CERITA SATU HARI SATU MALAM DI BUMI MELAKA



Yuhuuui-- Hai semua.
Bila SI GEMOK di make over oleh si cantik manis Bia Mansur, huiii tak sabar nak jadi raja sehari.
Tak sabar nak cecantik cecantik macam nih.
 Hahaha (✿◠‿◠)


Nak dijadikan cerita, aku ke Melaka sebab nak buat Clearance. Ye laaa kan dah grad dah. Dah habis Degree dah. So memang kena buat clearance. And dah alang alang tuh aku jumpa customer sekali lah. COD #urpocketalbum. (Nanti aku amik mood update pasal business aku oke?) So lepak Melaka satu malam. Stay bilik Bia. Borak borak sampai tertidur. Punya lah kepoh makcik Penang sorang nih. Padahal kitorang tak pernah rapat pun. Rapat chit chat chit chat pun dalam Facebook. Fuhhh. Bila pagi bangun tidur, aku memang tak ready nak pergi HEA awal awal. Confirm sesak punya. So aku malas nak naik waktu peak hour, aku naik HEA around 11:00 am macam tuh. 


Punyalah berhati hati aku nak siap siap tak nak bagi Bia terbangun. Sebab malam tuh Bia baru balik dari KL so tak nak lahh ganggu dia tidur. Lagipun kelas dia jam 1:00 pm. Mungkin sebab aku bising sangat bukak pintu, Bia tersedar pulak. Haa terus dia cakap nak siapkan aku. Kebetulan masa tuh aku tengah tepek eyeliner. Haaa hamekkk kau. Dekat 45 minit jugak lah dia make over aku kan.

Masa tuh memang aku cakap,


"Bia tak mahu heavy sangat tau. Akak nak jumpa Madam Ain.
Kang terkejut Madam tengok akak."


"Tak lah kakak. Bia touchup sikit sikit aje."



Jengg jengg. Masa untuk pakai shawl. MashaAllah haihh. Menjerit jugak lah aku sebab malu siot tengok muka sendiri lepas dimakeoveroverkan si Talented Senyorita Bia Mansur nih. Adoi. Memang malu habis masa tuh. Punya lah call Kak Long mintak Kak Long teman aku pergi HEA. Ajak si Bia nih lagi lah dia tak mahu teman. Malu siot!  Last last aku mintak tolong Mas teman aku. Sumpah malu weyhh. Sebab aku rasa macam bukan aku jer kat depan cermin tuh.



Yang paling aku geram, Kak Long siap cakap, 


"Hai selama nih boleh jadi Lone Ranger, takkan hari nih tak boleh jadi Lone Ranger."


Perghh punya sedih masa tuh takde orang nak teman aku. Kuangg asam tol Kak Long! (╥︣﹏᷅╥)


*******



Naseb tak heavy. Kening kemain dia lukis, cantik weyh. Sumpah cantik Bia buat kening aku.
Rasa nak menikah time tuh jugak. Nak tayang kat shuben. Hahaha.




*******


Haaa tengoklah muka aku lepas dimakeoveroveroverdose. Haha. Memang nak gerak pergi KBM tuh aku rasa student student kemain tengok aku atas bawah. Memang nampak macam aku Lecturer dah time tuh. Malu weyhh malu. Jatuh ke gaung terus confident level aku.  Jalan pun aku menyorok belakang Mas aje. Memang pandang bawah. Punya tunduk sebab tak nak junior perasan aku. So lepas settlekan Clearance, berjalan sampai ke Kolej Tun Mamat, sebab nak amik sign semua tuh, aku terus jumpa Madam Ain. Sebab dah alang alang kat Level 13 kan. Sign Miss Zarina memang aku ketepikan dulu. Nak jumpa dia last sekali. Sebab tahu dia takde kat office time tuh.


Tapi aku memang dah jangka. Memang Madam Ain akan terkejut habis tengok aku karang. Mana tak nya, aku dah lah nak submit softcopy Thesis kat Madam. Lepas tuh datang siap melawa bagai pulak. Adoi. Madam punya expression muka memang terkejut weyh. Hadoo. Siap Madam tanya, "Eh, awak dah nak kahwin ke?" Ehh ehhh Madam nih main kasar pulak. Saja je nak bakao hati kita nih macam lah dia tak tahu yang kita nih dah clash dengan mamat poyo tuh. Hahaha. Nih mesti kes Madam ingat aku dah baik semula dengan mamat tuh. Choi lahhh Madam. Tapi tak pe Madam, saya aminkan aje. Mana tahu termakbul semua doa, hujung tahun nih boleh kahwin ye tak. AMINNNNN!


Hahaha


And after jumpa Madam Ain, aku turun Level 5, jumpa Miss Zarina pulak. Adoii. Hapakkk ahhh. Ayat pertama diaaa "Ehhhh lainnyaaa awakkk Waneyyyy." Perghh merah Mak Ngah dah aku rasa pipi aku yang gebu nih masa tuh. Dah settle semua benda, aku laju laju ajak Mas turun. Sebab nak pergi makan dengan Bia dan Kak Long. Padahal aku nak lari, tak mau nampak lecturer lain. Malu Makkknakkk! ≧◉◡◉≦


Dah settle semua tuh, apa lagi selfie selfie lahh dik oi. Perempuan dengan kamera mana dapat dipisahkan. Haaa sebab itu aku berdoa semoga jodoh aku dengan Photographer. Seronok siot ada orang tukang amikkan gambor. Hahahahahahaha AMIN YA RABBAL ALAMIN.





Senyorita Bia Mansur.

Terima kasih dik, sebab transform akak jadi cantik walau sehari.
Si Gemok nih terharu sangat sangat sebab dapat merasa lelawo. Heyyy, INSECURE tak? 
Walaupun cuma fake Uyul, aku tetap Uyul Si Gemok yang berjanji akan kurus dan cantik. 
Supaya mamat poyo tuh menyesal sebab tinggalkan aku.

By the way,
Semoga Bia dan Firdaus maju dalam dunia fotografi. 
Sorang MUA, sorang Photographer.
What a perfect match, Masha Allah.
Cepat sikit kahwin sayang, akak tak sabar nak pergi Penang!

Muahhh untuk Bia!!!









Masatiqah.

Terima kasih sebab teman akak ke hulu ke hilir dari pagi sampai tengahari.
Dari awal sampai akhir buat clearance.
Dengar celoteh akak itu ini.
Kesian Mas sebab terpaksa siap awal awal sebab kene teman akak yang low confident level bila di transform cecantik cenggitu.

Muahhhh untuk Mas!!






Zurinahidayah.

Kak Long, terima kasih sebab sudi dengar luahan hati kita dari sejak Kak Long sem 4 sampai sekarang.
Terima kasih sebab Kak Long selalu bagi semangat supaya kita teruskan hidup.
Sentiasa berdoa pada Allah dicepatkan jodoh dengan orang baik baik.
Kak Long selalu cakap, redhakan hati.
Memang payah tapi usaha. Tak boleh nangis nangis selalu.
Muahhh sayang Kak Long!

Muahhhh untuk Kak Long!!!






TAMAT CERITA SATU HARI DI BUMI MELAKA YANG MENYIMPAN 
1001 KISAH AKU DAN DIA.



Dan aku kalau boleh dan seboleh bolehnya tak mahu dah jejak Melaka lagi.
Pakkal je lahh Konvo nanti dekat Melaka.

Hurmmm.


Love,
Uyul Rosli

Keputusan Peperiksaan Akhir bagi Semester 2/2015 dah lama diumumkan. Dah nak masuk 2 minggu dah pun. Tak terlambat kan untuk aku ucapkan tahniah for those yang berjaya score Final Exam dengan CEMERLANG? So tahniah guys! Yang mana masih tak dapat nak capai target. Atau masih suam suam suku pointer tuh, takpe usaha lagi. Mana yang memang dah semester akhir, memang dah tak boleh nak naikkan CGPA, takpe, rezeki bukan pada berapa tinggi CGPA kau tuh. Bukan mati pun tak dapat 4 Flat, bukan mati pun tak dapat Ijazah Kelas Pertama. Ingat satu, rezeki semua dari Allah.


So guys. 4 Flat dan Ijazah Kelas Pertama. Alhamdulillah. Syukur Allah. Rezeki aku kali ini. Dari Diploma memang setiap sem aim nak dapat 4 Flat. Ngam ngam Allah bagi masa semester terakhir. Syukur syukur syukur. Walaupun aku tak dapat sarung selempang pink sebab terkandas di Semester ke 4, tak apa lah. Allah dah hadiahkan benda lain untuk aku. Dapat Anugerah Tokoh Kepimpinan masa Majlis Pra Graduan. Ya tuh nanti aku cerita lain hokey? 



SEMESTER 3

SEMESTER 4

SEMESTER 5

SEMESTER 6


Sadis sebenarnya sebab tak boleh nak kekalkan Anugerah Naib Chanselor. Boleh baca kat SINI. Takde rezeki nak pakai Selempang Pink masa Konvokesyen nanti. Aku dah habis nangis masa Semester 4. Memang sedih gila bila pointer aku sikit lagi nak Dean. Nak buat camano, rezeki tak berpihak pada aku. Punya lah pulun masa Semester 5 sebab nak naikkan lagi CGPA. Memang waktu tuh dah dapat Ijazah Kelas Pertama dah, cuma kalau boleh nak lah CGPA tuh boleh tahan tinggi macam masa Diploma. Dulu Diploma CGPA aku kemain CGPA 3.75. Nih Degree nak dapat 3.5+ pun payohhh. So masa Sem 5 tuh dapat naikkan lagi CGPA. Dapat lah 3.53. 


Aku nih pulak jenis memang tak boleh berpuashati. Memang kalau boleh nak tamak lagi. Sebab tuh masa Sem 6, aku pulun buat FYP punya nak rak. Walaupun time tuh, hampir 4 bulan aku down gila nak mati weyh. Ahhh dia punya give up tuh sampai rasa nak stop study. Takde sapa tahu aku sampai STRESS, sampai jumpa Psychiatrist. Punya lah stress gara gara putus cinta. Naseblah waktu tuh baru bulan pertama internship. Masuk jer bulan 4, aku dah nekad, hanya aku jer yang boleh ubah semua benda. Aku memang nekad nak fokus pada Final Sem. Aku memang nekad nak buktikan yang perempuan meroyan kene tinggal pakwe macam korang cakap tuh pun boleh dapat 4 Flat.  


So masuk jer bulan kedua intern, masa tuh bulan April, memang aku start collect information, analyze problems yang berlaku dekat KPJ Kluang, decide system apa nak buat. Well, aku student Office System, so memang Final Project kene create satu system dekat organisasi yang aku intern. In one week, aku dah tahu dah system apa aku nak buat. Lepas dah dapat information, aku decide pulak nak pakai software apa nak buat system tuh. So fikir punya fikir, nak tak nak kena pakai Adobe Dreamweaver. Pandai ke tak pandai, aku dah takde Faizi Redza untuk ajar aku semua benda. Memang aku explore sendiri doe software tuh.  Ye lahh masa tuh dia tinggalkan aku terkontang kanting. Kalau aku tanyaa pun, dia memang lokek gila ilmu nak tolong aku. Memang kene usaha sendiri semua benda.


Syukur, Allah permudahkan doe. Akhirnya after sebulan aku explore sana sini, refer pakcik Google, mintak pandangan supervisor aku, siap jugak system aku. Yes, e-Recruit System. Nanti ada masa aku cerita pasal e-Recruit System nih hokey? Boleh share tips untuk adik adik junior jugak. Selain buat system nih, aku pun kena bahagi masa untuk buat Thesis jugak. Thesis pun penting bhai. Tapi syukur, Thesis aku dah sampai dipublish pun. Alhamdullillah.







Nih antara screenshot system yang dah aku buat. So adik adik Junior, dah dapat idea nak buat system apa tak? Nanti aku update lain oke. Inshaaallah, korang boleh score dapat A kalau buat system pakai Dreamweaver.


Back to result Semester 6. Syukur, aku dapat 4 Flat. Memang waktu tengok Result memang menangis gila babengg doe. Happy dia MashaAllah. Allah je tahu betapa aku dah berjaya buktikan aku mampu dapat 4 Flat walaupun stress nak mampus 1 Sem gara gara PUTUS CINTA. Perghh. Syukur. Syukur. Syukur. Sampai ke hari nih aku masih tak percaya doe. Masih tak percaya aku mampu dapat A untuk kedua dua subject.


Sebenarnya, korang percaya tak. Untuk berjaya, tak perlu nak usaha bagai nak rak pun. Tak payah sampai takde life nak hangout dengan kawan kawan. Korang masih boleh enjoy the life macam biasa. Korang nak dating dengan pakwe ke, nak bercuti sakan, ke tak nak pergi kelas ke, buat jer lah. Cuma kena tahu jaga batas korang as a final year student. 



80% DOA, 20% USAHA. 

Sungguh. Aku buat macam nih. Bukan kata aku up usaha aku. Sama je usaha aku dengan sebelum nih. Lagi malas ada lah sebenarnya. Tak lah sampai nak buat notes bagai sebab ye la kan internship. Apa lah sangat. Pergi kerja balik kerja. Balik kerja pun bukan aku siapkan Thesis ke, siapkan system ke. Memang tak laa. Aku balik kerja, basuh baju, masak, pukul 10 dah terbongkang. Penat siut kerja. Balik kerja tidur jer lah hoi. So bila nya aku siapkan System dan Thesis? Aku guna kan masa kat office sebaiknya. Kalau takde kerja dari supervisor aku, memang aku pulun siapkan FYP. See. Mana ada kau usaha banyak pun. 


Sebenarnya DOA ya DOA. Sungguh. Aku serah semua pada Allah. Aku tak bohong. Memang berkat 4 Flat nih berkat doa Mak, Abah. Dekbil, Nenek. Atok dan Adik depan Kaabah. Memang aku mintak sangat dorang doakan aku dapat 4 Flat masa dorang mengerjakan Umrah akhir bulan 5 tuari. Yes, bohong lah kau boleh dapat simply simply apa kau nak kalau tak usaha. usaha tetap usaha. Tapi cara kau usaha tuh macam mana? Allah yang nilai semuanya.


Okey lah meh aku share tips lain. Selain usaha aku dan doa dari ahli keluarga aku, aku sendiri ada cara mohon pada Allah. Aku harap perkongsian aku nih korang tak salah anggap. Lillahitaala, memang takde niat nak bongkak. Camni, aku masuk kerja jam 8:30 am. Aku akan makesure aku sampai offie jam 8:00 am. Letak beg, letak barang semua dekat workstation, terus aku pergi Surau. Amik wuduk, solat Taubat dan solat Dhuha. Bukan lama pun, dalam setengah jam dah boleh siap. Ngadap Allah, mintak Allah murahkan rezeki aku. Mintak Allah bagi kesihatan yang baik. Mintak segala mintak lahh aku cakap. Aku rasa, ini lah berkat aku solat Dhuha tiap pagi, disamping berkat doa Mak Abah dan ahli keluarga yang lain. Korang jangan lah sombong nak mintak, sebab Allah tuh langsung tak lokek. 


Serius aku cakap. Allah makbulkan doa aku sampai aku malu. Malu sebab aku bukan Muslim sebenar. Dulu banyak buat dosa, ikhtilat dengan lelaki tak jaga. Tapi ye la. Dosa tuh semua yang gelapkan hati aku untuk terima ilmu. Bersyukur jugak sebab aku putus dengan Faizi walaupun hakikatnya aku sayang gila babeng kat dia. Dan hikmahnya, Allah hadiahkan 4 Flat untuk aku. Berulang kali aku cakap dekat Faizi, kalau dia tak tinggalkan aku, aku mungkin takkan dapat 4 Flat. Ehh, takde lahh aku bukan suruh korang putus dengan pasangan masing masing. Tapi aku mohon, jaga ikhtilat, jaga batas. Kalau ada duit lebih, tak usah lah nak couple lama sangat, nikah terus kan best tuh. Ehhh nih pahal masuk tang cinta nih Uyul? Hahaha.


Haaa. Okey lah guys. Sampai sini jer kisah 4 Flat aku. Nih pun aku update sebab lama benar duduk dalam draft. Asek takde mood je nak taip entry nih. Ohhh YES! Kejap kejap lagi aku update pasal DOMAIN DOT COM aku yer. See, Uyul dah ada Domain sendiri bhai!



#sayauyuldansayasayangkanMalaysia


p/s :
Ampun maaf andai entry ini menggunakan kata kata yang mungkin membuat anda terisnggung. Astagfirullah, takde niat nak bongkak dan riak atas rezeki Allah. Sekadar my-just-2-cent. (>‿◠)✌


Oh yes, nak tips belajar dari aku? Boleh baca SINI.






I'm still fall in love with same person.
Did you know that it is kind of idiot things?

Please move on Uyul.
Allah promise something good for you if you let Him to choose.
Allah have His better plan. 100% better plan.
Believes on Him.




I hate myself.
For not letting you go as easy as you did to me.
Are you human, Faizi?

(╥︣﹏᷅╥᷅)





Yabedabedu~~~

Hari nih last day aku berkhidmat disini.
Segala bagai ilmu sudah dikaut, segala bagai kenangan yang tercipta sangat bermakna buat aku.
Cuma satu, aku harap, segala ilmu yang aku peroleh mampu menjadikan aku seseorang suatu hari nanti.


Nanti ada masa aku hapdate oke? Kena fokus settlekan report!


Kbye~~

(>‿◠)✌


Daisypath Anniversary tickers


Malam tadi sampai rumah nampak ikan kembung masak asam pedas yang Mak masak. Sebab tuh cancel nak celebrate birthday Abah semalam. Sebabkan dah pukul 10 pm dan aku mengantuk tahap raban sampai siap tanya Mak, "Mak, kalau Mak, Mak makan ke Mak tidur Mak? Ngantuk gila nih Mak." Dah Mak kata, tidur jer lah, aku pun terpaksa melupakan menu kesukaan aku itu. So, aku plan bangun pagi nak ratah ahh lauk asam pedas tuh. Tapi disebabkan bangun pun dah 6:15 am, kemain berdesup desup aku turun naik bilik, dengan baju tak iron lagi, siap siap nak pergi kerja. Adeshhh.

So disebabkan itu, aku terpaksa melupakan asam pedas Mak dan bukak peti ais nampak telur dua biji. Balance daun sup dengan taugeh semalam pun banyak lagi. Apa lagi, siap jer pakai tudung, capai kuali, bukak api, curah minyak, pecahkan telur sebiji, pecahkan sebiji lagi, campak daun sup, campak taugeh. Balik balikkan, dah agak kering, angkat. Isi dalam tupperware. Bawak pergi office.


Andddd taraaa! Breakfast dekat office pagi nih.





Andd annddd.. Lawannya adalah Green Tea suam! Yabedaaa beduuu!


Perfect match auwww~~




Alhamdullillah. Syukur atas nikmat Allah berikan hari ini.


Degree life will be end soon.
Seminggu sahaja lagi.
Seminggu tak lama pun.
Enam hari jer lagi.
MashaAllah.
Kejap nya masa berlalu.



Puan Sri Nilamasayu Binti Mahassan



Haa, inilah dia telinga aku, kepala aku, tangan aku, kaki jer Puan pakai kaki aku sebab dia suka mintak tolong aku ngulor sana sini hantar document haha. Well, inilah dia cikgu aku sepanjang internship period nih. MashaAllah haih. One word. HEBAT! Puan Sri sangat hebat doe. Sangat sangat hebat gila sampai tak boleh describe! Yang paling aku suka sangat, dia suka share experience dia pada aku. Tak lokek langsung bercerita itu ini itu ini.


Dari awal intern sampai lah ke minggu ke 15 nih, ada jer benda dia share sampai aku boleh bersemangat nak kerja, bersemangat nak siapkan homework, bersemangat nak sambung study. MashaAllah. Terima kasih Puan. Terima kasih kerana treat saya sebagai seorang anak didik, bukan staff bawahan.

"Yang penting kalau awak nak confident, awak kena fokus."


Nasihat pertama dia di hari pertama yang aku tak pernah lupa sampai sekarang. Alhamdullillah. Aku bersyukur gila sebab inilah rezeki yang Allah pinjamkan kat aku. Puan Sri. Yepp. Dapat supervisor yang baik, tak pernah aku terfikir.


"Yang penting awak buat Thesis nih, awak tahu apa awak buat. Kalau tak ruginya haih ada Degree."


Puan Sri baik gila doe. Baik gila. Baik gila sampai FYP System pun aku akan refer kat dia. Mintak pendapat dia. Sampaikan FYP Thesis pun aku selalu tanya dia. "Puan, kalau macam nih kan, result dia jadi apa puan, and kalau gini pulak jadi apa pun." Dan dia takkan lokek punya curah idea kat aku, ajar aku cara dia siapkan Thesis. Ajar aku time management, self management. Oh tuh belum lagi kerja kerja clerical yang dia ajar. Memacam doe.


Puan Sri baik gila doe. Baik gila. Siap bagi semangat pada aku masa aku down gila babi sebab en.Merah tinggalkan aku. Yepp, aku tahu doe dia nampak aku nages. Kahkah. Macam bangang jer rasa sebab boleh pulak melalak sambil buat kerja. Siap Puan cakap, "Yang dah pergi tuh, biarkan jer pergi. Satu hari nanti akan ada lelaki yang tahu hargai awak." Padahal langsung tak cerita apa pun dekat dia tahu. Nih mesti kes dia baca status Whatsapp aku yang macam bangang tuh. Kahkah. By the way syukur aku sudah sembuh dari luka-tak-berdarah-bagai-ditusuk-sembilu. 


Kadang kadang Allah sembunyikan MENTARI
Lalu Dia datangkan HUJAN DI TENGAHARI
Kita tertanya tanya kemana hilangnya MATAHARI
Rupa-rupanya Allah berikan kita    PELANGI   


Nak cerita pasal kerja, takkan habis kan? Cuma nya syukur Alhamdullillah. Bermacam macam masalah aku hadapi masa mula mula apply tempat praktikal. Sedang berpraktikal pula diuji dengan kehilangan "dia". Bertambah stress dengan FYP bagai. Rupanya, Allah hadirkan manusia berhati mulia seperti Puan Sri. Yang sentiasa support stranger macam aku nih, yang anggap aku macam anak sendiri. Syukur Subhannallah. Rezeki Allah pinjamkan untuk aku. Semoga Allah rahmati dan berkati hidup Puan. Saya sayang Puan, tau?



Alhamdullillah.


Daisypath Anniversary tickers







              BAHAN BAHAN :              
Bawang Merah 3 ulas
Bawang Putih 2 ulas
Telur 6 biji
Ikan Goreng 2 ekor
Daun Sup
Cheesedale 2 keping
Kewpie Mayonis
Planta
Garam


          CARA PENYEDIAAN :          
Cairkan Planta. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris. Tumis sampai naik bau. Dah agak kekuningan, pecahkan telur. Bubuh garam secukup rasa. Kacau rata. Masukkan daun sup dan ikan goreng yang telah disiat siat. Kacau rata lagi. Masukkan Cheesedale. Tutup api. Akhir sekali masukkan Kewpie Mayonis. Kacau rata. Hidang. Siap.



          TIPS :          
♥ Guna Planta supaya telur yang digoreng tuh tak lah oily sangat. ♥
♥ Kurangkan garam kalau boleh. Sebab Mayo tuh dah masin. ♥
♥ Guna Kewpie Mayo. Low fat. Lagi banyak lagi sodap. ♥
♥ Daun Sup bubuh banyak sikit perghhh pedepawww sodap hoi. ♥
♥ Ikan goreng tuh goreng garing garing. Tapi kalau tak nk bubuh pun tak pe. Optional jerk. ♥
♥ Aku main slamber jer try resipi nih. Takde Google ape pun. Konon power puihh! ♥



Kbye.
Selamat berDiet Atkins.

(ɔ◔‿◔)ɔ ♥




SENYAP. Noktah.

*hembus nafas panjang - sambung

Sedar diri di mana langit kau junjung dan di mana tanah kau pinjam untuk berdiri.
Selagi kau tidak punya apa apa untuk kau bangga, jangan sesekali kau menongkah arus. Jangan sesekali mendabik dada.

Senyap. Berlalu pergi.