VIRUS RANSOMWARE | WANNACRY LAH MACAM NIH

/
15 Comments
Mei 18, 2017
VIRUS RANSOMWARE | WANNACRY LAH MACAM NIH. Salam. Apa nih. Apa nih. Ransomware tuh apa? Kenapa berlegar legar di timeline Facebook. Dah seminggu jugak orang kecohkan pasal Virus Ransomware nih.


APA ITU RANSOMWARE?
Virus Ransomware ini akan menyerang sebarang komputer melalui e-mail yang mengandungi “attachment”. Apabila seseorang individu membuka e-mail tersebut dan “klik” pada “attachment” yang terdapat pada e-mail itu, maka virus Ransomware akan menyerang komputer tersebut.

BAGAIMANA VIRUS INI BERTINDAK?
Rajah di bawah adalah cara bagaimana Virus Ransomware bertindak.

Melalui pembacaan Uyul di carian Google, Virus Ransomware memang sengaja disebarkan. Hal ini kerana Microsoft ingin memastikan kesemua pengguna komputer diseluruh dunia supaya menukarkan aplikasi mereka kepada Window 10. 

Mengapa Microsoft ingin memastikan kesemua pengguna komputer menukarkan kepada Window 10?
Tidak lain tidak bukan ialah kerana Window 10 mempunyai “agenda jahat” iaitu untuk mencuri atau mengawal segala yang anda taip didalam komputer anda. Setiap huruf yang anda taip didalam komputer akan di hantar ke Microsoft untuk disimpan oleh mereka.

Antara sebab lain, Microsoft inginkan kesemua fail anda disimpan di dalam “Cloud”. Ini adalah supaya setiap fail anda, gambar anda dan dokumen anda akan diketahui oleh Microsoft. Ini memudahkan mereka untuk mengenal anda dengan lebih terperinci. Tidak ada sebarang “Privacy” lagi.


SEBAB LAIN? AGENDA APA YANG MAHU DISAMPAIKAN MELALUI PENYEBARAN VIRUS RANSOMWARE?
Selain daripada itu, melalui satu laman web, sebab kenapa Ransomware itu disebarkan ialah mereka hendak menghalang penggunaan wang “Bitcoin”. Di dalam peristiwa “Ransomware” ini, penjenayah hendakkan wang tebusan dalam bentuk “Bitcoin”. Kenapakah mereka memilih "Bitcoin"? Anda ingin tahu jawapannya? Jacob Rothschild amat benci kepada sistem “Bitcoin” kerana ini akan menghalang mereka daripada menguasai sistem kewangan di seluruh dunia.


SIAPAKAH DIA JACOB ROTHSCHILD?
Dia adalah pemilik Bank Dunia dan juga pemilik Bank Negara di semua negara termasuk Bank Negara Malaysia. Setiap peperangan yang berlaku di dunia ini adalah atas arahan Jacob Rothschild. Setiap bencana yang melanda dunia ini adalah atas arahan Jacob Rothschild.

Duit yang ada pada anda dan juga diseluruh dunia adalah dicetak oleh Rothschilds. Sebab itu mereka ingin memastikan supaya wang “Bitcoin” tidak lagi digunakan oleh sesiapapun.


SEDIKIT TIPS MENGHADAPI VIRUS RANSOMWARE YANG DIKONGSI OLEH RAKAN BLOGGER DI WHATSAPP.
  1. Pastikan tidak buka email yang tidak diketahui sumbernya. Jangan klik email SPAM.
  2. Pastikan sentiasa ON Antivirus / Firewall.
  3. Kalau boleh buat System Restore untuk persediaan jika terkena Ransomware tanpa diingini.
  4. Kurangkan aktiviti muat turun movie daripada web luar negara buat masa ini.
  5. Perisian yang di "Crack" mempunyai risiko yang tinggi. Maka gunalah perisian yang ORIGINAL. Alamak, Uyul kaki PIRATE kot. Aduh.

LAIN PULA DENGAN ENCIK MERAH. TIPS DIA NIH MEMANG RASA NAK KETUK JER.


Update Windows, setel. Katanya! Hahaha. Tapi Uyul memang gunakan Windows 10 pun.


SO KESIMPULANNYA APA?
Betullah apa yang Uyul tahu, Virus yang disebarkan merupakan perniagaan siber yang memaksa orang untuk membeli produk mereka. Siapa yang mencipta virus jika bukan datangnya dari golongan yang menjual antivirus kan? Cumanya, Allahualam. Segala informasi yang Uyul tulis dalam blog ini Uyul dapat dari pembacaan di Google.

So, Relax. Jangan gabra sangat. Kalau korang gabra, makin laju lahh virus bertindak hahaha.




Entri menarik yang lain

15 ulasan:

  1. Bahaya virus ni.. tu la kena hati2.. save data2 yang penting supaya tak menyesal kemudian hari.

    Kena hati2 kalau nak download2 apa2 dari internet..

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu laa nak backup pun, sekali da terkena, habis semua

      Padam
  2. Macam2 skrg ni. Lagi canggih lagi byk jahat manusia ni.

    Eh eh eh eh mcm cantik je header tu. Sweet pinky choc sgt. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehehe kan cantik kan sweet mcm tuan dia hahah

      Padam
  3. Memang bahaya malware ni..pastikan data semua backup ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahu takpe, bahaya sangat sangat. kite ni dah la banyak simpan file customer

      Padam
  4. Salam Jumaat...
    Salam perkenalan dr nieyl..
    done follow :)

    BalasPadam
  5. memang bahaya :(

    www.neezalife.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahu tak pe neeza. awak tu student, jaga bebaik esemen.

      Padam
  6. singgah n follow sini.. ^^

    http://www.mohdnoorshawals.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai tqq done follow you back

      Padam
  7. Bila ada virus ni risau nk online banking.huhu.

    Salam kenal dri blog cik renex. 😊😊

    BalasPadam
  8. ngeri pulak virus ni..jangan terus jadi viral sudah la

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahu takpe kak. risau merebak.

      Padam

Comments are welcomed. However, noted that, tasteless and insulting comments may be deleted. Any personal remarks and attacks may be deleted. The same holds true for off-topic comment. Any comments that reek of link spam or marketing messages will be deleted.

I am not responsible for the content in comments other than those made by me, or in blogs, or other online content that I may link to.