DIDI THE CAT CHARITY | LETS DONATE FOOD FOR STRAY CATS. Salam. Ada peminat kucing di sini? Uyul tak lah obses dengan kucing, sedangkan dulu memang takut nak pegang kucing. Sooner or later memang sekarang Uyul dah  boleh pegang kucing, tapi tak bela kucing pun dekat rumah since ada adik yang allergik dengan bulu kucing.

Entri kali ini Uyul nak bantu kawan Uyul untuk dapatkan food donation for stray cat. Sekiranya ada rakan rakan yang sudi panjangkan informasi ini, dipersilakan share di blog masing masing. Semoga Allah membalas jasa kalian. 

****************************************
PESANAN FOUNDER:
****************************************

Didi The Cat Charity is a small organization to help out stray cats in Malaysia. Its a platform to give a chance to cat's lovers to spread their love. We are currently based in Penang as we are helping out all the free Cat's Sanctuary here cause most of this sanctuary need help from the society.

We dont accept any money, but we are welcoming Cat's food donation . They need help with this as cat's food is very expensive and lots amount of cats here need lots of food too. We dont have any specific requirement for the cat's food, we even accept the balance of your cat's food as long as you sincere to donate! Here got hundreds of cats that will tell God how generous you are.

Any question you may call me at 016 8228854 and if you want to know more about this new organization you can go to www.didithecatcharity.blogspot.com
****************************************


Thank you kepada yang sudi share di blog korang. Jasa kalian sangat Uyul hargai.
CLAIM CASHBACK DENGAN SHOPBACK | Salam. Tranformasi dunia teknologi sekarang banyak merubah kehidupan kita pada tahun 2017 ini. Kalau dulu kita semua perlu beratur panjang untuk membeli belah. Dan ianya mengambil masa berejam untuk dapatkan sesuatu barang. Kini tidak lagi. Anda boleh shopping dengan mudah tanpa perlu mengambil masa yang lama dan penjimatan dapat dilakukan dengan aplikasi ShopBack. Bahkan, anda boleh claim cashback dengan shopback semudah ABC. Wahhh seronokkk eh, sambil shopping berhabis duit, siap boleh dapat cashback pulak tuh.

CLAIM CASHBACK DENGAN SHOPBACK SEKARANG!
Korang tahu tak ShopBack nih apa? ShopBack nih satu aplikasi yang menggabungkan beberapa rangkaian online shopping seperti Lazada, Eatigo, Fave dan banyak lagi.


DAPATKAN VOUCHER LAZADA, MAKAN DI EATIGO DAN BELI BARANG MAKEUP DI FAVE SEKARANG
Of course lahh selalu shopping dekat Lazada kan? Kalau masuk website Lazada, korang keluar duit sahaja. Cuba masuk website Lazada melalui ShopBack. Barang shopping dekat Lazada dapat, duit pulangan pun dapat. Ehhh memang berbaloi lahh shopping dengan ShopBack nih. Eh, rugi betul selama nih shopping tak masuk ShopBack dulu. Kita nih dah lah suka beli barang elektronik dari Lazada. So lepas nih wajib shopping melalui aplikasi ShopBack.

Untuk yang suka makan tuh, cuba korang masuk ke website Eatigo. Like seriously, dia punya offer tuh boleh buat korang pecah perut lahhh. Uyul pulak memang on diet, memang tak laa nak melantak macam hape. Tapi kalau nak cheatday sesekali tuh boleh je kan kan hahaha.
Haaa aplikasi Fave nih pulak memang sesuai untuk semua peringkat umur. Dari kanak kanak sampai orang dewasa. Aihh terasa nak buat facial treatment sebab boleh dapat diskaun berbaloi. Ahh korangg tengok lah sendiri. Kompom habis duit kalau masuk aplikasi ShopBack nih. Yang penting shopping dari ShopBack kan? Dapat cashback kot, nak risau apa! Hahaha.


DAFTAR MASUK KE WEBSITE SHOPBACK SEKARANG
Korang apa lagi, register akaun ShopBack dan berbelanja bagaikan raja. Jangan risau duit yang habis tuh, sebab pulangan dia pun berbaloi baloi hoi. Korang masih tak paham lagi penerangan Uyul tentang ShopBack? Jom layan video kat bawah nih.


REBUT PELUANG JANA PENDAPATAN DENGAN SHOPBACK
Dah dah! Jangan buang masa. Jom shopping dengan SHOPBACK untuk jana pendapatan yang lumayan. Sambil shopping, sambil dapat duit. Boleh shopping banyak kali. Jangan terlepas peluang, Uyul dah pesan nih! Hahaha.

Selamat bershopping gais!

**Klik sini untuk carian pantas! >>>  SHOPBACK
RANKING ALEXA BLOG UYUL | 25/07/2017. Salam. Wahh macam dah lama kan tak check Ranking Alexa untuk Blog Uyul Rosli nih. Sebenarnya dalam masa 2 bulan nih sepanjang Mei dan Jun, Uyul memang busy tak tahu nak cakap macam mana dah. Masa tuh, ada juga check Ranking Alexa. 

Kalau ikutkan sebelum nih dah naik sehingga di kedudukan 151515. Boleh tengok dekat entri http://www.uyulrosli.com/2017/04/ranking-alexa-blog-uyul-05042017.html. Lepas tuh sebab tak blogging lama sangat, turun balik sampai kedudukan 30000. Menangis tak berlagu lah Uyul masa tuh. Alhamdillilah dapat juga atas kedudukan Ranking Alexa tuh. Ramai dah kawan kawan yang naik sehingga bawah 10000 bahkan. Jelesnya Uyul. Hahaha.


Ranking in Malaysia: 16671
Baca entry Ranking Alexa yang lepas: Sini
Check Ranking Alexa blog korang: Sini


Alhamdulillah. Thank you kawan kawan semua yang rajin komen dekat blog Uyul. Tanpa korang, tak gemok lah blog nih macam tuan dia hehehe.
When doing a search via ‘Setia Alam Property’. The results consist of various houses and limited amount of condos. Renovating a house can be a challenging but rewarding experience. However, when it comes to the best way to spend your renovation dollars, consider what will have the most impact on your home value. The renovation will cost you a pretty penny, but if you do it right, they will bring you a significant return when you sell your home.



With the help of professional contractors, your home renovation project could be on the way to accomplishment in no time. Before calling in the contractors, however, there are some things worth considering in your home improvement efforts. The following is a list of some things that you want to address even before you contact the professional home improvement firm.


KITCHEN
The kitchen seems to have replaced living rooms and family room in the last decade as the heart of a home. It seems to have become "the place to be". Renovating a kitchen can range to changing the counter tops and fixtures to a full overall complete with new floors, cabinets and appliances. Because kitchen usually suffers the most wear and tear, they seem to become dated faster than any other room in the house. Any investment you make in your kitchen to make it appear modern and current will bring a great return on your investment.The average interest on investment for a kitchen remodelling is 102%.




BATHROOM
Another great renovation project to consider is the remodelling of a dated bathroom. A bathroom that is up to date will make your home look like it's been kept in good repair. While the average bathroom remodelling may put you back around $10,000, you will recoup all the money and more when you sell your home. However, if money is a little tight, consider just replacing the water fixtures and accessories for a fresh look. The average return on the property for a bathroom remodelling is around 100%.The renovating bathroom can be quite challenging be it for a residential or commercial establishment. This is because many factors determine choices made for a perfect bathroom renovation. Choosing right tiles is the first thing to come in your mind while making a checklist for the same. There should be a hint of aesthetics and resourcefulness in making a choice amongst many flooring options. Porcelain tiles in or ceramic, stone finish, etc. all these options were given will help you re-design your bathing area like never before. 

Buyers with families will tell you, one bathroom is not enough! Adding a second, or even third, bathroom to your home will have a very positive impact on potential home buyers. Is space is limited, consider adding a powder room.



OUTDOOR LIVING
Outdoor living has regained popularity in the few years, and the trend is to create outdoor rooms. Building or extending a deck will instantly increase the living space of your home and will only have required a small investment. It is estimated that the average home owner would recover about 85% of the cost of a new wood deck.



BASEMENT
Another high impact renovation project is finishing the basement. Adding extra living space to your home will greatly impress potential buyers, especially if your home is on the small side. Think of creating a family room, an office or an extra bedroom in the basement. This project will greatly impact the overall value of your home.


OVERALL FRESHNING
Before placing your home on the market, a good overall freshening might be in order. Paint is an inexpensive way to brighten up any room and make it more current. Also, consider replacing dated or broken door knobs and fixtures. Updating light fixtures for more modern ones will also quickly update your home without costing you a lot of money. Aside from altering the ambience in your bedroom, repainting your ceiling is also very affordable. However, there are certain factors that you need to consider before calling the contractors. First of all, check your ceiling to see what kind of surface you are working with. You should also think about trimmings that you would like to add such as new lighting fixtures or moulding on the edges. Think about the total design scheme you are going to use for the entire room. Keep in mind that the paint colours and designs you choose for your ceiling will have to complement the rest of the room or any new trimmings. Once you have decided on the details, start consulting with your contractor.


BUDGET
The next thing to consider is the budget. How much is your budget limit for this kind of renovation? As a rule of thumb, any major house renovation should be thirty percent (or lower) of your home's real estate value. Third, consider the contractor. To avoid experiencing the horror stories of abode improvement, choose contractors who are known for their trustworthiness. So, once you've resolved all these concerns, you can then start your renovation project.



GOOD RULE OF THUMB WHEN RENOVATING HOME
A good rule of thumb when renovating is not to try to make your home the best on the block. To properly recover these home renovation investments, make sure you keep an eye on your neighbourhood. No matter how spectacular the final results of your remodelling, if you try to push your home's value beyond 25% of its current selling price, you probably will not get it. Remember that overspending on materials and finishes may end up hurting you in the end as you be overpricing your home.

As a general rule of thumb, double the amount you think you need to spend and double the amount of time you think it's going to take. This may give you a closer figure to the final budget than your original figures, and if you end up spending less, then that can only be a good thing to your profit.Finding a property for sale that is in need of renovation can be a hard task, but finding the best property at the right price is an essential part of property development

Once you have calculated all your costs, and factored in the profit you are looking for, then you have a fair idea about how much you can spend on a particular property.

SOFT SHELL CRAB DI YUZU JAPANESE RESTAURANT MEMANG UMPPPH MARVELOUS | Salam. Hai korang. Apa khabar semua? Entri kali ini Uyul nak share dengan korang aktiviti Uyul hujung minggu yang lepas. Pada Ahad 16 Julai yang lepas, Uyul telah berkunjung ke sebuah restoren makanan Jepun di Johor Bahru. Restoren yang sememangnya menyajikan makanan dari negara Jepun ini menjadi pilihan kami Blogger Johor untuk berkumpul. Soft Shell Crab di Yuzu Japanese Restaurant memang umppph marvelous, rugi lah bagi penggemar ketam macam Uyul tak cuba.


Uyul dah lama nak makan Soft Shell Crab. Punya laaa jakun, sampai tertanya tanya, ehh boleh ke makan kulit dia. Sebab selama nih memang gigih nak kopek kulit ketam. Sampai kadang tuh luka bibir sebab gigit je kulit tuh waakakaka. Kadang kadang nak makan seekor ketam pun amik masa sejam weyh. Walhal isinya alaaaa secoett je. 

SOFT SHELL CRAB DI YUZU JAPANESE RESTAURANT
Soft Shell Crab ini antara signature food yang baru diperkenalkan di Yuzu Japanese Restaurant. Of course lah kan kalau makan ketam jenis macam nih, tak payah nak buang kulit. Kunyah je terus dengan kulit kulit dia. Memang lembut betul weyh. Macam Uyul cakap lah, Uyul memang dah lama teringin nak makan Soft Shell Crab macam nih. Bila ada rakan blogger lawa untuk Uyul bersantap sepuas puas nya, haaa apa lagi, memang tak lepaskan peluang lahh.


Soft Shell Crab di Yuzu Restaurant yang Uyul makan digoreng dengan tepung dan dihidangkan bersama salad, timun dan baby tomato. Rasa Soft Shell Crab nih tak jauh beza pun dengan ketam yang biasa Uyul makan. Cuma ianya lebih manis mungkin sebab kulit dia yang lembut tuh boleh dikunyah begitu sahaja. Haihh masa update entri nih pun Uyul terbayang bayang kerangupan Soft Shell Crab nih tahu. Korang WAJIB cuba menu terbaru dari Yuzu Japanese Restaurant nih weyh.


HARGA SETIAP SET SOFT SHELL CRAB
Korang boleh refer harga setiap set Soft Shell Crab yang ditawarkan seperti tertera. Harga sangat berbaloi untuk setiap set. Memandangkan memang ketam berkulit lembut ini sememangnya mahal. Untuk satu kilo Soft Shell Crab yang mentah berharga RM30 tau. Memang mahal. Berderau dengar harga dia. Fuhh padanlah dengan rasa dia yang sedap dan rangup bila digigit.


SOFT SHELL CRAB (2PCS)
RM19.90

SOFT SHELL CRAB SHOYURAMEN (1PCS)
RM18.90

SOFT SHELL CRAB SET WITH CHAWANMUSHI (2PCS)
RM28.90

SOFT SHELL CRAB DON WITH CHAWANMUSHI (2PCS)
RM24.90

MENU LAIN YANG UYUL CUBA DI YUZU JAPANESE RESTAURANT
CHAWANMUSHI
RM4.90

TAKOYAKI (4PCS)
RM7.90

TERIYAKI SALMON HEAD
RM16.90

TERIYAKI CHICKEN CUTLET DON
RM13.90

TERIYAKI CHICKEN CUTLET DON
RM13.90

TERIYAKI CHICKEN CUTLET DON
RM13.90

YUZU SODA
RM8.90

SANTAI BERSAMA RAKAN BLOGGER
Uyul berpeluang bersantai di Yuzu Japanese Restaurant bersama 4 orang blogger yang lain iaitu Kak Eda, Kak Mar, Mama, dan Nona. Ada juga beberapa kenalan blogger dari Singapore yang lain. Wah memang seronok dapat makan dan chit chat dengan dorang semua. Maklumlahh jarang jumpa. Dapat jumpa pun bila ada aktiviti blogger sebegini.









JOM KORANG RAMAI RAMAI KE YUZU JAPANESE RESTAURANT


Yuzu Japanese Restaurant di buka setiap hari dari jam 11:00 pagi hingga 10:00 malam. Korang jangan risau, makanan dekat sini semuanya halal. No pork serve at this restaurant. Kebanyakan staff mereka pun melayu dan memang diiktiraf halal oleh JAKIM. 




KUTUK UYUL DI SAYAT.ME | ANONYMOUS FEEDBACK TOOL. Salam. Haaaaa mana yang suka sangat kutuk Uyul, cakap belakang, hatta yang nak puji Uyul tapi malu nak cakap depan depan, meh laaaa masuk ke Sayat.me.


Korang klik link http://sayat.me/uyulrosli dan akan keluar macam nih. Haaa taip laaa apa korang nak taip dekat ruangan feedback tuh. Tak kisahlah nak kutuk kaw kaw ke. sebabnya Uyul tak tahu pun siapa yang duk mengutuk Uyul. Kalau nak puji pun boleh hahahaha dialualukan bior kembang semangkuk Uyul nih.





TUTORIAL MASUKKAN WIDGET SAYAT.ME KE DALAM BLOG

Kalau perasan dalam blog Uyul dah tepek dah widget Sayat.me nih. Haaaa mudah lah Uyul nak tengok notification sebab Sayat.me nih takde aplikasi khas. Cer korang skroll sidebar blog Uyul, ada widget Sayat.me dekat bawah gambar Uyul.




Senang je caranya. Korang masuk ke http://sayat.me. Register sebagai pengguna baru.



Dah signup, korang cuba log in ke akaun korang. Masukkan ID dan password as usual.



Akan keluar macam nih. Haaa dekat atas tuh ada Received, Sent and Friends kan? Kalau korang klik dekat Received boleh nampak dah feedback dari Cik Anon. Okay now Uyul nak ajar cemana nak masukkan widget Sayat.me nih dalam blog korang.




Nampak kan belah kanan atas ada Widget Page? Refer gambar bawah nih.
Okay korang klik Widget Page tuh. Dan akan tertera seperti next gambar.
 

Taraaaaa! Akan keluar macam nih.
Dan apa tunggu lagi? Copypaste html code tersebut masuk ke blog! SIAP!



Goodluck korang! Selamat mencuba.



Haaaa jangan lupa send feedback kat Uyul. Tak kisah lahh nak kutuk banyak mana pun, Uyul tak tahu pun siapa korang. Well, lagi baik kalau haters banyak nih. Korang dah tak perlu nak kutuk belakang. Mehh kutuk kat Uyul terus. Hahaha.



WIDGET TOP COMMENTOR DI BLOG UYUL ROSLI | Salam. Kalau korang semua perasan, Blog Uyul dah ada widget top commentor. Ini semua gara gara excited kalau tengok blog rakan rakan lain ada widget nih. Widget Top Commentor di Blog Uyul Rosli ini baru je Uyul install kejap tadi.


Seronok bila ada widget sebegini. Ianya antara cara untuk Uyul hargai usaha rakan blogger yang rajin singgah ke blog Uyul. Uyul dah 2 kali dapat hadiah dari blogger Hernee Nazir dan Ana Suhana sebab jadi top commentor di blog mereka. Maybe lepas nih Uyul boleh bagi hadiah dekat rakan blogger yang put an effort kan?

Dikesempatan ini Uyul nak ucapkan ribuan terima kasih pada rakan rakan blogger yang lain yang sudi singgah blog Uyul dan komen dekat setiap entri Uyul. Jasa kalian sangat dikenang. Terima kasih sebab terus sokong Uyul. Kadang kadang baca komen pun boleh tergelak tauu.



TUTORIAL MASUKKAN WIDGET TOP COMMENTOR KE DALAM BLOG

Korang yang nak masukkan widget top commentor nih dalam blog masing masing, boleh pergi ke Widget Top Commentor.

Seterusnya, isi form di bawah. Dan klik "Add Widget".



Maka akan tertera seperti ini. Dan klik "Add Widget".


Taraaaaa SIAP! Korang boleh adjust kedudukan widget dekat Layout. Selamat mencuba!!

TIPS KURUS TANPA NASI | Salam. Fedup sebenarnya Uyul nih. Dah dekat sebulan berat statik je tau. Tak reti nak turun turun lagi. Apa lagi duk lah cari tips nak kurus terjumpa pula tips kurus tanpa nasi. Haaaa, boleh ke tak makan nasi nih Uyul? Hahaha.

Actually ada sorang blogger bagitahu yang Uyul mungkin mengalami Plateau. Plateau tu apa? Plateau tuh adalah penurunan berat yang statik. Dah bersenam teruk teruk, makan dah control habis tapi berat masih statik. Haaa itu yang Uyul alami sekarang. sampai rasa nak give up pun ado. Tapi mana boleh give up awal awal. Kena usaha bagi kurus jugak. So, Uyul sekarang nak amalkan diet tanpa nasi disamping bersenam.





TIPS KURUS TANPA NASI


1. Bersedia Mental & Fizikal
Penting untuk kita buat persediaan mental dan fizikal. Hal ini kerana, bagi Uyul apabila kita mahu ubah pola makan dan cara hidup kita, kita perlulah kentalkan hati kita. Bukan mudah nak ubah lifestyle kita. Yelaaa dah terbiasa makan nasi, terbiasa makan apa je yang kita nak makan, tiba tiba kena ubah gaya hidup, bukan takat tubuh sahaja terkejut bahkan mental pun akan turut rasa perubahannya.



2. Ambil Sarapan Pagi
Yang ini sangat penting. Sebenarnya, proses pencernaan berlaku pada waktu malam ketika kita tidur. Terang terang bila kita bangun pagi, kita akan berasa lapar. Pengambilan sarapan pagi amat penting supaya kita dapat tenaga yang cukup untuk buat sebarang aktiviti. Kebiasaannya Uyul akan ambil segelas susu rendah lemak atau pun sekotak susu full cream dan juga makan sepinggan mee hoon goreng. Kalau malas sangat, Uyul akan makesure untuk makan sebijik telur rebus.

3. Banyakkan Minum Air Putih
Uyul tak ada masalah untuk minum air putih. Ada sesetengah orang memang susah nak minum air putih. Kalau Uyul, setakat 3L sehari Inshaallah mampu sangat sangat. Cumanya rajin lah pula ke bilik air. Kepentingan minum air putih nih adalah, dia akan buat kite bertahan untuk rasa lapar. Uyul pernah cuba tak makan nasi, tiba tiba lapar ya amat. Minum air putih segelas, rasa lapar terus hilang. Dan satu lagi, kita kenalah train diri untuk kurangkan pengambilan gula dalam badan. Cara paling mudah adalah minum air putih.

4. Makan Sayur dan Makanan Berprotein Tinggi
Pada waktu makan tengahari, Uyul dah mula tak sentuh nasi. Uyul lebihkan sayur dan makan berprotein tinggi seperti ikan dan ayam. Perlu diingatkan, kita memang WAJIB ambil makan tengahari supaya boleh cut untuk makan malam. Uyul kalau tak makan tengahari memang belum sempat sampai malam dah melepek keletihan.

5. Makan Buah-buahan
Pengambilan buah buahan pada waktu malam sebagai santapan malam adalah baik untuk kesihatan. Umum sedia maklum bahawa buah buahan mengandungi zat dan vitamin yang sangat diperlukan dalam tubuh badan kita. Uyul pula suka makan epal hijau, pear hijau dan jugak anggur hijau. Malam nih kena restock buah lah ceritanya nih sebab stock dah habis.

6. Dapatkan Rehat Yang Cukup & Bersenam
Untuk dapat berat yang ideal, rehat perlu cukup dan senaman perlu dilakukan sekurang kurangnya sejam sehari. Kalau cut makan tapi bersenam pun malas, memang tak boleh laa nak dapat berat yang ideal. Uyul sebelum nih masalah tak control makan, pergi gym tapi berat tak nak turun. Haaa itu sebab lah Plateau jugak tuh. So lepas nih memang kena control semua. Control makan, bersenam dan kurus kembali!



So, ini sahajalah TIPS KURUS TANPA NASI dari seketul Uyul. Semoga Uyul bersemangat semula untuk dapat berat ideal macam dulu dulu. Haihh lahh. Obses nak kurus punya pasal.




SIFU UCAP TAHNIAH | Salam. Yayyy!!! Akhirnya job wedding one of my friend dah berjaya disempurnakan hujung minggu yang lalu. Alhamdullillah. And as usual, Uyul memang akan mintak sifu critic and comment artwork Uyul. Sifu ucap tahniah, Uyul excited yayyyyy!



Pagi pagi masuk office update blog semata mata nak share berita happy macam nih. Hahaha. Poyonyaaa Uyul. Btw syukur. Atleast kita tahu apa yang kita buat tuh ada improvement. Tak ada lahhh macam syok sendiri tekan shutter.





DIRISIK UNTUK JOIN ART AND SOUL SOCIETY

Dan kebetulan terperasan status Facebook sifu. Ehh ada nama kita lahhhh. Terselit antara nama team A&S Society yang lain. Huwarghh terharunya. Actually, ramai dah photographer Batu Pahat yang ajak Uyul untuk join team dorang. Pada peringkat awal Uyul memang tolak sebab Uyul tahu tahap kemampuan Uyul kat mana. Barang kamera yang Uyul pakai pun tak cukup power. Masih tak lengkap lagi. Sehingga lahh Uyul dirisik oleh Abang Yuz untuk join Art and Soul Society (A&S Society). 


Dan Uyul dirisik untuk join A&S Society sebagai one of expertise yang boleh keluarkan pakej Kad Kahwin. Itupun lepas Uyul secara tak langsung promote Kad Kahwin yang Uyul design di Facebook. Kiranya, kalau Uyul join A&S Society, Uyul bawak nama Redzney Creative Network lah. Secara tak langsung Uyul boleh belajar banyak benda tentang Photography. Yang paling Uyul terharu, dalam ramai ramai Photographer yang risik Uyul untuk join dorang, Abang Yuz je lahh yang percaya pada artwork Uyul. Maksudnya dia letakkan kepercayaan untuk Uyul buat job dia. Untuk dapatkan kepercayaan seseorang, itu benda paling susah. Pulak tuh kita nih newcomer, dan kita tahu kita belum mampu nak hasilkan hasil kerja yang baik setanding Profesional Photographer yang dah lama dalam bidang nih. Thanks abang Yuz sebab percayakan Uyul.



Tak mudah Uyul nak teruskan apa yang dah Uyul lakukan sekarang. Tapi sebab dah mula, takkan nak simply stop. Uyul sacrifice banyak benda dah. Gadjet bukan murah. Dan harga barang kamera memang mahal. Sangat MAHAL. Thats why kalau tengok market price untuk pakej Photogrpahy, sangat cekik darah. Tapi once Uyul dah masuk dalam bidang nih, baru Uyul tahu kenapa harga pakej Photgraphy boleh cecah ribuan ringgit. Itu belum penat lelah kita lakukan amanah yang dah client serahkan pada kita. Uyul pernah demam on off sebulan tau lepas buat job 3 hari berturut turut. Haaa masa tuh memang fikir nak giveup dah. Tapi semangat tuh masih ada lagi. Jadi kita teruskan sahaja apa yang dah kita mulakan.

TIPS UNTUK YANG BARU NAK BERJINAK JINAK DALAM BIDANG PHOTOGRAPHY

Uyul tak lahh pandai nak bagi tips. Tapi apa yang Uyul boleh share, kalau nak berjinak jinak dalam bidang yang super mencabar nih, kena kuat mental dan fizikal. Antara tips yang Uyul lakukan dari awal ialah:

1. Cari ilmu dari sumber yang boleh dipercayai.
Ini penting. Dalam apa yang kita buat, kalau tak ada cikgu, maknanya kita buat kerja sia sia. Tak kira lah cikgu tuh dari Youtube ke, masuk kelas ke, belajar dari kawan ke. Asalkan kita tahu ilmu tuh ilmu yang memberi manfaat.

2. Lengkapkan peralatan kerja untuk hasil yang baik.
Haaa yang ini lagi laaa sangat penting. Bukan sekadar ada kamera sahaja kita dah boleh nak buat job wedding. Kena ingat client nih kahwin sekali je. Jangan sampai kita kejarkan nak keuntungan tapi hasil kerja untuk hari bahagia client ke laut. Macam Uyul, Uyul kumpul sikit sikit barang kamera dari body, lens, flash, trigger dan lain lain tuh sikit demi sikit. Memang nak beli sekelupuk tu tak dapatlahhh. Modal memang besar.

3. Rajin tengok artwork orang lain.
Yes, yang ini memang Uyul praktikkan. Dan kebetulan Uyul kerja di syarikat percetakan untuk custom album. So Uyul memang terdedah dengan banyak artwork dari abam abam photographer. Thats was my learning process actually bila hari hari dah ngadap hasil kerja orang, dan kita pun mestilah put an effort untuk belajar buat artwork macam tuh. Kiranya artwork orang lain tuh adalah sumber rujukan Uyul.

Okay, itu sahajalah cerita sifu ucap tahniah dekat Uyul hehehe. Nanti Uyul update artwork Uyul okay! Jangan lupa follow Facebook Page FlashSync Photoworks dan Instagram @flashsync.co.

Thanks for reading korang!



PROMOSI SEHINGGA DISEMBER 2017!!
NIKAH + SANDING HANYA RM1300!

Ada yang masih tak ada Photographer untuk majlis korang? Boleh WhatsApp Uyul +60137766426, kita deal sampai jadi. Promotion untuk pakej Nikah + Sanding ini akan tamat sehingga hujung tahun 2017. Haaa. Untuk pengetahuan Uyul cover seluruh Malaysia (T&C). Kalau nak tengok artwork Uyul, banyak dekat Instagram FlashSync Photowork.