بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
السلام عليكم

Anda masih belajar?
Anda sudah bekerja?
Anda belajar sambil bekerja?
Apa kebaikan dan keburukannya?


Walaupun siapa anda, samaada anda masih belajar mahupun sudah bekerja ataupun kedua-duanya sekali, yang menentukan masa depan anda adalah anda. Ceh, aku cakap dah macam cikgu-cikgu je gamaknya. Entry kali nih aku credit kat Syda Amanda. Tahu kenapa? Alaaa, sebab dia dapat tawaran bekerja di Sektor Kerajaan. Walauweyhh... Ada lagi dua sem belajar, dah dapat tawaran kerja. Untungnya. Aku nih tinggal satu sem pun tak dapat tawaran mana-mana. 

Actually, pagi tadi Syda Amanda atau nama sebenarnya adalah Nur Syahidah (*ceh nama Syahidah tapi diShortformkan jadi Syda. Siap ada Amanda. Nasib baik bukan Alamanda. Jangan marah oke Syda mok mok). Oke, macam nih... Pagi tadi dia suruh aku tengok Whatapps sebab dia nak cakap benda penting. Ada ke pagi-pagi main Tweet tweet dengan aku. Setelah aku menSetelkan Whatapps aku yang bengong sejak kebelakangan ini, then aku terima lah whatapps dari Syda nih. Before that, aku nak bitau uols, Syda nih merangkap junior aku. Kira aku Part 5 dia Part 4. Tapi dia sama batch dengan aku. Cuma masa aku Part 1, dia PraDip. Kitorang kenal masa MDS aka Minggu Destini Siswa. Alaa, macam orientation week la. Tak sangka, hubungan tuh kekal sampai lah aku dah nak grad. Eceh, bajet toi. Ada satu sem lagi sebenarnya.

Dipendekkan cerita, si Syda mok mok nih duk Whatapps aku cakap lah yang dia lepas nih dah tak belajar lagi. Sebab dia dah dapat tawaran kerja sebagai Pembantu Tadbir Kewangan under Kementerian Kesihatan. Haaa! Hamek kau, under Govern lagi. Cerah lah kan masa depan. Kerja Govern nih, untung sikit. Macam-macam kerajaan bagi untuk orang yang kerja dengan mereka. Gaji permulaan tuh memang lah rasa macam ciput je kan. Tapi atleast, macam-macam faedah dapat. Dengan bonusnya lagi. Hurm, aku cakaplah kat Syda, pergi kerja tuh. Sebab aku terasa rugi jugak lah. Masa aku Semester 2, aku dapat gak tawaran kerja Govern nih. Pembantu Juruaudit kat Pejabat Daerah Batu Pahat. Tapi aku terang tang tang lah tolak jawatan tuh, gara-gara nak habiskan study. Oke, aku stop dulu cerita nih.






Now, apa pandangan korang pulak?
Belajar, bekerja atau bekerja dan buat PJJ (Pengajian Jarak Jauh)?

For me yang belajar asek pindah-pindah UiTM, tukar-tukar Course, aku rasa kalau aku dapat tawaran bekerja semasa belajar, aku akan habiskan belajar dulu. Sebab? Aku cuma takut apa yang aku nak tak dapat, yang dah ada berciciran pulak da. Haa, aku prefer belajar habiskan dulu. Antara sebabnya, aku nak buktikan kat family aku, student tukar tukar macam aku nih pun boleh Graduate dengan cemerlangnya. Eh, actually kalau boleh masa aku Konvo nanti aku nak suruh mak bapak aku yang naik atas pentas. *Moga-moga aku dapat hadiahkan ANC. Satu sem je lagi Uyul !

Haa, tuh pasal la aku tolak tawaran kerja tuh. Tapi korang tau, punya mengamuknya mak aku sebab aku tolak jawatan tuh. Kepada korang korang yang masih bergelar Student, belajar rajin-rajin. Usaha dan dapatkan keputusan peperiksaan yang amat membanggakan. Biarlah orang kata kita bangga diri, asalkan mak bapak kita bangga dengan kita. Takde lah rasa macam buang masa 3 tahun belajar then tak Grad On Time, ada tuh yang Dismissed. Salah siapa? Salah Tuhan ke sebab tak bagi kite rezeki durian runtuh? Tuhan akan berikan kita kejayaan jika kita berusaha untuk mendapatkannya. Ye tak? So salah kite la kalau kite tak dapat apa yang kite nak. 



Bekerja dan belajar kemudian pulak?

Oke, yang nih ada. Tapi bukan batch aku laa. I means yang dah bekerjaya, dan ada yang dah berkeluarga. Kebiasaannya, golongan macam nih, dorang tak berkesempatan belajar masa zaman muda. Bila dah ada kerjaya sendiri, dah berduit, mereka plan untuk sambung belajar. Wooo woo.. Sapa kata belajar di usia lewat akan mempengaruhi keputusan peperiksaan kita? Oke, masa aku Part 2, dok study kat Library. Ada sorang akak nih, datang kat aku bawak buku MAT112. Aku egatkan lecturer tadi. Dengan handbagnya, dengan pakai blazernya bagai. Terkejut aku. Hamek kau, rupanya dia tanya nak tanya aku soalan. 

Oke, masa aku Part 2 akak tuh Part 1, atleast dia berusaha jugak cari orang mintak ajarkan. Aku pulak masa tuh tak berkesempatan nak ajar dia sebab masa tuh aku nak jumpa Ustazah. Biasa lah kan, time Study Week la aku akan menempel kat bilik lectuter. Oke, tuh habit aku. :) Tapi kan, sekarang since aku tinggal satu sem je pun, aku tak nampak dah akak tuh. Itu la kali pertama dan terakhir aku jumpa akak tuh. 

Korang tau apa kekangan kalau kite belajar di usia lanjut? I means macam akak tadi la. Oke, satu je. Susah nak sesuaikan diri dengan suasana pembelajaran di mana majoritinya pelajar semua muda-mudi belaka. Tapi andai mereka-mereka ini berjaya mengatasi kekangan tersebut, mereka akan lebih sukses daripada orang lain. Jika di izinkan Allah, ianya tak mustahil, oke!  :)



Bagaimana pula dengan PJJ atau nama panjangnya Pengajian Jarak Jauh?

Yang ini pula amat disyorkan kepada orang yang berkerjaya nak sambung belajar dalam masa yang sama, dorang still nak teruskan bekerja. Aku dengar dari senior yang buat PJJ ni, banyak gak la kos yang perlu digunakan. Mana nak pikir duit minyak nya. Mana yang nak kene korbankan hujung minggu dengan study, Isnin sampai Jumaat dah penat bekerja, tambah lagi hujung minggu nak belajar. Untuk orang berkemampuan dan masih berkeinginan untuk belajar, semua nih tak jadi hal bagi mereka. Kena tabah sedikit lah nak abes kan belajar. Tapi aku salute la dengan orang macam ni. Pandai bahagikan masa antara belajar, kerja dan masa untuk diri sendiri. 


So apa pilihan anda?

Sebenarnya, apa yang jadi pada kita, di mana rezeki kita, semua dah tercatat di Lauh Mahfuz. Kita kecundang masa belajar, kita duk tukar-tukar Course masa belajar, loncat-loncat UiTM macam aku, semua tuh Tuhan dah tetapkan. Kita cuma pelakon, skrip semua Allah dah reka sehebat-hebatNya. Cuma kite je yang tinggal untuk melakonkannya di pentas dunia nih. Apa pun pilihan uols, yang mana masih belajar, belajar betul-betul. Yang mana sedang bekerja, ianya bukan klimaks kehidupan anda, semuanya masih permulaan. Kerja lagi banyak tekanan. Hadapinya dengan sabar. 


"...Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka..." (Ar-Ra'du:11)





Assalamualaikum..


     Pagi-pagi mata segar bugar. Mood result Final Exam masih lagi terasa. Terasa kiranya saya ingin berkongsi tips dengan anda semua. *Ceh, bujet macam ada orang nak bukak blog ekau dan baca entry ekau ini ye?? Eh, ilmu itu satu perkongsian tau tak. Saya berbaik hati nak kongsi Tips adalah kerana seronok dan happy sesangat dengan adik-adik junior saya yang tak sombong dalam mencari ilmu.



        Eisya nih saya kenal sebab dia pernah satu Level dengan saya di Kolej Kediaman Tun Teja, UiTM Alor Gajah. Kira macam senior junior la. Dulu saya nih sombong tau kat Level. Tak keluar bilik dan tak campur orang. Tak caya? Tanya la Eisya nih. Last Sem, masa saya study dengan en.Merah, Eisya nih text saya mintak tolong ajar dia subject Record (OMT167) dan Computer and Information Processing (CSC134). Eh, alamak. Kalau Record, saya boleh lah ajar lagi. CSC saya terpaksa lah pass dekat en.Merah suruh ajar sebab dia lagi Pro.

         Nak dipendekkan cerita, en.Merah ajar Eisya CSC dalam dua hari. Tatau la Eisya paham ke tak. Tapi tengok gaya memang paham. Then, bila paper CSC, saya tanya dia, oke tak. Eisya kata, dia boleh jawab. Alhamdullillah.. Untuk Record pulak. Sepatutnya last paper saya 16hb Oktober. Paper Record Eisya 18hb Oktober. Jadi saya postpone balik kampung lambat semata-mata nak ajar Eisya dan kawan-kawan dia. Saya cuma ajar mereka setakat yang mana saya mampu. Selebihnya usaha mereka. Alhamdullillah, mereka paham dan boleh jawab exam dengan senang hati. Saya bersyukur bila tadi Eisya call, dia kata dia tak caya boleh dapat keputusan yang memuaskn hati. Alhamdullillah.. Saya bangga dengan adik-adik saya. :)


********************



           Ini pulak Aisomuddin. Saya kenal dia since dia Part 1. Sama Batch dengan Eisya. Lepas je dia MDS, dia add saya kat Fb. Tak sangka dia kata dia kenal saya sebab saya nih kakak Manager dia aka Hadi (Adik saya merangkap Manager Pizza Hut). Oke, bangga sekejap dengan Hadi. Cut story sikit, sejak dari tuh, Aiso pinjam semua buku saya dari Part1 sampai lah sekarang nih. Tapi akhir sem, dia pulang balik laa. Saya sayang buku saya woo. Dan alhamdullillah, so far buku saya dijaga dengan elok.

       Aiso nih sama la macam Eisya, tak pernah sombong tanya senior pasal pelajaran, selalu mintak pendapat saya untuk apa-apa yang dia tak paham. Aiso nih sepatutnya calon MPP dan YDP OMaC Fakulti saya. Dia pernah mintak pendapat saya berkenaan jawatan tuh. Saya suruh dia terima jawatan tuh, dia tak nak. Dia kata dia takut dengan kemampuan dia. Saya tetap sokong dia biarpun ada segelintir orang memandang rendah dengan keputusan Aiso. Saya tetap bangga biarpun dia cuma adik angkat saya. Ini lah dia adik-adik saya di UiTM.


********************


         Satu lagi yang saya terengat. Pasal classmate saya yang saya tak pernah tegur sapa. Al-maklumlah, saya dulu kelas MOM1143B. Bila semester 4, kena tukar masuk kelas MOM1144D bersama dengan beberapa orang kawan saya yang lain. Nak dijadikan cerita, paper first saya paper ECO120. Agaklah senang paper nih sebab mindset saya ECO nih sama macam Account. Rupanya ECO nih macam Maths. *Saya suka belajar Maths. 

         Masa duk study ECO dengan en.Merah dekat Library, datang lah classmate saya nih sebab nak hantar report event dekat saya memandangkan saya Setiausaha Kelas. Agaknya dia ternampak we olls duk study ECO, dia pun Whatapps saya nak study sama-sama. So, esoknya dia study la dengan saya. Dia banyak tertinggal sebab dia pemain futsal UiTM kitorang. Banyak kali gak dia tak dapat attend klas. Saya dan en.Merah study lah sama-sama dengan dia. Alhamdullillah, memang kepala dia cepat Pick Up, sekali ajar, dah boleh buat yang lain. 

          Saya agak kecewa lah sebab masa jawab paper ECO tuh, saya rasa soalan dia susahnya lahai. Saya tak risau saya. Tapi saya risau kawan saya dengan en.Merah. Boleh jawab tak diorang ek. Masa jawab exam tuh, masyaAllah kepala nih teregatkan mereka. Saya harap mereka boleh goreng soalan tuh. So far, yang saya tahu, en.Merah boleh jawab dan result dia pun oke :) Alhamdullillah. Untuk kawan saya tuh, saya tatau la dia oke ke tak. Saya harap dia dapat keputusan yang bagus jugak. *Sebab Sir Zack yang hensem memang baik hati dan akan bagi markah yang superbmarvelous! Alhamdullillah~~


********************

Haa, begitulah story morry nya.
So, uols semua dapat tak buat conclusion uols tentang entry nih?
Sebenarnya konsep berkongsi ilmu nih, tak susah mana pun.
Kita bagi ilmu kat orang, orang dapat ilmu, kita dapat double ilmu.
MasyaAllah, para pendidik, lecturer, guru, cikgu, ustazah, ustaz.
Banyaknya ilmu merekakan?
Selain tuh, ingatan kita pun taklah short term memory kalau kita ajar orang.
Lagipun, kita pergi belajar kan memang untuk dapat ilmu.
Abes, kalau orang mintak kita ajarkan dia ilmu yang dah pernah kita belajar, tapi kita jawab,

"Aku tatau la, aku lupa la, aku tak ingatlah, aku belajar untuk dapat A semata-mata lah..."

Apa guna? Ye tak?



Sekian, buat renungan bersama.


*Jangan lupa Klik SiniSini dan Sini untuk hadiah menarik. :)



Salam sayang, 
Montela, suami dan anak-anak.