Salam, hye uols!




..Selamat Datang ke Tanah Rata, Cameron Highlands..




Seperti dijanjikan, Montela kembali dengan entry terbaru. Oppss!! Nope, entry terbaru tetapi Contentnya masih tetap sama seperti entry sebelum ini, before this!! Haha.. Da jadi macam trade mark si Zahid lar pulak.. Alaa, pakwe si Sarah Lah comei tuh.. Eceh!! 


Oke, nak mula dari mana?? Haa, mula dari UiTM Melaka dan berakhir jugak kat UiTM Melaka lar kan? Memang sengal Montela nih. Siyes, pengalaman daki Gunung nih memori paling indah. Memey ar org kata Gunung Perdah, Gunung Jasar dan Gunung Berembun tuh tak setinggi Gunung Kinabalu ataupun Gunung Everest. Bukan puncak yang dikejar, tapi perjalanan nak ke puncak tuh lar yang ingin dilalui. Siyes, pengalaman sepanjang perjalanan nak ke puncak tuh, tak dapat dibeli dimana mana. Ade korang dapat kat Shopping Mall? Paling paling kat Times Square?? Ade ker?? Kat Kedai Runcit Pak Rahmat pun takde weyh!! Ape egat senang ke nak sampai ke tahap tuh? Kalau takde semangat yang tinggi, takde semangat yang kuat, uols egat boleh ke berada di puncak???

Hello, uols!! Duit pun tak laku lar weyh atas gunung tuh! Bukan gunung jer, masuk hutan pun kalau dah sesat, ape egat ade Warung Pak Jonet ker? Egat boleh beli baju saiz XS kat dalam hutan ker? Simpan siap siap lar duit korang tuh. Takde nilai langsung. Siyes, macam tuh lar pengalaman mendaki gunung. Setakat Jungle Tracking kat Gunung Ledang, ape ade hal?? Gunung weyh!! Mencanak kot!! Ade ker uols dapat dengan membeli atau menyedekahkan duit kepada si polan untuk dapat kan title "Kami Pendaki Tegar!!" Tak dapat weyh. Kalau ye pun uols boleh beli Sijil Penyertaan tuh, pengalaman yang dirasai tak sama! Siyes, rugi sape tak join.

Montela rasa bersyukur kerana Roomates dan ExRoomates Montela pujuk Montela pergi. Padahal, dari awal Montela lar paling bersemangat. Pahtu last last minit tak jadi sebab si Zahid ar, dia kata nak 19 orang je pergi dari Batch 32!! Haha!! Tapi, see ar!! Satu bilik weyh pergi! Tun Senaja 1304 semuanya daki puncak yang sama. Thanx to Chacha Besar, Chacha Kecik, Rozi Buffering dan Fifi Comei. *Thanx sahabat, kerana sampai akhirnya, korang berjaya pujuk aku! Siyes, uols tahukan, Montela nih kalau bab bab bersemangat waja, mengalahkan Proton Waja. Mula mula tuh, Montela sorang je dalam bilik nak pergi. Montela pujuk sorang sorang suh pergi. Bila semua dah deal nak pergi, Montela pulak gedix tak jadi. Haha, memang kelakar kalau egat balik. Siap nages nages sebab tak dapat pergi.

Tapi akhirnya, Montela berjaya jugak sampai ke puncak. Thanx to Zahid dan Sarah selaku Ketua Projek dan Kekasih Ketua Projek. Hihi, jangan marah ye Suweeet Couple!! Haha.. BTW, kalau tak sebab ugutan si Zahid nih, memang Montela tak ke puncak ar jawabnya. Mana tak nya, Montela nak beli baju tuh sebab tahu memang tak dapat join. Lepas tuh si Zahid nih cakap, nak baju, kene join Trip nih. Bapak arghh!!!



Haa, see!! si Zahid nih ugut plak kan?? Tapi siyes, masa tuh Montela pujuk mak, terus bagi pergi. Siap hulur duit RM200 lagi. *Thanx mak, kalau mak tak bagi duit, Along takley gi gunung, x dpt pengalaman macam nih. Haha, panjang pulak Montela bebel. Harap maaf, baru intro jer nih.. Kih Kih Kih!!!

Oke, stop MerepekMeraban!!

29 Disember 2011, Khamis yang permai. Tepat jam 6:01 pm, dengan selamatnya Montela sampai ke UiTM tercinta dan dihantar oleh adik tersayang menaiki Saga FL buruk beliau. Sampai sampai jer, Roomates da menjerit jerit tengok Montela. Akhirnya pergi jugak Si Gemux nih!! Haha, ayat Chacha! Hurm.. Malam tuh takmoh da mata nih lelap. I'm eager sangat. Tak sabau nak pagi esok! Haha.. Kelakar sebab tak tido malam tuh, risau tak mampu daki 3 puncak!

30 Disember 2011, pagi Jumaat yang kecoh, Tepat jam 8:00 am, semua dah menggedix fotogedix sementara tunggu bas sampai. Tak caya ker We all menggedix?? Sat, tengok gambo!!



..Excited gile!! haha..

..Comei!! siyes, kami memang gedix!! Fotogedix..

..Eh, apesallah pulak bas sampai lambat??..

..Saya tahu saya comei bile buat muka macam nih..

..Memang, dlm baris main msg! terbaik lar Mae!!..

..Akhirnya bas smpai, tapi malangnya bukan bas kami..

..Pelajar UiTM Melaka yg gedix!!..

..Dalam bas da weyh?? Pixca credit to Fifi. *padan muka gmbar kau xde!!..



Oke, Gedix kan kami?? Haha.. Kejap, nak masukkan gambo bila dah sampai kat Camp Site. *Oppss, tak banyak gambo time nih, mana tak nye, sebuk memasing pasang khemah! Oke, tanak bebel banyak banyak lagi!! Jom tengok gegambo kat bawah nih. 

31 Disember 2011 sehingga 1 Januari 2012.. (Dua tahun tau nak daki gunung.)




..Selamat Sudeyh Sampai..


..Buat buat sebuk!!. haha.. sampai sudeyh!..

..Saya tahu saya comei. Paling comei!!..

..hari 1st, berjalan jalan sambil meWarmUpkan diri..


..Siti Aishah Abdul Rahman dan Siti Aishah Ramli, Uyul sayang korang!!..

..Kami Roomates Tun Senaja 1304 :))

..Jangan amalkan Rokok, Merbahaya!! *Cha, nih smua ajaran ko..

..Indahnya Ciptaan Tuhan..

..Adik Ain, comeinya awk!!

..Kembar ker?? haa.. Nih la Kekasih si Zahid. Hok yg kecik tuh k.. Yang Gemuk tuh bukan!

..Mulakan pendakian di Perkampungan Orang Asal!!..

..Kakak kakak yang comei.. *grr, Coleslaw akak sedap!!

..Sampai di puncak! Cantik sangat permandangan di sini..

..Hok yang tinggi tuh si Zahid!! Ketua Projek kami!! Yang Keding tuh skandal saya!! haha..

..Bahagia muka memasing!!..

..Tahniah Syazwani, akhirnya sampai ke puncak..

..Kami semua bangga jadi anak Malaysia!!

..*grr, orang panjat gunung, kau nak gi MP plak kan?? Memang atas puncak ade Mall..

..Abg dan kakak guider!
..Nih Chacha Kecik. *Siyes Cha, aku ske gambo ko yg nih!! Comei.. Nak jadikan adik angkat lar!


..*anak mama sayang.. kata Cha Besar kepada Fifi.. (Laila menyebuk!!)

..*grr.. hahaa.. bongek si Delete nih.. orang pnjat gunung kotor kotor, dy melawa lak!

..Abg guider terhangat! Euuwww!!! Duda anak dua nih!

..Terbaik!! Guider paling cool!!

..Guider Chong!!! Peace No War!

..*grr.. Mengapakah Adding?? (skandalku)

..Gempak tak?? Tinggi weyh!! Montela tak tipu kan??

..Iklan sebentar. Kesian kak Momo terkehel kakinya..
..Kami terBaik, terCool, terSporting..

..Apekah?? Menyempat?? haha..

..Haa, kan da kene tumbuk!! tido lagi!

..Bapak arghh!! Hensem budak nih.. 

..Indahkan ciptaan Maha Agung? kehidupan Orang Asal yang amat harmoni..

..cer tengok?? Cantik view nih. i loike..

..*hurm, ko lagi Delete!! bapak arghh!! Rock kan ko? Cha tetap comei!!

..Montela tahu Montela paling Comei. Sekian, TQ..

..Sempat lagi snap yer Fifi.. :))

..Menyempat kan abg guider!!

..Haa, kakak guider nih paling Comei. *kan kak Nad? Kak Fatin pun Comei! Fifi je x!

..Line Maxis plus Digi penuh weyh kat atas nih, Silap xde Wifi je. Haha!!

..Aksi kami bersama abg guider Hot! euwww!! Hot ker?

..Haha, cuti cuti Malaysia.


..Chacha Kecik dan Chacha Besar, korang terbaik!! *kerana korang, aku berada di puncak!!

..Puncak terakhir, Gunung Berembun!! 

..Kami terBaik!! Tahniah untuk semua!!

..Muka bahagia!!!.. :))

..*sweet kan?? Abg nih sweaper saya!! Dia jaga saya masa saya mendaki. Thanx abg!


..SEE!!! Sampai je ker puncak, da ade nama saya "Uyul."

..Kenangan paling indah!!

Oke, banyak dah nih gambau Montela upload. Dari petang tadi sampai ke malam haa, tak setel setel lagi entry nih. Btw, Thanx di ucapkan kepada abang abang dan kakak kakak guider!! Terima kasih kepada adik beradik yang banyak bagi semangat. Lebih lebih lagi kepada Roomates, ExRoomates dan CampMates!! Kerana korang Montela berada di puncak. Airmata nih tak mampu nak keluar biarpun kegembiraan mengatasi segalanya. 

Ada Tenaga, takde Semangat, mana mungkin kita semua berada di atas nun sana. Tanpa semangat yang adik adik Montela tunjukkan, Montela tak mampu gapai impian dan pahat harapan di Puncak Gunung Perdah, Gunung Jasar dan Gunung Berembun. Semoga jasa baik korang di balas dengan kebaikan. *aku sayang korang!!!

Uols, siapa kata kita tak mampu lakukan apa yang orang lain boleh buat? Siapa kata kita tak mampu pikul semua beban? Siapa kata kita tak kuat hadapi masalah? Siapa kata kita lemah?? Siapa kata kita melawan takdir Tuhan? Kita mampu lakukan semuanya!!!

Nasihat buat diri Montela sendiri, 

Uyul, kau mampu lakukan semuanya. Hadapi beban yang selama nih tergalas di bahu kau. Kau kuat, Uyul. Kau mampu hadapi semua dugaan yang Dia berikan. Kau mampu, Uyul. Kau kene egat, kau bukan sorang sorang dalam dunia nih. Merah, dan Warna Pelangi kau adalah semangat kau. *Thanx my dear FaiziRedza, Fifi, Chacha Besar, Chacha Kecik, dan Rozi. Kerana korang, 'Uyul' korang mampu bertahan sampai ke tahap nih. Uyul, kau mampu Yul. Kawan kawan kau di sekeliling kau akan bantu kau sebagaimana mereka bantu kau untuk mendaki 3 puncak tuh. Kau kene kuat dan terus kuat. Tuhan tak uji hambaNya kalau hambaNya tak mampu. SEE!! Kau mampukan Uyul!!

Sekian, TQ. Kbhai.

*p/s : Oke, berakhir sudeyh entry ini. Dah baca?? Jangan lupa komen!! Like FanPage Montela juga. Thanx semua!!







Malam Rabu Siangnya Selasa yang permai, 3 Januari 2012, 10:16 pm.