apartment jugak. Kot kot ada yang nak format laptop kan. Tapi sebenarnya dalam kalangan kami, memang ramai yang tahu Redza boleh format laptop. Dia kalau bab komputer nih kemahin semua tahu. Sampai ada yang anggap Redza nih hacker. Ehh Uyul pun tumpang senang tau. Tak payah nak cari kedai komputer untuk format. Memang seumur hidup tak pernah lah hantar kedai. Redza je yang format sampai ke hari nih. Itu untungnya ada partner yang tahu pasal komputer nih. Uyul pun banyak belajar tentang komputer dengan dia.


REDZNEY CREATIVE NETWORK
Macam mana Redzney Creative Network dapat nama? Actually Redzney tuh adalah gabungan nama Uyul dan Redza. Redz dan Ney. Redz tu Redza dan Ney tu Waney. Dan nama tuh Uyul create dari zaman kami Diploma which is from 2012 ke 2013 macam tuh. Memang pernah berangan nak ada company sendiri dan buh nama Redzney. Hahah Uyul kan ratu berangan.

So nak dijadikan cerita, tahun 2016, Uyul nak register company dan nak pilih nama yang sesuai. Kalau buh Redzney Enterprise macam tak sedap. Kalau buh Redzney je, lagi la seketul macam tuh. So Uyul tambah Creative Network. Panjang lah sikit. Redzney Creative Network. Business apa je yang Redzney Creative Network jalankan? Actually bukan setakat printing sahaja, bahkan kami ada servis design dan photography jugak. Uyul tak nak cerita panjang dulu since kami baru start develop website kami. Nanti korang boleh refer terus. Kang kalau cerita kat blog, jadi tak surprise. Haaa gituu.

Doakan Redzney Creative Network boleh bina empayar kami ye!



Regards,
Uyul Rosli / Uyul Cantik
Budak kuat berangan


COOLBLOG REWARDS 'COOL BLOGS' | Calling for all bloggers! The search for cool blogs is on, because Coolblog wants to reward you! If you own a blog and want to win an Oppo R9s worth RM1,800, then we want you! All you have to do is unleash your creativity and blog about Coolblog. What are you waiting for? Weekly prizes are waiting and you might just be lucky enough to walk away with a brand new Oppo R9s!





TERMS AND CONDITIONS
  • Open to all bloggers in Malaysia.
  • Rewards are awarded weekly. A winner may NOT submit a second entry after winning.
  • Two Grand Prize winners will be selected from the eight winners at the end of the contest (25th September 2017).
  • All entries must have a mention of COOLBLOG and have visual to complement the post.
  • All entries must be submitted by Sunday, 5.00pm to be eligible for the week’s entry.
  • All entries must be submitted in ENGLISH, MALAY and CHINESE ONLY.
  • More than one entry from the same writer on DIFFERENT blogs WILL BE ACCEPTED.
  • If an entry has not been chosen for the week, another entry may be made again for the next week.
  • The contest will run for two months (8 weeks) weekly, from Monday to Sunday. All winners will be announced on Monday evening throughout the contest period. (31st July 2017 – 25th September 2017)
  • All winners are deemed as final and cannot be contested.



PLANNER GIVEAWAY BY EECA SHYAA | Salam. Lama rasanya tak join giveaway kan. So, korang jom lah join Giveaway by Eeca Shyaa nih. Planner tuh macam lawa betul lahh.


Giveaway berlangsung dari 05/08/2017 hingga 31/08/2017.

KAKI AYAM KOLAGEN TERBAIK YANG RAMAI TAK TAHU | Salam. Bila sebut kaki ayam, ramai lahh buat muka annoying macam jijik betul makan kaki ayam. Yela, ayam mana lah pakai selipar ye tak. Tapi haihh rugi laaa korang tak makan kaki ayam. Kaki ayam mengandungi kolagen terbaik yang ramai tak tahu weyh. Semalam sampai rumah je lepas habis waktu bekerja, terbau bau sup dari depan pintu. Uyul tanya Mak masak apa. Taraaa! Sup kaki ayam.


Ramai yang tak tahu bahawa kaki ayam mengandungi fungsi kolagen yang baik untuk tubuh badan kita. Kolagen merupakan salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Kolagen kaki ayam adalah kolagen alami yang sangat baik untuk tubuh kita. Kolagen dari kaki ayam mengadungi protein yang berperan penting untuk tulang, kulit dan juga untuk menyegah menuaan.


KEBAIKAN KOLAGEN KAKI AYAM
Berita baik untuk penggemar kaki ayam seperti seketul Uyul. Antara kebaikan kolagen yang terdapat pada kaki ayam adalah:

1. MENINGKATKAN SISTEM IMUNISASI BADAN
Kolagen kaki ayam membantu meningkatkan sistem imunisasi badan secara langsung pada tubuh. Pengambilan kaki ayam juga boleh membantu sesiapa yang sedang berdiet haaa sesuai sangat dengan Uyul yang masih dalam diet nih.

2. MEMUTIHKAN DAN MENCERAHKAN KULIT
Kebelakangan ini, ramai sangat yang obses nak suntik untuk putih. Korang tahu tak, kolagen kaki ayam adalah pemutih badan alami yang banyak dimanfaatkan untuk kecantikan. Makan kaki ayam je awak, pun boleh putih. Tayah nak susah susah pi suntik, bahayanya lagi banyak dari baiknya.

3. MENCEGAH PENUAAN
Bagi yang masih muda tuh, haihhh memang nightmare kalau nampak kedutan pada wajah kan? Jangan tak tahu, kaki ayam mampu mencegah penuaan di usia muda. Ciss, da tahu rahsia Uyul nampak muda ke?

4. MELANCARKAN PENCERNAAN
Kolagen ayam membantu menyehatkan pencernaan dengan menjaga kesehatan lapisan mukosa pada usus. Asam amino pada kolagen ayam membantu menjaga kesehatan usus sehingga kita boleh mendapatkan pencernaan yang sihat. Selain itu, dengan pencernaan yang sihat maka metabolisme tubuh semakin baik.

5. MENGUATKAN TULANG RAWAN
Dalam kolagen ayam terdapat kondroitin yang membantu menyihatkan tulang rawan. Kolagen kaki ayam membantu menguatkan tulang rawan baru yang lebih baik untuk kesihatan kita.

Sumber: Stylies Info

REASONS TO WASH YOUR WASHING MACHINE REGULARLY | Did you know that your washing machine can be as dirty as your toilet? Just because you wash other things in it doesn’t mean you don’t have to clean the machine itself. Washing machines can fill up with bacteria and residue, and the last thing you want is for it to spread to your clothes.


According to most manufacturers, you should actually be cleaning your washing machine once a month. Studies have shown that bacteria and dirt can build-up behind the washing machine’s drum just after a month’s use. The debris from your dirty clothes are accumulated behind the drum overtime, where mold and other bacteria can grow and spread exponentially. Not forgetting microorganisms from your dirty clothes, especially underwear and socks. So here some reasons to wash your washing machine regularly.


REASONS TO WASH YOUR WASHING MACHINE REGULARLY

1. FREQUENT USE OF FABRIC SOFTENER
Often times soap and dirt splash up, leaving grime on parts of the agitator and wash bin that are above the water line. Odors in a washing machine can eventually come off on clean clothing.

2. CONNECTION TO AN OUTSIDE WATER TANK 
Hard water causes lime buildup in components and pipes, causing things to run slower. Washing machines and pipes are more efficient when lime is removed.

3. HIGHER THAN AVERAGE USE OF MACHINE 

4. MACHINE IS APPROX 3 YEARS OLD OR OLDER AND NEVER CLEANED BEFORE 
Some washers have the tendency to smell bad due to their design. The washers tend to hold water in certain components, becoming a breeding ground for mold and mildew and causing unpleasant odors.

MAOBAO WASHING MACHINE CLEANER BY SCHELLY
These dirt are usually removed through dismantling the washing machine and cleaning it manually, which are services offered by a number of external contractors or electricians, and may cost up to RM300 depending on the Year, Make & Model of your washing machine. The other issue lies within the re-assembly of the washing machine, where there are a number of people who’ve had complains about problems right after – could be problems after re-assembly, or even the lack of knowledge or experience from the electrician to do it correctly.
Which is why Maobao Washing Machine Cleaner by Schelly is a great alternative to this issue. It’s also the No.1 best-selling brand in Taiwan! Each box comes with 3x cleaning powder + 3x AG+ Silver Ion. Removes up to 99.9% of bacteria, stubborn build-ups, odors, prevents mold and most importantly, keep it clean for your family. It’s also laboratory-tested (SGS Labs) to ensure no harmful chemicals are used in the making of this product.



HOW TO USE MAOBAO WASHING MACHINE CLEANER
Firstly, you need to identify what type of your washing machine. Basically there are 2 type of washing machine which is for front-load washer and for top-load washer.



FOR WASHER EQUIPPED WITH THE CLEAN WASHER CYCLE
FOR FRONT-LOAD WASHER
Pour one pouch of cleaning powder and one Ag+ packet directly into the washer tub (not in the dispenser), close the door and run the clean cycle.

FOR TOP-LOAD WASHER
Select the clean washer cycle. Wait until the tank is filled with water than press Pause. Pour one pouch of cleaning powder and one Ag+ packet directly into the washer tub (not in the dispenser), close the cover and continue the cleaning cycle.

FOR WASHER EQUIPPED WITHOUT THE CLEAN WASHER CYCLE
FOR FRONT-LOAD WASHER
  1. Empty the washer tub.
  2. Pour one pouch of cleaning powder and one Ag+ packet into the washer tub (not in the dispenser) and close the door. Turn the power on and set the washer to normal wash cycle.
  3. Allow the machine to run for 5 minutes. Power off the washer and let it sit for 1 to 2 hours. (if powering off the washer drains the water in the tub, select the delicate wash cycle instead, and when cleaning is complete, skip to the last step.)
  4. Turn the power back on, set to the largest load setting, and allow the washer to run through its normal wash, rinse and spin cycle to complete the cleaning  process.
  5. When finish, simply wipe away and residue that may be left behind.

FOR TOP-LOAD WASHER
  1. Empty the washer tub. Turn the power on and set the washer to the largest load setting and normal wash cycle.
  2. When the washer stops filling water, press Pause, then pour one pouch of cleaning powder and on Ag+ packet direct into the washer tub (not in the dispenser) and close the cover.
  3. Allow the machine to run for 5 minutes. Power off the washer and let it sit to 1 to 2 hour.
  4. During soaking, scoop up the dirt and grime floating on the water.
  5. Turn the power back on, set to the largest load setting, and allow the washer to run through its normal wash, rinse and spin cycle to complete the cleaning process.
  6. When finish, simply wipe away and residue that may be left behind.


GET MAOBAO WASHING MACHINE CLEANER NOW!!!
Maobao Washing Machine Cleaner by Schelly can be purchased online at https://www.facebook.com/happyshoppermy/ at a promo price of RM25 per box (NRP:RM33.90) + delivery. Future availability at supermarkets will be announced soon. 



BAWAL ARIANI DI BUTIK EMYLIYA BATU PAHAT. Salam. Ada yang suka pakai tudung bawal? Actually, Uyul bukan lah terlalu obses dengan tudung bawal. Hakikatnya, memang Uyul lebih gemar menggayakan shawl memandangkan shawl amat mudah untuk digayakan. Cumanya tah macam mana, sejak jatuh cinta dengan iBawal yang Uyul dapat semasa menghadiri program SBB2017, terus jatuh cinta dengan bawal. Nak nak bawal satin. Tersuka tanpa sengaja.

Dipendekkan cerita, semalam Uyul sempat berkunjung ke adik ipar Uyul iaitu Butik Emyliya yang terletak di No.141 Blok 1-G, Wisma KHK, Jalan Rogayah, Batu Pahat, Johor. Tak silap hampir sebulan juga butik ini beroperasi. Haaa baru berkesempatan nak jengah. Dah alang alang masuk tuh, apa lagi, kita shopping lah sikit. Terasa macam dah lama tak beli tudung bawal. Ada dua tiga jenis tudung jugak yang tergantung, tapi Uyul sempat grab bawal Ariani dan Naelofar Maya, so total 2 helai. Mehh nak belanja korang selfie Uyul pakai tudung bawal Ariani tuh.


Ramai yang tak suka pakai tudung material jenis satin nih sebab dia licin dan payah nak setting kan? Well, Uyul sebelum nih memang dah beli pun Bawal Ariani, dan sebabkan Uyul seorang yang sabar nak pakai, terus beli lagi weyh. Sebenarnya dia senang je, lepas korang buh atas kepala, korang peniti lah kiri kanan dan atas kepala tuh. Apa yang bestnya pakai bawal jenis macam nih, dia sangat lembut, tapi terletak je kat kepala, tak senget benget pun. Uyul pun terus nampak macam cikgu cikgu dah nih. Skema betul rasa. Esok macam nak pakai Bawal Naelofar Maya. Fuhh! Haa, Uyul selpie banyak banyak okay! Jangan muak pulak. Hahaha. 

Kalau masih yang susah jugak nak handle bawal satin macam nih, nanti Uyul buat tutorial okay?

BUTIK EMYLIYA BATU PAHAT, JOHOR
Selain tudung mahupun shawl, terdapat barang kosmetik, blouse murah, handbag dan pelbagai barangan dijual di Butik Emyliya. Korang boleh serbu ramai ramai Butik nih sendiri dan grab lah barang apa yang korang nak beli. Uyul memang tak boleh masuk lama lama, boleh kosong amaun dalam bank karang.








Selamat bershopping dan berhabis duit!